0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. travnja 2017.

Zec kao kućni ljubimac

Piše Ana Zibar
Zečevi su isto jedna vrsta životinja koja se prodaje kao kućni ljubimac. Da se mene osobno pita, ja ih ne bi preporučila kao kućne ljubimce, zato što im dom kao takav samo predstavlja muku. Oni su stvoreni za drugačiji način života.. Ako se pak odlučite na zeca kao kućnog ljubimca, trebali bi znati sljedeće. Kada […]

Zečevi su isto jedna vrsta životinja koja se prodaje kao kućni ljubimac. Da se mene osobno pita, ja ih ne bi preporučila kao kućne ljubimce, zato što im dom kao takav samo predstavlja muku. Oni su stvoreni za drugačiji način života.. Ako se pak odlučite na zeca kao kućnog ljubimca, trebali bi znati sljedeće.

Kada kupujete zeca, obavezno sa njime kupite i igračke koju su mu jako potrebne, ako ne želite da mu bude dosadno, a najbolji izbor su plastične loptice. Isto tako zec mora imati što veći kavez, kako bi mu bilo što udobnije.

Ako uzimate zeca kao kućnog ljubimca za djecu, kupite većeg zeca jer će taj zec biti manje plašljiv. Imajte na umu da se zečevi boje jako glasnih zvukova.

Kako bi se zubi zeca stalno trošili, on mora pored sebe imati sijeno, koje svako malo jede, jer njegovi zubi nikada ne prestaju rasti. Zečevi mogu jesti sijeno u neograničenim količinama, a sijeno čini i 80-90 % zečje prehrane. Koliko je vaš zec velik, toliko će mu biti i potrebno sjena kroz jedan dan.

Zečevi postaju zreli već sa 4 do 6 mj, pa se preporuča sterilizacija/kastracija, kako biste izbjegli oboljevanje od raka, destruktivno ponašanje i dobivanje malih bebica, ukoliko imate muškog i ženskog zeca. Zečevi mogu dobiti i do 10 bebica na mjesec.

Nije dobro da zeca svaki dan hranite mrkvom jer mrkva ima visok sadržaj šećera, a umjesto mrkve zečeva možete hraniti i sa celerom, tikvicama, brokulama, graškom i keljom. Uz povrće i sijeno, zečevi se hrane i pelatima. Zečeve možete hraniti i voćem, samo morate paziti da ste odstranili koštice. Na dan im je sasvim dovoljna jedna kriška kruške, ananasa, borovnice, jabuke, breskve ili šljive.

Zečevi se uvijek bolje osjećaju ukoliko kraj sebe imaju još jednog zeca, pa ako se odlučite na kupnju zeca, promislite o kupnji dva zeca. Kako se zečevi ne bi stalno tukli, važno je da ih kastrirate. Kastrirani i sterilizirani zečevi žive 7 do 10 godina, a nekada i duže.

Zečeve može ubiti stres! A pravilna briga o zečevima košta koliko i briga za psa... Na vama je da odlučite, samo nemojte kupovati niti jednu životinju samo zato da ispunite hir svoga djeteta, jer je svaka životinja živo biće koje zahtijeva određenu brigu i njegu i to kroz sljedećih par godina.

Foto: SimonR/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

22. rujna 2014.
4. travnja 2020.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross