0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. travnja 2020.

Značenje Uskrsa

Piše Ana Zibar
Sutra je najveći kršćanski blagdan - Uskrs ❤️Ovo je doba kada se budi priroda i počinje se osjećati radost svuda oko nas. Uskrs je karakterističan po šarenilu boja koje privlače djecu, zbog čega s uživanjem sudjeluju u svim obiteljskim pripremama. Sve to šarenilo i veselje su predivni, ali predivan je i pravi smisao tog blagdana […]

Sutra je najveći kršćanski blagdan - Uskrs ❤️Ovo je doba kada se budi priroda i počinje se osjećati radost svuda oko nas. Uskrs je karakterističan po šarenilu boja koje privlače djecu, zbog čega s uživanjem sudjeluju u svim obiteljskim pripremama.

Sve to šarenilo i veselje su predivni, ali predivan je i pravi smisao tog blagdana koje roditelji trebaju na prihvatljiv način objasniti svojoj djeci. No kako im zapravo objasniti koju poruku nosi Uskrs i svi simboli koji ga prate.

Uskrs je zapravo blagdan koji je djeci teže objasniti od Božića jer se djeca lakše poistovjećuju sa slavljenjem rođenja i života. Svi znamo kako je Uskrs zapravo povezan s uskrsnućem, prije kojeg su uslijedile mučenje i smrt, pa kako onda to djeci objasniti na prihvatljiv način, a da im ne izazovemo strah i negativne osjećaje? No stručnjaci su saznali koji je ispravan način kako bi djeci objasnili smisao Uskrsa!

USKRŠNJI ZEKO

Započinjemo s uskršnjim zekom koji je djeci najpoznatiji, a to je tako jer je zeko najkomercijaliziraniji lik koji se povezuje uz uskršnje blagdane i zato je postao jednim od simbolom Uskrsa. Djeci je naravno omiljen jer donosi darove i slatkiše, a u tome nema ništa loše jer potiče dječju maštu i iščekivanje.

Zec je simbol plodnosti i ima smisla povezivati ga s Uskrsom jer ga djeca povezuju s razigranošću i živošću, a to su sve karakteristike koje se vežu uz novi život, pa ga zbog toga ne bi trebali izbjegavati iz svojim priča vezanih uz Uskrs.

Uskršnji ukrasi od hrane

BOJANJE PISANICA

Sljedeća stvar koja je djeci jako bliska, a da je vezana uz Uskrs je bojanje pisanica. Jaja predstavljaju simbol plodnosti, a od davnih dana se koriste u obredima i slavljenju buđenja prirode. Nepoznato je kada je započela tradicija bojanja jaja, ali se smatra kako su to kršćani radili od davnina kada su jaja bojali u crvenu boju, koja je simbolizirala Isusovu krv prolivenu za nas.

Koristila se i zelena boja koja je predstavljala buđenje prirode, a s obzirom na to da je djeci omiljena aktivnost za Uskrs bojanje jaja savjetuje se da im pustite mašti na volju. Bojanje pisanica je vrijeme kada je cijela obitelj na okupu, što je jedan od glavnijih smisla ovog blagdana.

MASLINOVA GRANČICA

Maslinovu grančicu djetetu možete objasniti kao simbol dobre volje i mira među ljudima, a predstavlja spomen ulaska Isusa u Jeruzalem.

Kako smo ukrasili dom za Uskrs

MUKA I USKRSNUĆE

No, kako djetetu objasniti ovo teško pitanje? Ovisno o dobi djeteta važno je da mu na doziran i pravilan način predočite smisao Uskrsa. Uskršnje otajstvo započinje Isusovom mukom, a nastavlja se smrću koja vodi do uskrsnuća.

Ovo je zapravo tema koja je vrlo osjetljiva za djecu, pogotovo mlađu kojoj može zvučati zastrašujuće i zato ne pretjerujte s opisima Isusove patnje. Preporučuje se reći djetetu kako je Isus patio i dao svoj život za sve nas, ali mu se onda život vratio i on je uskrsnuo.

SIMBOL KRIŽA

Jednako tako za Uskrs je karakteristična simbolika križa, koja se djeci može pojasniti kroz njih same. Koliko god djeca bila bezbrižna, ona ipak nose svoje brige nastale u svakodnevnim situacijama i zato prilikom objašnjavanja Isusovog križa se možete poslužiti dječjim brigama koje oni nose na sebi.

Smisao Isusove patnje je otkupljenje grijeha i spasenje, zbog čega se dijete treba usmjeravati na razvijanje povjerenja prema Isusu, koji će uvijek biti tu, koji nas voli i koji pruža utjehu za sve brige.

MUKA I SMRT

Muku i smrt treba objasniti u kontekstu uskrsnuća i pobjede nad smrću. Djetetu Uskrs pojašnjavajte kroz Isusov život i kratke priče iz njegovog života tako da uvijek naglašavate život i pobjedu nad smrću što će im biti blisko i prihvatljivo.

Kako se zabaviti na proljetnim praznicima

VRIJEME KORIZME

Vrijeme Korizme možete predstaviti na prihvatljiv način tako da dijete upitate bez čega bi moglo živjeti, čega bi se moglo odreći. Neka to bude neka sitnica poput slatkiša ili igračke, a to se ne mora provoditi kroz cijelu Korizmu, nego je dovoljno samo kroz Veliki tjedan.

ZNAČENJE USKRSA

O djetetovoj dobi ovisi i obiteljskoj praksi ovisi i objašnjenje koje ćete djetetu dati, a jedino je važno da dijete sudjeluje u obiteljskim pripremama i da primi poruku o miru među ljudima i slavljenju života. Tako će se stvoriti tople obiteljske uspomene koje će se pamtiti cijeli život.

LEGENDA KAŽE

Ovo je interesantna priča za djecu, pa se savjetuje pričati ju u vrijeme Uskrsa. Radi se o jednoj legendi, prema kojoj je božica plodnosti Ostara, po kojoj je ujedno i Uskrs dobio ime, pretvorila pticu u zeca. Zec je bio brz poput ptice, ali razočaran što on nije ptica. Kako bi ga odobrovoljila božica Ostara mu je ispunila želju jednom godišnje liježe jaja baš kao prava ptica. I upravo zbog toga jedan od simbola Uskrsa postaje i gnijezdo.

Uživajte u krugu svojih najmilijih i pretvorite djeci ovo razdoblje u razdoblje najveće sreće koju će uvijek pamtiti.

Foto: DreamyArt/PixaBay

2 comments on “Značenje Uskrsa”

  1. Svaki blagdan i praznik važan je na svoj način. Nisu bitni pokloni,zabava i okupljanje. Nego da smo zajedno sa onima koje najviše volimo. To je najbitnije. Ti si meni najbitnija. Naučila si me mnogo toga i zato te toliko volim. Hvala ti na svemu...❤

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

15. studenoga 2017.
11. kolovoza 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross