0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
24. listopada 2017.

Upala grla u hladnim danima

Piše Ana Zibar
Jesen nam je stigla i sve hladniji dani zbog čega se sve češće kod djece javljaju upale grla. Najčešće se razbole djeca predškolskog uzrasta, a uz začepljen nosić i kašalj, bolovi u grlu su najčešći razlog za odlazak pedijatru u ovim danima. Virusi su najčešći uzročnici upale grla kod djece, a postoji ih više vrsta. […]

Jesen nam je stigla i sve hladniji dani zbog čega se sve češće kod djece javljaju upale grla. Najčešće se razbole djeca predškolskog uzrasta, a uz začepljen nosić i kašalj, bolovi u grlu su najčešći razlog za odlazak pedijatru u ovim danima.

upala-grla

Virusi su najčešći uzročnici upale grla kod djece, a postoji ih više vrsta. Bakterijske upale grla su nešto rjeđe dok su virusne upale ipak najčešće.

Bijele točkice u grlu ne moraju uvijek predstavljati anginu i ne zahtijevaju liječenje antibioticima. Najčešće su upravo bijele točkice u grlu pokazatelj virusnih infekcija jer su zapravo kod streptokokne angine točkice u grlu žućkaste boje i gnojne su.

Visoka temperatura koja se može javiti nije pokazatelj da se radi o bakterijskoj upali grla, a ukoliko je dijete živo kada temperatura padne najvjerojatnije se radi o virusnoj upali grla.

Bris je potrebno raditi onda kada se sumnja na bakterijsku infekciju grla, a riječ je o jednostavnoj analizi kojom se utvrđuje uzročnik crvenog grla. Bris grla bi se trebao napraviti uvijek prije početka antibiotske terapije.

I kod virusne upale grla se može javiti povišena tjelesna temperatura jer virusi uzrokuju infekciju uz koju ide povišena temperatura. Virusi češće uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu od bakterija.

Uz upalu grla se može javiti i bol u uhu koju uzrokuje začepljenost nosa zbog koje se nakuplja sekret u srednjem uhu što uzrokuje jaku bol, a bol u uhu se može javiti i zbog boli u grlu koja se refleksno prenaša u uho.

Bol u uhu ne mora značiti da se radi o upali srednjeg uha, no ukoliko se nos ne pročisti i sekret ostane u srednjem uhu može se javiti upala srednjeg uha.

Svaki lijek ima neželjena djelovanja, pa tako i antibiotici. Pod neželjenim djelovanjima misli se na povraćanje, nagomilavanje gljivice kandide u ustima i proljev zbog čega se ne savjetuje konzumirati antibiotik ako se baš ne mora.

Antibiotici narušavaju važnu ravnotežu između dobrih bakterija u crijevima koje su vrlo važne za imunitet djeteta. Antibiotici tako smanjuju imunitet djece zbog čega ih je potrebno izbjegavati.

Ako bris grla pokaže da je riječ o virusnoj infekciji, ali dijete i dalje ima bolove u grlu i visoku temperaturu savjetuje se da se djetetu olakša uz pomoć ibruprofena.

Ibuprofen je dobar antipiretik i analgetik koji brzo ublažava bol i skida visoku temperaturu. Isto tako smanjuje otečenost sluznice nosa i grla te pomaže djetetu da pobjedi virus. Ibuprofen može jednim udarcem ukloniti upalu, bol i povišenu temperaturu. Njegovo djelovanje počinje vrlo brzo i traje dulje od paracetamola!

Foto: jennycepeda//PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross