0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. svibnja 2016.

Važnost grljenja i maženja

Piše Ana Zibar
Svako dijete treba puno dodira, koji mu je potreban za njegov emocionalni razvoj. Ljudska je koža posebna, jer se sastoji od milijun živčanih stanica, a kada se koža dodiruje, energija iz stanica se počinje širiti u jednoj sekundi, te šalje poruku mozgu, koji dodire doživljava kao nešto ugodno ili pak neugodno. I djeci je kao […]

Svako dijete treba puno dodira, koji mu je potreban za njegov emocionalni razvoj. Ljudska je koža posebna, jer se sastoji od milijun živčanih stanica, a kada se koža dodiruje, energija iz stanica se počinje širiti u jednoj sekundi, te šalje poruku mozgu, koji dodire doživljava kao nešto ugodno ili pak neugodno.

djeca

I djeci je kao i bebama potrebno puno dodira, jer su nužni za rast djeteta u samopouzdanu i sigurnu osobu. Ukoliko u razvoju djeteta nedostaje emocija i dodira, potkopava se njegov ostali razvoj.

Djeca kojoj su uskraćeni dodiri, ne napreduju tako dobro u fizičkom i emocionalnom razvoju. Pa tako primjerice nedonoščad koju su roditelji mazili i nosili, su napredovala za 50% bolje od nedonoščadi koja su bila prepuštena sama sebi.

Dodir povećava metaboličke i gastrointestinalne procese u organizmu, a dodirivane bebe su budnije i aktivnije od drugih, te pokazuju puno bolje rezultate u testovima razvoja.

Dodiri su baza u povezivanju majke i djeteta, a nakon toga slijedi dojenje koje je oralna satisfakcija. Ugodni dodir je puno važniji u stvaranju emocionalne veze između majke i djeteta.

Djecu treba što više maziti, ljubiti, nositi i grliti. Ukoliko roditelj bježi od fizičkog dodira, dijete će se sigurno nakon nekog vremena početi neadekvatno ponašati, jer je jedan dio njegovih potreba ostao nezadovoljen.

Kada je dijete preplašeno ili zbunjeno, dodir je najbolje što mu roditelj može pružiti, a govor tijela koji roditelj daje kroz zagrljaj, može poručiti djetetu da je kod njega uvijek sigurno.

Čitajte djeci priče iz krila, grlite ih što više i uživajte u svakodnevnom maženju 🙂

Foto: tobbo/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross