0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
5. prosinca 2018.

Zajedničko spavanje - da ili ne?

Piše Ana Zibar
Kada se dotakne tema roditeljstva javljaju se različita mišljenja sa svih strana. Bilo da se radilo o odgoju, bilo da se radilo o odvikavanju od dude varalice ili o gledanju crtića, mišljenja su razna i po meni je to potpuno ok jer svatko ima pravo odgajati svoje dijete onako kako on misli da je to […]

Kada se dotakne tema roditeljstva javljaju se različita mišljenja sa svih strana. Bilo da se radilo o odgoju, bilo da se radilo o odvikavanju od dude varalice ili o gledanju crtića, mišljenja su razna i po meni je to potpuno ok jer svatko ima pravo odgajati svoje dijete onako kako on misli da je to najbolje. Vjerujem da svaki roditelj sve što radi prema svom djetetu, radi najbolje što zna i može.

Ali, zašto ja sad pišem ovaj tekst, zato što bi se voljela dotaknuti teme spavanja. Tog djela odgoja o kojem se najviše priča je li ispravan ili krivi, naravno mislim na zajedničko spavanje u istom krevetu s djetetom.

Moja praksa

Ja sam oduvijek za to i ja sam to prakticirala sa svojom djecom i do nedavno su oboje spavali pored mene u krevetu i ne, ne smatram se budalom zbog toga.

Od kad ostanemo trudne slušamo kako ne smijemo spavati sa djetetom u krevetu jer ćemo ga na to naviknuti i zauvijek će biti s nama, po meni je to totalna glupost jer ajde vi meni recite, koja odrasla osoba spava u istom krevetu s roditeljima? Ne poznajete ju, jel da 🙂

Najbolji svjetski pedijatri

Znate li da upravo jedni od najboljih svjetskih pedijatara preporučaju spavanje djece u istom krevetu s majkom do njihove treće godine.

Pedijatri tvrde kako bi za optimalan razvoj zdrave bebe trebale spavati na majčinim prsima prvih nekoliko tjedana, a u istom krevetu do svoje treće ili četvrte godine.

I sa time se slažem. Recimo moji dečki su svojih prvih nekoliko tjedana najviše voljeli zaspati na mojim prsima i tako su imali najmirniji san, čim bi ih pomaknula, odmah bi se budili.

Neopisiva povezanost

Kasnije kada su bili malo veći, pa sve do sada, oni su spavali pored mene i ta povezanost je neopisiva!

Nažalost razne reklamne kampanje su napravile strah u svijetu među majkama, oko rizika od smrti u krevetu - da se roditelj može prevrnuti na dijete i ugušiti ga, zbog čega se zajedničko spavanje ne savjetuje. Svi se boje dojenačke smrti, ali kada se beba uguši i kada dođe do iznenadne dojenačke smrti to svakako nije zato što je njena majka bila prisutna.

Iznenadna dojenačka smrt

Do iznenadne dojenačke smrti dolazi zbog cigareta, velikih jastuka, otrovnih para, alkohola i opasnih igračaka.

U nedavnom istraživanju promatralo se 16 beba koje su spavale u majčinom krevetu. To isto istraživanje je otkrilo da su srca tih beba doživljavala tri puta manje stresa nego kad su spavala sama.

Spavanje u istom krevetu

Dok su bebe spavale u istom krevetu s majkom, imale su bolji san, a dok su spavale u dječjim krevetićima samo njih 6 od 16 je imalo miran san te je kvaliteta sna bila mnogo gora.

Promjene mozga koje uzrokuju hormoni stresa mogu otežavati bliske veze i stvaranje odnosa kasnije u životu.

Uvjeti 

Zaključak- svjetski stručnjaci preporučuju dijeljenje kreveta pod uvjetom da roditelji nisu koristili drogu, pili, pušili, da ne pate od kronične iscrpljenosti, da nisu pretili ili kronično bolesni. To su jedini rizici koji mogu dovesti do prevrtanja na bebu ili bi mogli utjecati na njihovo zdravlje.

I dok su mnogi za dijeljenje kreveta, kako se nekada i uglavnom i prakticiralo jer kolijevke nisu bile toliko pristupačne i česte, drugi su i dalje protiv toga.

Moguće opasnosti

Ako ste jedan od onih roditelja, kao i ja, da vaše dijete spava pored vas važno je samo da budete oprezni i da razmotrite moguće opasnosti.

Bebama treba dati ljubav, moraju biti mažene i osjećati se sigurno, a kako će sve to ako spavaju u drugoj sobi u krevetiću? I zato ja to nisam prakticirala jer je meni to razdvajanje bilo jednostavno neprirodno i nisam se tako dobro osjećala. Srce na mjestu je bilo samo kad su moje bebe bile pored mene.

Potpuno krivo

I ponovo ponavljam, svaki roditelj radi onako kako smatra da je za njegovo dijete najbolje, ali kada čujem mišljenja i komentare poput pusti da plače jer će inače biti vezano i razmaženo, na to poludim.

Ljudi dragi to su samo bebe, one se ne mogu brinuti o sebi i njima ste vi potrebni više od ičega. Prirodni nagon svake majke je da se brine o svom djetetu i niti ne pokušavajte ići kontra njega.

Kakvo je vaše mišljenje o tome? Jeste li vi prakticirali spavanje pored svog djeteta? Pišite mi u komentarima 🙂

Foto: FreeImages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross