0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
6. svibnja 2017.

Trudnoća i prehlada

Piše Ana Zibar
Drage moje trudnice, sve znate da je trudnoća drugo stanje i da na neke stvari u trudnoći morate posebno paziti. Pa je tako i kada se radi o uzimanju lijekova, ali kako onda postupati ako se primjerice razbolite. Biti u drugom stanju i biti bolesna, nije nimalo lako, a kako se onda trebate ponašati i […]

Drage moje trudnice, sve znate da je trudnoća drugo stanje i da na neke stvari u trudnoći morate posebno paziti. Pa je tako i kada se radi o uzimanju lijekova, ali kako onda postupati ako se primjerice razbolite. Biti u drugom stanju i biti bolesna, nije nimalo lako, a kako se onda trebate ponašati i kako si možete pomoći donosim u nastavku 🙂

Ukoliko ste dobile temperaturu, skinuti ju možete sa tabletom paracetamola. Temperaturu snižavate tek kada ona pređe 37,5 stupnjeva. Ukoliko vam temperatura pređe 38,5 stupnjeva, te se nikako ne snižava, obavezno se javite svome liječniku.

Ako se pitate da li smijete koristiti sprejeve i kapi za nos, liječnici kažu da smijete, samo ne smijete pretjerivati sa količinom. Uobičajene doze neće ostaviti nikakvo štetno djelovanje.

Na pitanje da li prehlada ili gripa mogu utjecati na fetus, liječnici odgovaraju da ne, te utjecaj na trudnoću ili plod prehlada može imati samo ako se pojave teže komplikacije. Do komplikacija može doći u slučaju gripe, nikako u slučaju prehlade, ali i te komplikacije su vrlo rijetke.

Za vrijeme prehlade trebate nastaviti uobičajeno konzumirati mineralovitaminske preparate za trudnice, jer se u u tim preparatima nalazi sve što vam je organizmu potrebno. Ukoliko imate težu anemiju, trebali bi jedino dodatno konzumirati preparate željeza.

Ako pak želite uzimati sirupe protiv grlobolje ili kašlja, možete slobodno, a posebice ako se radi o nadražajnom i suhom kašlju.

U svakom slučaju koliko god možete izbjegavajte direktan kontakt sa oboljelima, a ukoliko vlada gripa, izbjegavajte masovna okupljanja. Ako se pak želite, možete se i cijepiti protiv gripe, a cijepljenje se obavlja za vrijeme drugog i trećeg trimestra trudnoće, dok se za vrijeme prvog trimestra cijepljenje ne preporučuje.

Pa kao što vidite i nema neke razlike u liječenju prehlade u drugom stanju od uobičajenog, a najbitnije od svega je da snižavate povišenu temeperaturu i da utječete na nadražajni kašalj, kao i na vodenkasti iscjedak iz nosa.

 Foto: Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

20. kolovoza 2018.
31. listopada 2016.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross