0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
3. listopada 2016.

Žena nakon poroda

Piše Ana Zibar
Prvih šest do osam tjedana nakon poroda žena prolazi kroz velike psihološke, fizičke i emocionalne promjene. O tome se uglavnom šuti ili jako malo priča, što nikako nije dobro za niti jednu buduću mamu. Nakon poroda tijelo prolazi neočekivane promijene, pa se tako žena jako znoji i ima navale vrućine, a sve je to dio […]

Prvih šest do osam tjedana nakon poroda žena prolazi kroz velike psihološke, fizičke i emocionalne promjene. O tome se uglavnom šuti ili jako malo priča, što nikako nije dobro za niti jednu buduću mamu.

mama

Nakon poroda tijelo prolazi neočekivane promijene, pa se tako žena jako znoji i ima navale vrućine, a sve je to dio prilagodbe tijela na promijene koje mu je donijela trudnoće. Nekim ženama pada kosa, ali kasnije ponovo naraste.

Prvih 4 do 6 tjedana iza poroda, žena krvari, što se događa zbog čišćenja maternice i njenog vraćanja na veličinu prije trudnoće. Javlja se i bol za vrijeme spolnog odnosa, pogotovo ako je žena bila podvrgnuta epiziotomiji.

Liječnici ženama dopuštaju spolne odnose 6 tjedana iza poroda, nakon prvog ginekološkog pregleda, ali to je vrijeme u kojem je ipak još prerano za ugodan spolni odnos. Za suhoću vagine zaslužni su hormoni koji su potrebni za uspješno dojenje.

Dok god traje babinje, bilo bi poželjno da žena ima pomoć u kući, barem što se tiče kuhanja i čišćenja. U prvih 6 tjedana ženi je potreban odmor i ona mora spavati nekoliko puta u danu kako bi uspjela odmoriti.

Ženama je zapravo potrebno tri mjeseca nakon poroda da se u potpunosti oporave, a u tom razdoblju bi trebale što više ležati, odmarati i spavati.

Statistike pokazuju da čak 80% žena pati od potištenosti dva tjedna poslije poroda, dok 20% žena pati od anksioznosti i jake depresije, neke čak imaju i panične napade. Žene koje su inače sklone depresiji i koje su i nakon prve trudnoće patile od depresije, imaju 99% šanse da će im se i ovoga puta to ponoviti.

Porod koji nije išao prema planu, kako je žena htjela i zamišljala, predstavlja traumu za tijelo i um, zbog čega žena prolazi kroz posttraumatsko stresno razdoblje. Ženi je tada potrebna ogromna potpora njenih bližnjih, a najviše partnera.

Vi kao žena morate shvatiti da se sa dolaskom djeteta mijenja vaš život u potpunosti, te da je to vrlo stresno razdolje na koje su rijetki u potpunosti spremni. Kako bi što uspješnije i lakše prošli to razdoblje, važno je da imate potporu!

Barem za vrijeme babinja žene moraju spavati što više, kako bi što manje bile iscrpljene. To je vrlo teško razdoblje za ženu i poželjno bi bilo kada bi razgovarala sa partnerom i tražila maksimalnu pomoć oko kućanstva i bebe tih prvih tri mjeseca, koji su najteži.

Foto: fancycrave1/Pixabay

One comment on “Žena nakon poroda”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

12. siječnja 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross