0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
21. prosinca 2018.

Životinje kao poklon

Piše Ana Zibar
Dijete vas neko vrijeme nagovara da mu kupite psa, mačku, ptičicu ili bilo koju drugu životinjicu, a s obzirom da se sada bliži Božić što mislite je li sada idealno vrijeme? Nije! Naravno da nije, ali samo ako tu istu životinjicu smatrate poklonom, jer životinje nisu poklon koji predstavlja ljubav i veselje samo oko blagdana […]

Dijete vas neko vrijeme nagovara da mu kupite psa, mačku, ptičicu ili bilo koju drugu životinjicu, a s obzirom da se sada bliži Božić što mislite je li sada idealno vrijeme? Nije!

Naravno da nije, ali samo ako tu istu životinjicu smatrate poklonom, jer životinje nisu poklon koji predstavlja ljubav i veselje samo oko blagdana već godinama kasnije. Jeste li spremni na to? Jeste li spremni na brigu o toj životinji sljedećih par godina i bezuvjetnu ljubav koju će vam pružiti?

Za i protiv

Ako još uvijek niste sigurni u nastavku vam donosim nekoliko razloga za i protiv kako bi se lakše odlučili i na kraju donijeli ispravnu odluku zbog koje nećete požaliti.

Za početak morate razmisliti o vremenu koje ćete posvetiti toj životinji, obvezama koju ta životinja nosi sa sobom, pametno izabrati životinju i ono najvažnije - prihvatiti.

Preuzimanje odgovornosti

Ako djetetu kupujete životinju morate imati na umu da veći dio odgovornosti oko životinje preuzimate na sebe jer budimo realni dijete nije sposobno brinuti se o životinji u potpunosti samo.

Dijete i životinja koju odaberete trebaju kliknuti jer kako se ne mi ljudi međusobno svi ne podnosimo tako je i u životinjsko ljudskom svijetu, ne kliknu svi sa svima.

Odabir životinje

Prilikom odabira životinja za dijete najbolje ih je birati prema smjernicama društva za sprječavanje nasilja nad životinjama.

Pa je tako za dijete do tri godine najbolje ne kupiti ništa. Ako već imate neke životinje doma najbolje ih je na pravi način predstaviti svom djetetu, upoznati i naviknuti jedne na druge.

Za dijete od tri do pet godina najbolji odabir su zamorci jer se vole držati, zvižde kada su uzbuđeni ili sretni i rijetko grizu. Jedina zadaća djeteta biti će dati ovoj životinjici vode i hraniti ju.

Za dijete od pet do deset godina najprikladnije životinje su ribice, miševi ili štakori. Dijete u ovoj dobi je dovoljno veliko kako bi pomoglo oko hranjenja, čišćenja kaveza i šetnje.

Od četrnaeste do sedamnaeste godine za dijete je idealna životinja ptica ili ribica jer je u ovoj dobi dijete opterećeno mnogim izvanškolskim aktivnostima i nema puno vremena koje može izdvojiti kako bi se posvetilo ljubimcu.

E sad, niti jednom nisam spomenula psa ili mačku kao idealnog ljubimca za dijete, zašto? Zato što je njima potrebno puno više pažnje, brige i ljubavi.

Ovo su idealne životinje za odrastanje i najbolji su prijatelji, ali ako i vi sami kao roditelj niste spremni preuzeti brigu oko njih, nemojte se niti odlučivati istima pružiti dom.

Pas ili mačka

Odrastanje uz psa ili mačku je nešto najbolje što se vašem djetetu može dogoditi, to vam sa sigurnošću mogu reći iz osobnog iskustva, ali takve životinje su dobrodošle u vaš dom samo ako ste i vi sami spremni na njih.

Nadalje vrijeme blagdana nije idealno za poklanjanje kućnih ljubimaca jer su životinje pod stresom već i samim mijenjanjem okoline, a dodatna gužva u vašem domu, petarde koje se nažalost i dalje koriste su samo dodatni stres za njih. Nažalost takva udomljavanja u većini slučajeva završavaju problemima kao što su metabolički poremećaji, strah i nepovjerenje.

Poklanjanje životinja

Nikada nemojte poklanjati ljubimce rodbini ili prijateljima jer takvi pokloni najčešće završavaju u azilima i zoološkim vrtovima.

Naravno nije sve crno i postoje primjeri u kojima se osobe i životinja izrazito povežu, ali s obzirom da je to vrlo rijetko prije same odluke dobro promislite.

Briga o životinjama

I zato razum u glavu i emocije na stranu! Radije neka svatko sam odliuči želi li životinju ili ne, a djeci objasnite sve o brizi za životnju.

Isto tako da ne zaboravim napomenuti, ako se odlučite na kupnju psa ili mačke - najljepše je udomiti, a ne kupiti!

Pomoć napuštenim životinjama

A ako već ne možete udomiti svakako možete pružiti podršku udrugama i azilima kroz donacije kao što su prekrivači, igračke, deke, hrana, uplate, itd.

Gdje se sve nalaze azili koji pomažu napuštenim životinjama i kojima i vi sami možete pomoći, pronađite na ovom linku https://azilihrvatske.net/

Uživajte u nadolazećim blagdanima i budite dobri prema životinjama!

Pusa

Foto:PepaLove/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

24. siječnja 2018.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross