0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
26. svibnja 2018.

Top 10 krema

Piše Ana Zibar
Današnji način života izgleda tako da većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne vidimo sunca mjesecima, a onda kada dođe proljeće počnemo sve više vremena provoditi vani na suncu. To je za kožu šok zbog čega ju treba adekvatno zaštititi. Osim dermatologa, farmaceuti su jedine stručne osobe koje mogu sigurno davati savjete o zaštiti […]

Današnji način života izgleda tako da većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru i ne vidimo sunca mjesecima, a onda kada dođe proljeće počnemo sve više vremena provoditi vani na suncu. To je za kožu šok zbog čega ju treba adekvatno zaštititi.

Osim dermatologa, farmaceuti su jedine stručne osobe koje mogu sigurno davati savjete o zaštiti kože od sunca. I upravo zbog toga ja sam se obratila farmaceutima iz Ljekarne Prima Farmacia kako bi dobila više informacija.

Ono što je važno znati na samom početku je da se sunce ne mora izbjegavati, dapače sunčanje je našoj koži potrebno, ali u normalnim satima i koristeći adekvatnu zaštitu za kožu jer je nezaštićena koža lica sklona nastanku alergija i starenju.

Odabir zaštitnog faktora

Koji god tip kože imali morate odabrati zaštitni proizvod za lice koji će vam najbolje odgovarati, a to možete tek kada sigurno odredite svoj tip kože.

Kada je sunce sve jače potrebno je koristiti preparate čiji SPF ne smije biti manji od 30, a za vrijeme jakih vrućina najbolje je koristiti preparate sa SPF 50. Prilikom kupnje preparata pripazite da li u sebi sadrži zaštitu od UVA zraka.

Posebnu pažnju trebate obratiti na one dijelove tijela koji su najviše izloženi suncu, a to su lice, nos, uši, usnice, zatiljak, vrat, ramena, dekolte, leđa, ruke, područje iznad koljena i gornji dio stopala.

Dodatna zaštita od sunca

Kreme vam neće pomoći u potpunoj zaštiti jer je i nakon mazanja zaštitnim faktorom tijelo i dalje izloženo. Preporučuje se nošenje prozračne odjeće koja će prekriti najizloženije dijelove tijela kao što su ramena, ruke i leđa, a glavu i oči zaštititi šeširom i sunčanim naočalama.

Prilikom nanošenja kreme na kožu nije potrebno nanositi kremu u više slojeva odjednom već ravnomjerno prekriti sve dijelove tijela.

Prije nego krenete sa sunčanjem ne morate kožu pripremati u solariju jer je najveća zabluda da je solarij dobar način za pripremu kože za sunčanje.

Tamniji ten kože

Ako ste tip osobe koja ima prirodno tamniji ten, lako pocrnite i teško izgorite na suncu ne znači da ste zaštićeni od štetnih sunčevih zraka.

Bez obzira koliko vaša koža bila "neosjetljiva" ona zahtjeva optimalnu zaštitu, a jedino što možete napraviti je koristiti niži zaštitni faktor u odnosu na osobe koje imaju osjetljiviju i svjetliju kožu.

Koža koja je prirodno tamnije boje nema prirodnu zaštitu od UV zračenje, već joj je jednako tako potreban dobar zaštitni faktor.

Visoki zaštitni faktor

Što imate veći zaštitni faktor to ne znači da možete duže biti na suncu jer SPF određuje samo koliki postotak UVB zraka sprečavaju da dospiju do kože. UVB zrake su odgovorne za pojavu opekotina i crvenila od sunca, a SPF ih filtrira i sprečava.

SPF 15 sprečava 93%, SPF 30 sprečava 97%, a SPF 50 sprečava 98%. Preporuka dermatologa i farmaceuta je da se uvijek koristi najviši zaštitni faktor, ali to ne znači da možete neograničeno boraviti na suncu.

Preparati namjenjeni koži tijela su bogatije teksture zbog čega se ne preporučaju nanositi na lice osobama koje imaju masnu ili mješovitu kožu. Pa čak i osobama koje imaju suhu kožu lica ovakve bogate kreme mogu izazvati pojavu bubuljica.

Zaštita kože lica

Za lice je potrebno odabrati preparat koji odgovara potrebama kože, posebice jer je lice najviše izloženo suncu i mora biti zaštićeno svakog dana.

Neki čak vjeruju kako je njihova uobičajena dnevna tonirana ili hidratantna krema, ili pak puder za lice s faktorom 20-25 dovoljno dobra zaštita za kožu. No to nikako nije točno i takvi preparati štite prilikom kratkotrajnog izlaganja suncu za vrijeme cijele godine, ali ne i za vrijeme sunčanja i dužeg izlaganja jakom suncu.

Kod dužeg izlaganja suncu potrebno je koristiti preparat koji je posebno namijenjen zaštiti od sunca, a tek onda preko njega možete staviti puder.

Oblačni dani

Kako se ne bi doveli do oštećenja kože i opekotina od sunca morate nanijeti zaštitu i za vrijeme oblačnog dana jer čak 80% UVA zraka prodire kroz oblake. UVA zrake prolaze i kroz staklo, pa se savjetuje osobama koje borave pored prozora i u automobilu da nanesu na kožu adekvatnu zaštitu.

Kada korisite preparate koji su vodootporni to ne znači da se nakon kupanja ne trebate ponovo namazati. U prosjeku vodootporni preparati pružaju zaštitu 45 minuta nakon izlaska iz vode. Što znači da osoba treba u roku od sat vremena nakon plivanja ili pak jačeg znojenja ponovo nanijeti novi sloj preparata.

Istraživanja su pokazala kako su koristi koje osoba ima od stvaranja vitamina D daleko manje od štete koja se nanosi koži koja nije zaštićena adekvatnim preparatom. Čak i kada je zaštita na koži stvara se dovoljno vitamina D.

Preparati za zaštitu kože tijela

Preparati namjenjeni koži tijela su bogatije teksture zbog čega se ne preporučaju nanositi na lice osobama koje imaju masnu ili mješovitu kožu. Pa čak i osobama koje imaju suhu kožu lica ovakve bogate kreme mogu izazvati pojavu bubuljica.

Za lice je potrebno odabrati preparat koji odgovara potrebama kože, posebice jer je lice najviše izloženo suncu i mora biti zaštićeno svakog dana.

Koje proizvode za zaštitu kože lica od sunca su meni preporučili farmaceuti pogledajte u novom videu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

30. prosinca 2017.
19. lipnja 2017.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross