0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
7. studenoga 2016.

Depresija nakon poroda

Piše Ana Zibar
Svaka žena svoj porod doživi na drugačiji način, a većini žena nakon što prođe ono prvo uzbuđenje počinju kontraindikatorne i zbunjujuće emocije. Te emocije nazivaju se baby blues, a potpuno su normalne. Znaju se javiti i postporođajna depresija, ali ona se javlja puno rijeđe. Kako bi znale što se događa sa vama i koje simptome […]

Svaka žena svoj porod doživi na drugačiji način, a većini žena nakon što prođe ono prvo uzbuđenje počinju kontraindikatorne i zbunjujuće emocije. Te emocije nazivaju se baby blues, a potpuno su normalne. Znaju se javiti i postporođajna depresija, ali ona se javlja puno rijeđe. Kako bi znale što se događa sa vama i koje simptome vi imate, donosim par primjera 🙂

worried-girl-413690_1280

Baby blues se javlja 2 do 5 dana nakon poroda, a može trajati i do mjesec dana. On se javlja skoro kod 90% žena. Na ovo stanje žene veliki utjecaj imaju hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme poroda, psihički stres zbog samog poroda, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, neispavanost i umor, bilo koji zdravstveni problem bebe ili mame i mastitis ili upala dojki.

 

Nakon prvih par dana partner i obitelj sve manje pomažu ženi, što njoj nikako ne ide u prilog, što psihički, što fizički. Glavne karakteristike ove vrste depresije su slabost, nagle promjene raspoloženja, zbunjenost, manjak energije, ranjivost i plačljivost.

Neke žene čak i misle kako je beba prevelika odgovornost za njih, neke misle kako ih više nitko ne voli, a neke ne mogu prežaliti gubitak svoje slobode. Svi ovi simptomi su povećani kod žena koje su rodile carskim rezom, kao i kod onih koje su potpuno same. Baby blues prolazi sam od sebe, a za samo nekoliko dana uz puno odmora, te veliku pomoć i podršku bližih, nestati će u potpunosti.

Postporođajna depresija se javlja 4 do 8 tjedana poslije poroda, ali može se javiti i godinu dana nakon poroda djeteta. Ova vrsta depresije traje puno duže od baby bluesa, a i simptomi su joj puno ozbiljniji.

Simptomi postporođajne depresije su nedostatak motivacije i energije, nedostatak interesa za seksualne odnose, razdražljivost, osjećaj bespomoćnosti, poremećaji spavanja i hranjenja, osjećaj nesposobnosti i plačljivost. Mnoge majke osjećaju i nedostatak privrženosti bebi, zbog čega im se javlja osjećaj krivice.

Posporođajna depresija se liječi pomoću konzumiranja antidepresiva i odlaska na psiho terapije.

Postpartum thyroiditis se prepoznaje po tuzi, umoru i otežanom gubljenju težine. Za otežano gubljenje težine je zaslužna štitnjača koja za vrijeme trudnoće radi usporeno. Nakon poroda se rad štitnjače normalizira kod većine žena, ali kod nekih se takvo stanje nastavlja još neko vrijeme.

Prije nego žena počne konzumirati antidepresive zbog posporođajne depresije, savjetuje se da se napravi krvni test na hormone štitnjače. Ukoliko hormoni štitnjače ne funkcioniraju kako treba, znači da se radi o postporođajnoj hipotireozi, koja prolazi sama od sebe u roku od 3 mjeseca. Ukoliko ne prođe niti nakon tri mjeseca, savjetuje se konzumiranje hormonalne terapije.

Postporođajna psihoza se javlja kod 1% žena, a javlja se u prva 4 tjedna poslije poroda. Simptomi su paranoja, nagle promjene raspoloženja i halucinacije (demonske). Žene koje pate od postorođajne psihoze često razmišljaju o djetetovoj smrti, te su sklone ranjavanju i ozljeđivanju sebe, ali i drugih koji ih okružuju, pa čak i bebe.

Tim ženama je potrebna hitna medicinska pomoć, kao i hospitalizacija. Ova vrsta psihoze se javlja onim ženama koje i inače pate od težih psihičkih bolesti.

 

Foto: RyanMcGuire/Pixabay

One comment on “Depresija nakon poroda”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross