0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. studenoga 2017.

Zašto morate odvojiti vrijeme za sebe

Piše Ana Zibar
Danas nije teško osjetiti pritisak i to sa svih strana, pogotovo kada vam dani izgledaju tako da ste rastrgani između obitelji, posla i prijatelja. Kako bi si olakšali za početak si trebate odrediti prioritete. Ako želite biti dobra mama, žena, prijateljica i kolegica prvo trebate biti u punoj snazi što znači da si morate priuštiti […]

Danas nije teško osjetiti pritisak i to sa svih strana, pogotovo kada vam dani izgledaju tako da ste rastrgani između obitelji, posla i prijatelja. Kako bi si olakšali za početak si trebate odrediti prioritete.

vrijeme-za-mene

Ako želite biti dobra mama, žena, prijateljica i kolegica prvo trebate biti u punoj snazi što znači da si morate priuštiti odmor i opuštanje. Potpuno je uredu da ne možete uvijek svima ugoditi, a potreba da uvijek budete drugima na raspolaganju samo može stvoriti nervozu i umor.

Kako bi bili mentalno, ali i fizički zdravi savjetuje se da s vremena na vrijeme određeno vrijeme odvojite samo za sebe! Odvajanjem vremena za sebe učiti ćete uspostaviti samokontrolu, omogućiti sebi povezivanje sa samom sobom, napuniti baterije, poboljšati odnose s drugima i dati mozgu priliku za obnavljanje.

Samokontrola

Uspostavljanje samokontrole je zapravo sposobnost da se oduprete izazovima, kontrolirate svoje ponašanje i donosite dobre odluke. Samokontrolu se troši kroz dan, zato ju treba štedljivo upotrebljavati.

Samokontrola je najosjetljivija na zahtjevne i složene međuljudske odnose jer kada je osoba sama onda može uspostaviti emotivnu kontrolu nad svojim reakcijama kao i povratiti sposobnost interakcije.

Oko nas se svakodnevno događa previše stvari zbog čega se sve manje povezujemo sami sa sobom. Kada je osoba sama ona ima priliku otkriti sebe i poslušati svoj unutarnji glas, a upravo takvi trenuci su dragocjeni jer osobi predstavljaju pauzu u kojoj će se pobrinuti o sebi i otkriti svoje želje.

Emocionalna ravnoteža

Kada osoba provede određeno vrijeme sama sa sobom oslobađa se napetosti koju joj drugi prenose, a na taj se način omogućava vraćanje emocionalne ravnoteže kako bi se ponovo napunile baterije.

Osobe koje vole biti same i koje poštuju vrijeme za sebe manje pate od depresija, pokazuju veće zadovoljstvo životom i imaju manje fizičkih smetnji.

Možda čudno zvuči, ali kada je osoba sama ona postaje koncentriranija i opuštenija zbog čega ima pozitivnije odnose s drugim ljudima koji ju okružuju. Osobe koje imaju vremena za sebe se bolje suočavaju s svakodnevnim problemima bez imalo nervoze i puno više uživaju u društvu drugih.

Ljudski mozak

Isto tako za ljudski mozak je od velike važnosti da osoba bude sama jer mu na taj način daje priliku da se isključi. Tišina pomaže obnavljanju neurona, a kada je osoba sama aktivira se mreža osnovnih neurona, a ta mreža olakšava odmor dijelovima mozga koje se najviše koristi u interakciji s drugima. Na taj način osoba dobiva priliku razbistriti glavu, jasnije razmišljati i bolje se koncentrirati.

 

 

I zato drage moje odvojite malo vremena za sebe jer to je ključ za ljepši i ugodniji život!

Foto: Wunderela/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

18. lipnja 2017.
12. prosinca 2014.
7. srpnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross