0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. svibnja 2014.

Domaći deterdžent

Piše Ana Zibar
U današnje vrijeme većina nas koristi sredstva za pranje posuđa koja su puna kemijskih spojeva, dok su za razliku od nas naše bake prale suđe uz pomoć pepela i prirodnih sapuna, u vodi bez kamenca, te nisu zagađivale vodu, zrak i zemlju. Zato sam odlučila saznati kako da napravite svoj domaći deterdžent za pranje suđa, a da ne […]

U današnje vrijeme većina nas koristi sredstva za pranje posuđa koja su puna kemijskih spojeva, dok su za razliku od nas naše bake prale suđe uz pomoć pepela i prirodnih sapuna, u vodi bez kamenca, te nisu zagađivale vodu, zrak i zemlju. Zato sam odlučila saznati kako da napravite svoj domaći deterdžent za pranje suđa, a da ne ugrožavate sebe i sve oko sebe.

domaći deterdžent za suđe

Domaći deterdžent ćete dobiti tako da u lonac stavite 100 g naribanog sapuna, pa dodate malo više od jedne šalice vode. Lonac stavite na laganu vatru i miješajte sve dok se sapun ne rastopi. Kada se sapun rastopi, maknite lonac sa vatre i dodajte 1/4 šalice sode za pranje, 5 ml eteričnog ulja po izboru, pola šalice sode bikarbone, pola žličice limunske kiseline i 1,5 l destilirane vode. Sve sastojke dobro miješajte, sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

Ostavite domaći deterdžent da se ohladi, pa ga ulite u plastičnu ili staklenu bočicu sa poklopcem. Koristite ga na isti način kao i svaki drugi deterdžent za pranje suđa. Domaći deterdžent se neće pjeniti kao kupovni, ali će odlično oprati vaše suđe!

Danas milijuni kemijskih sredstava za čišćenje rade katastrofalan učinak na zdravlje ljudi, vodu i zrak. Reklame koje nas bombardiraju sa svih strana, su odgovorne za uvjeravanje većine, u njihovu dobrobit. Zbog toga i našeg nerazmišljanja štetne kemikalije su ušle u naše kuhinje, a upotrebom takvih sredstava za pranje dobivamo više štete nego koristi. Svaki dan koristimo kupovni deterdžent za pranje suđa, koji isparava u naš dišni sustav svakom njegovom upotrebom, a ostali negativni učinci tog sredstva se manifestiraju kroz otpadne vode. Deterdžent za pranje suđa svakodnevno unosimo u naše tijelo preko pribora za jelo, tanjura i zdjela, na kojima se zadržava zaštitni film deterdženta nakon pranja i sušenja suđa.

Da bi suđe bilo dobro oprano nije važan naziv deterdženta niti količina deterdženta kojim peremo posuđe. Za dobro oprano suđe prije samog pranja suđe dobro namočite u mlakoj vodi. Pranjem suđa odmah nakon jela otežat ćete si pranje, zato nakon jela ostavite prvo da se suđe da malo natopi u mlakoj vodi, nakon čega će vam biti jednostavnije prati suđa, a suđe će biti temeljitije oprano. Ako uz sve to suđe perete sa prirodnim deterdžentom, uz njega će vam pranje suđa biti brže, a suđu će dodati antibakterijsku komponentu, te će pri pranju njegovati vaše ruke i neće ugroziti dišni sustav i okoliš.

Foto:nazreth/freeimages.com

3 comments on “Domaći deterdžent”

  1. draga moja sinjorina,pola salice vode sa pola salice ribanog sapuna nema sanse dobit tekuce sredstvo za posudje,i k tome jos toliko etericnog ulja i glicerina,,,,dobije se cvrsti gel pun masnoce koji ne moze oprat nista,moze samo sve jos dodatno zamastit,,,,,,,,,totalni promasaj,,,,,

    1. Pozdrav! 🙂 Ja se ispričavam, ali na stranici je bio krivi recept 🙂 Hvala vam na obavjesti!!! Sada je promijenjeno, a vi svakako isprobajte ovaj domaći recept, zbog kojeg nećete požalit 😉 Hvala vam na gledanju! Pusa

      Domaći recept: Domaći deterdžent ćete dobiti tako da u lonac stavite 100 g naribanog sapuna, pa dodate malo više od jedne šalice vode. Lonac stavite na laganu vatru i miješajte sve dok se sapun ne rastopi. Kada se sapun rastopi, maknite lonac sa vatre i dodajte 1/4 šalice sode za pranje, 5 ml eteričnog ulja po izboru, pola šalice sode bikarbone, pola žličice limunske kiseline i 1,5 l destilirane vode. Sve sastojke dobro miješajte, sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

      Ostavite domaći deterdžent da se ohladi, pa ga ulite u plastičnu ili staklenu bočicu sa poklopcem. Koristite ga na isti način kao i svaki drugi deterdžent za pranje suđa. Domaći deterdžent se neće pjeniti kao kupovni, ali će odlično oprati vaše suđe!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
6. lipnja 2017.
9. siječnja 2019.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross