0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
1. prosinca 2014.

Vježbanje u trudnoći

Piše Ana Zibar
Ako ste se i prije trudnoće bavile nekom fizičkom aktivnošću ne postoji razlog zašto ne bi nastavile vježbati i u trudnoći, naravno ako vam to ginekolog dopušta. Nikada nemojte započinjati sa treninzima bez stručnog vodstva, osim ako niste obučeni kineziolog ili profesionalna sportašica. Najčešće se trudnicama preporučaju vježbe pilatesa, a na mnogim trudničkim tečajevima fizioterapeuti […]

Ako ste se i prije trudnoće bavile nekom fizičkom aktivnošću ne postoji razlog zašto ne bi nastavile vježbati i u trudnoći, naravno ako vam to ginekolog dopušta. Nikada nemojte započinjati sa treninzima bez stručnog vodstva, osim ako niste obučeni kineziolog ili profesionalna sportašica.

Najčešće se trudnicama preporučaju vježbe pilatesa, a na mnogim trudničkim tečajevima fizioterapeuti trudnicama pokazuju vježbe s pilates loptom. U posljednoj fazi trudnoće trudnicama se najviše preporuča šetanje, pa čak i na dan poroda, kako bi porod bio što lakši.

Vježbanje u trudnoći ne bi trebalo trajati dulje od 30-ak minuta, a trudnica uvijek treba imati vodu pored sebe. Morate pripaziti na grijanje tijela i obući udobnu i pamučnu odjeću i sportski grudnjak.

U trudnoći su zglobovi zbog opuštanja vezivnog tkiva podložniji ozljedama, pa prilikom vježbanja pripazite na njih. U slučaju da ste prije trudnoće kontinuirano vježbali, možete nastaviti tako i u prvom tromjesečju. No, ukoliko vas ginekolog upozori na rizik, s vježbanjem trebate pričekati do kraja prvom tromjesečja. Ako vas u prvom tromjesečju prate mučnina i povraćanje, najbolje bi bilo pričekati sa vježbanjem dok taj period ne prođe.

Isto tako ako niste vježbali prije trudnoće, a sad bi htjeli vježbati, pričekajte da prođe prvo tromjesečje, pa onda u dogovoru sa ginekologom počnite vježbati. U trećem tromjesečju smanjujte intenzitet vježbi koje jačaju mišićne skupine i fokusirajte se na vježbe istezanja, umjerenog razgibavanja i opuštanja.

Bilo bi dobro da u trudnoći nastavite sa aktivnostima i hobijima koji vas vesele, jer trudnoća i vježbanje u umjerenim omjerima, mogu puno pomoći mami i bebi. Žene koje vježbaju u trudnoći lakše rađaju, lakše vraćaju liniju nakon poroda i u boljoj su kondiciji.

Foto: ZibarPhotography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

18. travnja 2016.
1. studenoga 2011.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross