0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. rujna 2017.

Učenje lijepog ponašanja

Piše Ana Zibar
Svako dijete od doma nosi kućni odgoj i lijepo ponašanje, a to nikako ne može naučiti u školi ili u nekoj drugoj ustanovi nego isključivo od roditelja. Dobro ponašanje je vrlo važno kako bi dijete lakše komuniciralo s drugima i kako bi se lakše snašlo u životu. Naravno da bonton nije samo za odrasle osobe, […]

Svako dijete od doma nosi kućni odgoj i lijepo ponašanje, a to nikako ne može naučiti u školi ili u nekoj drugoj ustanovi nego isključivo od roditelja. Dobro ponašanje je vrlo važno kako bi dijete lakše komuniciralo s drugima i kako bi se lakše snašlo u životu.

ucenje-lijepog-ponasanja

Naravno da bonton nije samo za odrasle osobe, a kako bi se dijete znalo lijepo ponašati i kako bi odraslo u pristojnu osobu lijepim manirama ga je potrebno učiti od malih nogu.

Većina djece nije svjesna da rade nešto ružno ili nepristojno zbog čega ni ne vide ništa loše u kopanju nosa u javnosti, glasnom komentiranju ili prekidanju razgovora zbog čega ključnu ulogu u tome trebaju odigrati roditelji.

Roditelji djetetu pokazuju što je lijepo ponašanje i kako se trebaju ponašati jer su upravo oni najbolji primjeri svojoj djeci. Naime djeca kopiraju roditelje mada ponekad roditelji toga možda nisu ni svjesni, ali svako bi trebali pripaziti na svoje ponašanje i ponašati se onako kako bi htjeli da se njihovo dijete ponaša jer djeca upijaju sve kao spužve.

Ono što je najvažnije objasniti djetetu je da se prema drugima ne ponaša onako kako ne bi voljelo da se drugi ponašaju prema njemu.

Isto tako čarobne riječi molim, hvala, izvoli i oprosti su važan dio odgoja kao i učiti dijete da bude strpljivo, da posprema za sobom, da pazi na svoje stvari, da ne psuje, kako se ponaša za stolom, kako nije pristojno komentirati druge, kako se u javnom prijevozu mjesto ustupa starijima i trudnicama, kako se smeće ne baca nigdje osim u kantu za smeće, kako se prije ulaska u prostoriju kuca i kako se kihanje, kašljanje i zijevanje ne obavlja bez ruke na ustima.

Sve to su samo neke od osnovnih stvari koje bi svako dijete trebalo naučiti, a najbolje ga je učiti od malih nogu. Roditeljima je taj zadatak dodijeljen pa se upravo njima i savjetuje da ukoliko žele uz sebe imati pristojno dijete uz koje će se društvo osjećati ugodno moraju na tome i raditi svakodnevno.

Pristojnost se uči i sa njom se ne rađa, a što prije dijete usvoji te kvalitete to će mu biti mnogo lakše u raznim životnim situacijama s kojim će se svakodnevno susretati.

Foto: sebagee/PixaBay

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross