0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
23. siječnja 2020.

Zdravlje i sreća djeteta ovisi o sreći majke

Piše Ana Zibar
Istraživanja pokazuju kako su mozgovi majki i beba povezani te njihovi moždani valovi u istoj liniji, čime stvaraju veću međusobnu empatiju. Prema tome ako je majka lošeg emotivnog stanja to će loše utjecati na bebu, a ako je u dobrom emotivnom stanju beba će biti zdravija i sretnija. Kada je majka sretnija postaje povezanija s […]

Istraživanja pokazuju kako su mozgovi majki i beba povezani te njihovi moždani valovi u istoj liniji, čime stvaraju veću međusobnu empatiju. Prema tome ako je majka lošeg emotivnog stanja to će loše utjecati na bebu, a ako je u dobrom emotivnom stanju beba će biti zdravija i sretnija.

Kada je majka sretnija postaje povezanija s bebom što joj pomaže u bržem učenju, a samim time i kompletnijem razvoju mozga.

Ako se majka mora nositi s depresijom, ona može imati vrlo negativan efekt na roditeljsku sposobnost uspostavljanja povezanosti s djetetom. Dok pozitivna energija koju prenosi majka tijekom socijalnih interakcija s djetetom ih može bolje povezati te potaknuti njihov mentalni razvoj.

Majčinski stres

Majka koja je pod stresom prenijeti će tu energiju na osobe koje ju okružuju i to najviše na one s kojima je najviše povezana, djecom. Niti jedno dijete ne bi željelo nervoznu majku koja nema vremena za njega. 

Često se događa da majke izvor nezadovoljstva djeteta vide u njima samima i žele ih promijeniti, dok su zapravo one glavni izvor problema. Kada mijenjamo sebe naša energija postaje snažnija i pozitivnija što će neizbježno promijeniti djetetovo emotivno stanje. 

Naravno, za sve promjene potrebno je vrijeme i strpljenje. Niti jedna se promjena ne može dogoditi preko noći, zato budite uporne i radite na pozitivnoj vezi između vas i djeteta svaki dan. Nemojte da vam nedostatak vremena, posao, stres i obaveze budu isprika da ne uspijete u tome.

Povezanost majke i djeteta

Majka i dijete povezani su prije samog rođenja, stoga je majka ona koja daje bebi resurse za život, a osim toga prenosi energiju. Ako je majka pod stresom ili je loše raspoložena, njezino će tijelo stvarati mnoštvo hormona stresa koje će smanjiti dotok krvi djetetu.

S druge strane, ako je majka radosna i dobro se osjeća, cijeli organizam će biti opušteniji pa će tako dijete dobiti dovoljnu količinu krvi. 

Kada se dijete rodi i dalje je ovisno o majci. Ali sada, osim majčinog utjecaja, na dijete utječe i okolina. Kako dijete do svoje sedme godine uči najbrže i usvaja informacije na temelju primjera koji ga okružuju, majčino će ponašanje uvelike oblikovati djetetovo ponašanje. 

Pozitivni temelji

Bitno je usaditi dobre i pozitivne temelje kod djeteta i brinuti se o njihovom razvoju od samih početaka. Radost i veselje su najbolje snage koje potiču rast i razvoj kod dijeteta.

Bitno je da u ovom periodu imate pozitivnu energiju koju će te prenositi na svoje dijete kako bi se ono moglo bolje i sretnije razvijati. Majčina energija ključna je za djetetov razvoj u svim njegovim životnim razdobljima.

Dijete u svojoj majci treba vidjeti utočište i mora se osjećati sigurno, a kako bi majka mogla svome djetetu pružiti utočište mora izgraditi pozitivnu vezu sa svojim djetetom. U našim užurbanim životima teško je odašiljati samo pozitivnu energiju, ali uz trud možete uspjeti.

A evo i par savjeta koji bi vam u tome mogli pomoći!

Trebate naučiti kako unijeti pozitivnu energiju u svoj organizam, kako ju održavati i kako se s njom odnositi, odnosno kako je dijeliti s drugima.

Kada naučite unositi pozitivnu energiju u svoj organizam automatski će te i vi biti sretniji te će te prenositi pozitivnu energiju na ljude oko sebe a najviše na svoje dijete. Jedno od osnovnih izvora energije jest disanje. Najbrži način unosa energije i reguliranja stresa je pravilno duboko disanje.

Kada pravilno udišemo izbacujemo skoro 70% otrova iz organizma. Disanjem reguliramo svako emotivno stanje u kojem se nalazimo. Kada imate problema ili ste tužni, sjednite i duboko dišite.

Pravilno disanje

Djeca do svoje osme godine znaju pravilno disati, ali nakon te granice počinju nepravilno disati. Nepravilno disanje postane uzrok gotovo svim psihofizičkim problemima. Zbog toga je bitno vježbati duboko disanje svaki dan i isto učite i svoje dijete kako bi i oni imali zdravo tijelo puno pozitivne energije.

Sljedeći izvor pozitivne energije jest prehrana. Svaki organizam ima svoja pravila što se tiče ispravne prehrane pa je u ovom slučaju najbitnije slušati potrebe vlastitog tijela. Kako bi uspjeli otkriti što vašem tijelu najviše odgovara bitno je održavati pozitivan odnos s njim. To će te postići redovitim radom na sebi. 

Ono najbitnije je paziti na koncentraciju kiselosti u organizmu i istu održavati na preporučenoj razini. Granica pH vrijednosti je 7,4 i svaka stresna situacija, rafinirana hrana i ostali negativni utjecaji dovode do povećanja koncentracije kiselosti u organizmu. Učestala povećana količina kiselosti u organizmu odličan je preduvjet za razvitak bolesti organizma. 

Pravilna prehrana

Najvažnije je da pazite kako se hranite i da budete svjesni što unosite u svoj organizam. Ne zaboravite unositi voće, orašaste plodove, med, svježeg povrća, a što manje konzumirajte rafinirane i kemijski obrađene proizvode. Jedite polako i u umjerenim količinama. Pazite da vam omjer obroka sadrži 70% hrane koja potiče lužnatost te 30% hrane koja potiče kiselost.

Voda kao temeljni element svih živih bića čini 75% ljudskog tijela, stoga voda je neophodna za život. Sve češće se ljudi suočavaju s problemom dehidracije, odnosno premalom konzumacijom vode. Preporučena dnevna količina vode je 2 do 2,5 l vode dnevno, što je otprilike 10 čaša vode.

Unosom dovoljne količine vode možete smanjiti rizik raznih bolesti. Voda također smanjuje bolove u glavi, leđima, zglobovima i drugim dijelovima tijela. Čista izvorska voda tijelu će pružiti potrebnu akumulaciju hranjivih tvari i izbacivanje otpadnih. Sokovi, kava i ostali napitci ne mogu nadoknaditi ljekovitost i ulogu čiste vode.

Osnovni koraci

To je par osnovnih koraka koje si svatko u životu može priuštiti, zato izgovore ostavite iza sebe, malo poradite na sebi i pružite svom djetetu majku kakvu zaslužuje, a vjerujte i vi ćete biti dalekko sretniji.

Foto: PixaaBay

One comment on “Zdravlje i sreća djeteta ovisi o sreći majke”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

26. kolovoza 2015.
20. studenoga 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross