0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. listopada 2017.

Anksioznost u trudnoći

Piše Ana Zibar
Za vrijeme trudnoće tijelo prolazi kroz cijeli niz hormonalnih promjena, a trudnica osjeća razne bolove i tjelesne tegobe koje nije imala priliku osjećati nikada prije. Trudnoća je sama po sebi stres za organizam zbog čega zahtjeva adaptaciju, a fizičke i psihičke promjene znaju biti okidači raznih emocionalnih reakcija zbog čega se depresija i anksioznost javljaju […]

Za vrijeme trudnoće tijelo prolazi kroz cijeli niz hormonalnih promjena, a trudnica osjeća razne bolove i tjelesne tegobe koje nije imala priliku osjećati nikada prije.

anksioznost-trudnoca

Trudnoća je sama po sebi stres za organizam zbog čega zahtjeva adaptaciju, a fizičke i psihičke promjene znaju biti okidači raznih emocionalnih reakcija zbog čega se depresija i anksioznost javljaju kod svake treće trudnice.

Za početak je vrlo važno znati razlikovti uobičajenu brigu oko trudnoće i anksioznost od anksioznih poremećaja ili patološke anksioznosti.

Potpuno je normalno da trudnicu brinu pitanja poput onih kako će proći porođaj, kakva će biti majka, da li će trudnoća proći uredno, hoće li sa bebom biti sve uredu, itd.

Kako odgovori na ova pitanja često znaju biti konstruktivni, tako i dovode do konstruktivne brige. Nekonstruktivni odgovori koji su puni negativnosti vezanih uz trudnoću dovode do negativnih i nezdravih emocionalnih reakcija, koje vode u paniku i anksioznost.

Anksioznist se kod mnogih žena javlja upravo u trudnoći, ali se nažalost još uvijek ne zna zašto je to tako. Kako bi se zaštitile u trenucima anksioznosti i stresa postoji nekoliko trikova.

Prvo je važno da preusmjerite pažnju! Naravno da je teško ne misliti o onome što vas je taj tren uzrujalo, ali negativne misli će vas dovesti do toga da se osjećate još gore. U trenutku kada uspijete ne obraćati pažnju na simptome, oni će nestati sami od sebe. Važno je da odlučite ne misliti o negativnim osjećajima i da misli ispunite nečim drugim što će vam odvući pažnju.

Nikako ne izbjegavajte situacije u kojima se ne osjećate ugodno ili u kojima bi se mogli osjećati ugodno. Izbjegavanje uvijek pogoršava probleme!

Kada se uznemirite dišite mirno i trbuhom. Na taj način će se smanjivati anksioznost i smirivat će se tjelesni simptomi. Uvijek duže izdišite nego što udišete. Disanje je vrlo važno kako bi se spriječile posljedice kao što su vrtoglavice, drhtanje i trnci u rukama i nogama.

Misli usmjerite na pozitivne stvari i organizirajte si vrijeme tako da što više vremena provodite radeći ono što volite. U trudnoći si trebate što više ugađati.

Razmišljajte o svojim mislima i onome što vam se mota po glavi kada se osjećate tjeskobno. Na koji način vam te misli otežavaju stanje u kojem jeste? Što bi savjetovali nekome drugome da se nađe u vašim mislima i situaciji? To isto i vi sami za sebe napravite!

Foto: Bgmfotografia/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross