0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. ožujka 2016.

Vožnja u autosjedalici

Piše Ana Zibar
Vožnja djeteta u autu bi isključivo i uvijek trebala biti samo u autosjedalici, bez iznimke! Koliko god da se vaš mališan buni, morati će to pretrpjeti, a vi ne smijete popustiti radi njegove sigurnosti. Većini djece vožnja u autosjedalici se ne sviđa, ali drugog načina jednostavno nema... Ukoliko idete samo do grada, možete se voziti […]

Vožnja djeteta u autu bi isključivo i uvijek trebala biti samo u autosjedalici, bez iznimke! Koliko god da se vaš mališan buni, morati će to pretrpjeti, a vi ne smijete popustiti radi njegove sigurnosti. Većini djece vožnja u autosjedalici se ne sviđa, ali drugog načina jednostavno nema...

Ukoliko idete samo do grada, možete se voziti i sami, ali ako putujete primjerice na more, najbolje bi bilo da u autu budu dvije odrasle osobe, kako bi jedna cijelo vrijeme bila pored djeteta.

Za djecu do dvije godine vožnja u autu je često umirujuća, te nakon nekoliko minuta djeca najčešće i zaspu. No kada se djeca voze iza, često im to predstavlja katastrofu jer ne mogu vidjeti svoju mamu ili tatu koji voze. Zato bi najbolje bilo kada bi cijelo vrijeme za vrijeme vožnje jedan roditelj bio pored djeteta, tako da ga dijete vidi i da može sa njime komunicirati, kako bi bilo smireno i opušteno.

Ako vam dijete stvara velike probleme za vrijeme vožnje, te nikako ne želi u autosjedalicu, savjetuje se da ga privikavate na nju tako da su u autu uvijek dvije osobe kako bi se dijete prije priviklo i kako se ne bi ometalo vozača za vrijeme vožnje. Neka osoba koja je pored djeteta zabavlja dijete i rade sve što se djetetu sviđa kako bi se dijete opustilo.

Nikada, ali baš nikada nemojte napraviti izuzetak, pa "samo sad" voziti dijete u krilu, jer će dijete to zapamtiti, a vama će sav dotadašnji trud pasti u vodu.

Naravno da dijet eod dvije godine ne shvaća što znači sigurna vožnja u autu, ali vi ste ti koji svaki puta ozbiljnim glasom svome djetetu morate objašnjavati da je to vrlo važno. Pojednostavite djetetu pojam sigurnosti, te kroz neke situacije objasnite djetetu što znači sigurnost u autu.

Vi ste svome djetetu uzor, što znači da ste upravo vi ti koji na dijete imaju najveći utjecaj. Zato uvijek djetetu recite, da ste svi koji ste u autu stavili pojas. Tako da i vi uvijek u autu morate stavljati pojas.

Koliko god putovanje trajalo, morate djetetu poticati znatiželju za vrijeme putovanja, kako bi mu odvukli pozornost od vožnje i od sjedalice koju toliko ne voli. Gledajte zajedno kroz prozor i komentirajte sve što vidite.

Ukoliko mama ne sjedi pored djeteta, neka za vrijeme vožnje priča sa djetetom. Pričajte priče djetetu, pjevajte mu, brojite zajedno ili jednostavno slušajte na radiu njegovu omiljenu muziku.

Kroz razne varke kojima ćete odvlačiti svome djetetu pozornost, istovremeno ćete mu pomoći da razvija percepciju prostora. Dijete iz auta promatra stvari koje ga okružuju, te ih prepoznaje i imenuje. Ukoliko se svakodnevno vozite na neko određeno mjesto, bilo bi poželjno da uvijek idete istim putem ,koji će stvoriti ritual vašem djetetu, a ritual je uvijek dobrodošao!

Ukoliko uvijek putujete istim putem, potićite dijete da ga pamti i da vam priča tijekom vožnje što se sve na tom putu nalazi.

Obavezno prije vožnje dijete raskomotite i skinite iz debljih slojeva odjeće, kako bi mu za vrijeme vožnje bilo udobno. Dijete se u autosjedalici mora moći slobodno kretati, te bi bilo poželjno da pored sebe ima svoje omiljene igračke ili dekicu kako mu ne bi bilo dosadno i kako bi mu putovanje bilo što lakše.

Foto: rhonda_jenkins/Pixabay

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross