0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. lipnja 2020.

Svađati se pred djecom ili ne?

Piše Ana Zibar
Nema tog braka koji je idealan i u kojem ne postoje nikakvi problemi, bilo da se radilo o problemima oko financija, kućanskih poslova, ne slaganja oko nekih stvari, roditeljskih obaveza ili bilo čega drugoga i vjerojatno ste se nekad zapitali koliko bi zapravo djeca trebala znati za te vaše probleme. Psiholozi imaju svoje mišljenje oko […]

Nema tog braka koji je idealan i u kojem ne postoje nikakvi problemi, bilo da se radilo o problemima oko financija, kućanskih poslova, ne slaganja oko nekih stvari, roditeljskih obaveza ili bilo čega drugoga i vjerojatno ste se nekad zapitali koliko bi zapravo djeca trebala znati za te vaše probleme.

Psiholozi imaju svoje mišljenje oko toga, a što oni kažu donosim u nastavku...

Da li sakrivati probleme

Na pitanje da li djeci sakrivati probleme kako bi ih zaštitili ili je ipak bolje pričati im što se događa, psiholozi odgovaraju da je bolje biti otvoren koliko god je to moguće, jer koliko god vi razmišljali da li im reći ili ne, djeca osjete da postoje neke tenzije. Vi ih možete pokušati zaštititi, ali oni jednostavno znaju da se nešto događa.

Samo u idealnom svijetu (koji ne postoji) djeca odrastaju s uvijek smirenim i nježnim roditeljima, koji se jedno prema drugom uvijek odnose s poštovanjem, no znamo da to nije uvijek moguće i ne postoji par koji se nikada nije posvađao pred djecom, posebice kada su u pitanju svakodnevne sitnice. Kad je riječ o parovima koji imaju veće konflikte, njima je još teže takve stvari sakriti od djece.

Ovo su stvari koje rade sretni parovi

Djeca sve razumiju

Djeca sve kuže, čak i ona najmanja, a psiholozi ukazuju na one situacije u kojima roditelji govore kako se nikada ne svađaju pred djecom i kako djeca to ne znaju, dok s druge strane djeca istovremeno govore kako čuju kada im se roditelji po tiho svađaju i kako se boje da se roditelji ne rastanu. I upravo zbog toga roditeljima se savjetuje da uvijek otvoreno razgovaraju sa svojom djecom.

Takav razgovor treba biti jednostavan i na roditeljima je samo da kažu nešto tipa da misle da su im djeca čula kako se svađaju i da ih je to možda uplašilo, a zatim da se fokusiraju na odgovore. Postavljanjem pitanja ćete izbjeći pretpostavke da li su djeca čula svađu, kako su ju protumačila i oko čega se najviše brinu. Razgovor uvijek treba biti vođen dječjim pitanjima i roditeljskim odgovorima.

Nekoliko faktora

Prije nego sjednete s djecom kako bi razgovarali o svom braku, morate u obzir uzeti nekoliko faktora. Mlađu djecu je od starije djece jednostavnije zaštititi. Trebate i razmisliti o veličini problema i trajanju istih. Nisu svi problemi isti, neki su normalna i prolazna faza i djeca ne moraju svaki detalj znati, ali ako se problemi produže i počnu utjecati na obiteljski život i organizaciju, djecu je o tome potrebno obavijestiti.

Djeca moraju vidjeti da se roditelji mogu i posvađati, ali i da to mogu i riješiti i vratiti se u normalan i miran tok. Jednostavno je teško nikada se ne prepirati pred djecom, čak i kad je brak najstabilniji, ali kada se prepirete pokušajte to raditi tako da pazite kako razgovarate jedno s drugim.

Sretni parovi

Pozitivan primjer 

Možete se ne slagati s nečijim mišljenjem, ali mu se trebate obraćati s poštovanjem, isto tako da bi dali pozitivan primjer upravljanja emocijama, važno je djeci pokazati kako se roditelji mogu posvađati, riješiti probleme argumentima i onda se vratiti u normalan i miran tok, bez sati i sati ljutnje oko nastalog problema.

Način na koji rješavate svoje svađe je važniji od same svađe! Djece se nikada neće prepasti roditelja koji se svađaju ako sukob riješe i vrate se u početno emocionalno stanje u razumnom roku. Kroz svakodnevne male svađe roditelji uvjeravaju svoju djecu da je normalno posvađati se oko raznih stvari, ali da ih i dalje jako vole.

Ispričajte se

Djeca se boje samo onda kada je svađa dugotrajna, jaka, fizička, itd. Najbolje bi bilo kada svađa završi, da se roditelji ispričaju djeci što su izgubili kontrolu i uvjere ih kako će poraditi na tome da to poprave.

Ono što je jako važno je to da djeci morate pomoći kako ne bi sebe krivila za vaše bračne probleme. Bilo da se trenutačno nalazite u fazi odlaska na bračno savjetovanje ili da na drugi način radite na pozitivnim promjenama u braku, ili ste pak u potpunosti spremni na razvod braka, postoji vrlo velika šansa da će djeca u jednom trenutku pomisliti kako su kriva.

Zašto je potrebno voljeti partnera više od djece

Anksioznost kod djece

Ako djeca na bilo koji način pokazuju anksioznost zbog tih problema, ključno je da popričate sa svojom djecom na pravi način kako bi spriječili da se sve pogorša.

Mada je teško, važno je da pokušate i nikako ne smijete svaljivati krivicu na partnera, kao niti on na vas, a kamoli da djecu vučete na svoju stranu. Roditelji moraju paziti što pričaju i ne smiju govoriti rečenice poput onih za sve je kriv stres oko obiteljskog života ili sve je bilo uredu dok nismo dobili djecu.

Ljubav prema djeci

Umjesto toga, sve treba ostati između vas i vašeg partnera, a djecu trebate uvjeriti da to što se događa s vašim brakom nema baš nikakve veze s njima i niti na bilo koji način mijenja vašu ljubav prema njima.

I za kraj, kake god probleme u braku imali, ne zaboravite djecu staviti na prvo mjesto, ne zaboravite na koji se način svađate pred njima jer ona sve gledaju i za kraj budite iskreni prema njima, ali u skladu s njihovim godinama. Naučite ih da idealno ne postoji i da se normalno posvađati, ali samo u granicama normale.

Sretno!

Foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

11. srpnja 2014.
5. siječnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross