0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. ožujka 2020.

Zašto se važno igrati s djetetom

Piše Ana Zibar
Želite nešto napraviti u miru ili se samo malo odmoriti, ali onda, baš u tom trenutku čujete dječji poziv: "Hoćemo se igrati?". Česta pojava jel da? 🙂 U tim trenucima vjerojatno vam padne mrak na oči, ALI trebali bi to promijeniti! Zašto? Pročitajte više u nastavku! Djeci je igra potrebna svaki dan i svaka minuta […]

Želite nešto napraviti u miru ili se samo malo odmoriti, ali onda, baš u tom trenutku čujete dječji poziv: "Hoćemo se igrati?". Česta pojava jel da? 🙂 U tim trenucima vjerojatno vam padne mrak na oči, ALI trebali bi to promijeniti! Zašto? Pročitajte više u nastavku!

Djeci je igra potrebna svaki dan i svaka minuta koju dijete provede u igri, ono se razvija i raste. Igra je ono što djetetu pruža mentalno i fizičko zdravlje te mu daje socijalne vještine. Dijete koje se igra razvija smirenost, sreću, samopoštovanje, razne vještine i snagu svog tijela.

Besplatne igračke su najbolje

Učenje uz igru

Sve od rođenja, pa do treće godine dijete uči isključivo uz igru i eksperimentiranje. I to nije samo zabava, već samo sat igre može biti važan jednako kao i sat hrvatskog.

Kad se roditelji angažiraju u igri s djetetom nivo hormona ljubavi i sreće je povišen. I to je obostrano jer je igra za sve vrijeme bez stresa.

Kako izabrati igračke za djecu

Fizička aktivnost

Igra može biti i neka fizička aktivnost ukoliko se povezuje s djetetovim sposobnostima, kongnitivnim razvojem, razvojem krupne motorike i vodstva. Interaktivnom igrom pomažete djetetu naučiti kako bolje upravljati emocijama, a zajedničkim igranjem roditelji obogaćuju okruženje djeteta i na taj način umanjuju stres.

Svi koji misle kako je jedanko je li se dijete igra s roditeljima ili s većom djecom, apsolutno su u krivu jer to nikako nema isti utjecaj na dijete. Igranje s roditeljima više potiče i gradi djetetove rane socijalne interakcije, nego igranje s većom djecom.

Igračke za jednogodišnjake

Širenje maštovitosti

Uz to roditelji djetetu osiguravaju raznovrsniju i zreliju igru od vršnjaka ili starije djece, a to je zato što odrasli znaju više o životu i mogu proširiti maštovitost u svim smjerovima, u kojima djeca još uvijek ne mogu. I upravo iz tog razloga za dijete je posebno veselje kada se igra s roditeljima.

Možda ste nekada primijetili kako se dijete posebno veseli kada prihvatite njegov poziv na igru, bez obzira što se voli igrati i s drugom djecom. Jedan od razloga je taj što djetetu ostala djeca pružaju minimalnu pažnju u direktnoj interakciji, dok roditelji svu svoju pažnju usmjeravaju prema djetetu. I zato igra s roditeljima potiče učenje novih vještina dok se u igri s drugom djecom te vještine učvršćuju.

Vještina igranja

Ako ste mišljenja kako ste izgubili sposobnost igranja, stručnjaci tvrde kako se trebate samo malo potruditi da vratite vještinu igranja.

Roditeljima se savjetuje kombiniranje dinamičnih i statičnih igara, igra koncentracije i pokreta s igrama, ali u svakom trenu se treba truditi da se igra samo jedna igra. Kada se umorite od te igre, završite s njom i počnite igrati drugu igru, ali uvijek samo jednu po jednu.

Uzajamna interakcija

Igranje s djecoma podrazumjeva aktivno slušanje, pričanje, promatranje, podršku i razumjevanje. Trudite se pružiti uzajamnu interakciju kao što je razgovor, ali nemojte stalno prekidati dijete ili intervenirati. Dozvolite djetetu da istražuje okruženje i neka dijete vuče vas u igru.

Što se tiče igre s malom djecom savjetuje se da koristie plišane životinje te da odglumite realne situacije kako bi dijete naučili što se radi u stvarnom životu. Igračkama im pokažite što trebaju napraviti kako bi riješili neku situaciju, kako od svakodnevnih radnji radi i nakon toga isto to napravite s djetetom, kako bi dijete dodatno usvojili novo naučenu lekciju.

Ideje za igru:

 • kartanje
 • šaljive dječje igre - igrajte naizmjence, neka dijete uči kako se gubi, kako pobjeđuje
 • slušajte muziku, plešite, pjevajte, svirajte
 • igrajte igru pogodi tko sam
 • igrajte skričava
 • igrajte lovice
 • bacajte i napucavajte loptu
 • ljuljate se
 • radite ručak od blata ili pijeska
 • crtajte po kartonu
 • napravite kolač
 • čitajte zajedno
 • prepričavajte neke zanimljive događaje

U svakoj igri dijete obavezno ohrabrujte, hvalite ga i trudite se puno smijati. Igranje je osnova povezanosti koja će trajati zauvijek i na taj način će dijete shvatiti koliko ga cijenite i volite. igra će otvoriti vrata boljoj komunikaciji, ohrabriti dijete da dijeli brige i probleme, a roditeljima pomoći da upoznaju posebnost svog djeteta.

Foto: taniadimas/pixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

6. travnja 2015.
30. listopada 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross