0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. studenoga 2019.

Zašto je potrebno voljeti partnera više od djece

Piše Ana Zibar
Ljubav roditelja prema djeci je velika, kada bi sada išli pisati listu stvari koje radite za svoju djecu, vjerojatno se ne bi nadzirao kraj. A zašto je to tako? Pa zato što ih volite, naravno. Psiholozi tvrde da je jedna u nizu suludih stvari koje roditelji rade za svoju djecu, ta što ih vole više […]

Ljubav roditelja prema djeci je velika, kada bi sada išli pisati listu stvari koje radite za svoju djecu, vjerojatno se ne bi nadzirao kraj. A zašto je to tako? Pa zato što ih volite, naravno. Psiholozi tvrde da je jedna u nizu suludih stvari koje roditelji rade za svoju djecu, ta što ih vole više od svojih partnera.

Ali, prije nego sad preokrenete očima na ovu konstataciju, pričekajte objašnjenje koje glasi da nitko ne osporava činjenicu da svoju djecu trebate voljeti najviše na svijetu, da njihove potrebe stavljate ispred svojih, da slobodno vrijeme planirate na osnovu njihovih obveza, itd.

Obveza i izbor

Djeca trebaju biti zbrinuta, nahranjena i čista to je jasno kao dan, a partnera ne trebate zbrinuti, nahraniti i kupati kao dijete... Voljeti dijete je obveza, koju ne možete izbjeći ni prirodno, ni zakonski, a voljeti partnera je vaš izbor koji vam ne određuje ni priroda ni zakon.

Mnoga istraživanja su pokazala kako djeca koja odrastaju u vezi u kojoj se partneri vole i to na očigled svih, koji ne skrivaju svoje emocije, odrastaju sretnija, smirenija i sigurnija u sebe. Ta djeca neprekidno ispred sebe imaju model ljubavi, a za ljubav se zna da je pokretač sreće i svega dobroga u životu.

Rješavanje konflikta

Istraživanja su isto tako pokazala kako partneri koji nisu skloni rješavanju konflikta, taj stres izazvan problemima u vezi, prenose na djecu, a djeca koja odrastaju u nezdravom braku, sama jednako tako prenose taj obrazac na ostatak njihovog društvenog života.

Uspjeh u školi takve djece je upitan, kao i odnosi s društvom, a imaju i problematičan odnos prema rješavanju problema. I zato je ljubav prema partneru jedna od najboljih stvari koje možete ponuditi svojoj djeci za vrijeme odrastanja. Za djecu ne postoji ništa ljepše od sredine u kojoj se roditelji obožavaju.

Sreća u životu

Grupa psihologa provela je istraživanje u kojem je sakupljala odgovore na pitanje što život čini sretnim, djeca ili dobar brak? I većina odgovora bila je djeca. Oslanjajući se na djecu po pitanju sreće, ta sreća je kratkoročna. Djeca su mala samo kratak životni period, ona ovise o vama samo par godina, a kasnije odrastaju u tinejdžere i zatim u odrasle ljude sa svojim prohtjevima i željama. Na kraju odlaze od kuće isto kao što ste i vi otišli.

U današnje vrijeme su roditelji toliko predani svojoj djeci, da je roditeljski pravac dobio naziv helikopter ljubavi jer u nekom periodu djeca budu ta koja održavaju živom vezu partnera, a jednom kad to prestane, brak se raspada jer partnere više ništa ne veže. Čak je i primijećena visoka stopa razvoda parova koji su u šezdesetim godinama.

Otkriće gerontologa

Gerontolozi otkrivaju da većina parova u svom poodmaklom dobu niti ne pamti zajedničko vrijeme koje je provela s partnerom. Uspomene koje uglavnom nose su vezane za djecu dok su bila mala. Ono što je tome pridonijelo je velika predanost djeci, a odustajanje davanja predanosti partneru.

I zato jedini način kako do toga ne bi došlo i kako bi to prekinuli je da uvijek imate na umu kako djeca nisu jedina veza koja par drži zajedno. Sjetite se zašto ste se zaljubili jedno u drugo i sjetite se što vas čini sretnima kod partnera, koliko vas voli, razumije i nasmijava. Njegujte svoj odnos jer jednog dana ćete ostati samo vas dvoje, baš kao i na početku.

Foto: Olessya/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. kolovoza 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross