0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
14. kolovoza 2017.

Kako izbaciti bočicu

Piše Ana Zibar
Na početku se teško naviknu na bočicu, a na kraju se više ne mogu odvojiti od nje. Kada djeca počnu jesti krutu hranu bočica se osim za mlijeko počinje upotrebljavati i za konzumacija raznih sokića i čajeva. Ponekad se koristi i za uspavljivanje, a neki ju traže i kroz noć. U većini slučajeva roditelji se […]

Na početku se teško naviknu na bočicu, a na kraju se više ne mogu odvojiti od nje. Kada djeca počnu jesti krutu hranu bočica se osim za mlijeko počinje upotrebljavati i za konzumacija raznih sokića i čajeva. Ponekad se koristi i za uspavljivanje, a neki ju traže i kroz noć.

U većini slučajeva roditelji se uz bočicu osjećaju komforni i čak ponekad odgađaju prelazak sa bočice na čašu, ali koliko dugo to zapravo ima smisla.

Pedijatri zapravo savjetuju da se bočica u potpunosti izbaci kada dijete napuni 1 ili 1,5 godinu, a mnogi roditelji bočicu ne izbaciju čak do treće godine. Upravo je sa bočicom povezana bolest zuba, nedostatak željeza i pretilost, a kada dijete napuni dvije godine teško da će se samo tako riješiti bočice.

Koliko god je baratanje bočicom jednostavnije nego piti tekućinu iz čaše kad tad dijete će morati napraviti ovu promjenu i izbaciti bočicu iz svog života.

Pijenjem mlijeka iz bočice dijete ne dobiva dovoljno hranjive sastojke koje može dobiti iz krute hrane, a ako koristi bočicu znači da je ljuto, frustrirano ili u nekom drugom emotivnom stanju i ne može se naučiti kako se suočiti s emocijama.

Cuclanjem bočice izaziva se bolest zube, posebice ako dijete bočicu koristi za vrijeme uspavljivanja ili tijekom noći, a beba cucla bočicu iz čiste udobnosti, ne i potrebe, a ova ju udobnost sprečava u razvoju govora.

Kada je beba sita i kada joj više hrana nije potrebna, ona to sama pokazuje na način da okreće glavu u stranu i ne popije svoje mlijeko do kraja. I koliko god bilo teško odvajanje djeteta od bočice, preporuča se da to napravite odmah nakon prvog rođendana jer nakon što dijete napuni godinu dana nisu mu više potrebne kalorije iz mlijeka za vrijeme noći.

Svoje nutritivne potrebe dijete treba zadovoljiti za vrijeme dana dnevnim obrocima, a ako mu je uspavljivanje uz bočicu prešlo u naviku savjetuje sa da mu za utjehu nakon oduzimanja bočice date neku plišanu igračku ili mekanu dekicu.

Kako bi se dijete naučilo funkcionirati bez flašice potrebno je određeno vrijeme i to je u potpunosti normalno, ali vrlo je važno da vi kao roditelj budete strpljivi i da svojoj bebi pokažete da može i bez bočice koju će zapravo vrlo brzo i zaboraviti.

Nekoliko osnovnih trikova može pomoći u odvikavanju od bočice:

- bočicu neka dijete koristi samo za sok ili mlijeko

- nemojte na silu učiti dijete da pije iz čaše jer mu to ne smije ostati u sjećanju kao loše iskustvo

- čim dijete nauči sjediti potrebno mu je dati čašu, a najbolje je koristiti neku plastičnu s kojom će se dijete moći malo poigrati kako bi ju upoznalo

Svi ovi savjeti naravno vrijede za djecu koja se normalno razvijaju i koja su potpuno zdrava.

Foto: annca/PixaBay

Ako ste propustili

28. prosinca 2015.
6. rujna 2014.
14. prosinca 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross