0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. ožujka 2015.

Tijelo nakon poroda

Piše Ana Zibar
Nakon trudnoće i poroda, žene se žele što prije riješiti viška kilograma koje su nakupile u trudnoći. Skidanju kilograma i željenom izgledu ne idu u prilog fotografije iz časopisa raznih poznatih žena koje su svoju kilažu vratile u rekordnom roku. Istina je ipak malo drugačija od tih fotografija i priča o brzom povratku stare linije. […]

Nakon trudnoće i poroda, žene se žele što prije riješiti viška kilograma koje su nakupile u trudnoći. Skidanju kilograma i željenom izgledu ne idu u prilog fotografije iz časopisa raznih poznatih žena koje su svoju kilažu vratile u rekordnom roku. Istina je ipak malo drugačija od tih fotografija i priča o brzom povratku stare linije.

nakon poroda

Prvo trebate znati da nakon poroda nije pametno žuriti sa vježbanjem, osim ako niste bile sportski tip prije i za vrijeme trudnoće. I mamama koje su bile fizički aktivne za vrijeme trudnoće, treba proći barem mjesec dana da bi ponovo krenule sa vježbanjem. Ukoliko ste rodile carskim rezom, treba proći barem 8 tjedana prije početka vježbanja. Isto tako mame koje nisu prvorotke češće prije vrate liniju koju su imale prije trudnoće. Budite aktivne, ali sa jačom fizičkom aktivnošću ipak pričekajte neko vrijeme.

Nakon porođaja ne smijete jesti manje nego više. Posebice ako mislite dojiti, u organizam dnevno trebate unijeti 500 dodatnih kalorija, više tekućine, te se trebate zdravo hraniti. Majke koje doje bi u organizam dnevno trebale unijeti 2500 kalorija.

Žene koje doje mogu smršaviti tijekom dojenja, a mogu se i udebljati. Istraživanja su pokazala da žene koje su dobile masne naslage u području trbuha, te iste gube prilikom dojenja, dok žene koje su masne naslage dobile u predjelu kukova i butova teže gube kilograme tijekom dojenja. Dojenjem se sagorijevaju kalorije, no samo neke žene će dojenjem gubiti na kilaži, dok će druge kilažu početi gubiti tek kada prestanu dojiti.

Kojom brzinom će žena gubiti kilažu nakon poroda, ovisi od žene do žene. Većina žena će odmah nakon poroda izgubiti i do 6 kila, te će nastaviti gubiti kilograme već tijekom prvog tjedna nakon poroda, tu se radi o gubitku viška vode koja se nakupljala u trudnoći. Kojom će se brzinom nakon toga gubiti kilogrami, ovisi od žene do žene.

Najbolje je da si date vremena od 9 do 12 mj kako bi se vratile na staru težinu. Mnoge će žene izgubiti višak kilograma i prije 9 mjeseci, dok će se druge boriti sa vraćanjem na staru težinu i puno duže. Brzina gubitka kilograma ovisi o više faktora kao što su težina koju ste imali prije trudnoće, razina fizičkih aktivnosti, kilogrami koje ste dobile u trudnoći, genetika, navike u prehrani, stres, razina pomoći nakon poroda, količina sna, itd.

Zbog nerealnih očekivanja samo ćete se loše osjećati, pa si dajte dovoljno vremena i odredite si realna očekivanja, koja će vas dodatno motivirati u ostvarenju željene kilaže. Budite strpljivi i uporni.

Kakav god da ste trbuh imali prije poroda, normalno je da nakon poroda imate trbuh kao da ste još uvijek u drugom stanju. To je potpuno normalno, jer su se u prethodnih devet mjeseci svi organi pomicali kako bi napravili mjesta za bebu.

Maternici je potrebno neko vrijeme da se vrati u malu veličinu, mišićima je potrebno vremena da povrate svoju snagu, a a organima da ponovo pronađu svoje mjesto. Da bi se sve te stvari posložile, potrebno je i do 6 tjedana nakon poroda što ponovo ovisi o genetici, broju porođaja i godištu majke.

Vježbanjem nećete ubrzati ovaj proces, te se vježbanje u ovom periodu strogo zabranjuje. Radije realno pogledajte svoje tijelo i budite mu zahvalne za sve što je uspjelo napraviti u tako kratkom roku.

Pa čak niti 6 mjeseci nakon poroda vaše tijelo neće izgledati isto kao prije trudnoće. Trebate mu dati vremena, i vrlo vjerojatno će se tijelo vratiti u potpunosti tek onda kada počnete trčati za svojim djetetom.

Kako bi spriječile uništavanje vaših leđa, pazite na koji način podižete i dojite bebu. Uvijek držite leđa uspravno i savijte se u koljenima, prilikom podizanja bebe, a kada dojite uspravno sjedite, a potporu neka vam daju jastuci. Bilo bi dobro kada bi leđne mišiće nakon poroda jačale jogom.

Ako vam je teško pronaći vremena za vježbanje, što neće biti ništa čudno uz svakodnevne aktivnosti koje morate obaviti, posebice ukoliko nemate pomoć, morati ćete vježbati kreativno. Što znači da trebate vježbati sa svojom bebom u toplini svoga doma, vježbajući prema naputcima dvd za vraćanje kilaže nakon poroda. No ukoliko ste toliko iscrpljeni i neispavani, radije se posvetite odmoru i spavanju, kada god vam se za to pruži prilika.

I zapamtite, nakon poroda se najmanje preporučuju trbušnjaci! Nakon poroda se između trbušnih mišića stvaraju šupljine. Trbušnim mišićima je nakon poroda potrebno vrijeme da se vrate u prvobitan položaj, no za to im je potrebno barem 8 tjedana, ponekad i više. Ukoliko preparano počnete sa vježbanjem trbušnjaka, možete čak i usporiti ovaj proces. Dok čekate da se trbušnjaci vrate na svoje mjesto, vježbajte kardio vježbe i kegelove vježbe.

Foto: ZibarPhotography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. travnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross