0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. veljače 2017.

Pozitivan dom za dijete

Piše Ana Zibar
Možda ne možete utjecati na svaki dio djetetovog života, ali uvelike možete utjecati na to u kakvu osobu će vaše dijete odrasti, te kako će se osjećati. U ovom tekstu posvećujem se temi pozitivnog doma, i na koji način takav dom pružiti djetetu. Učite svoje dijete na samostalnost! U redu je da želite pomoći svome […]

Možda ne možete utjecati na svaki dio djetetovog života, ali uvelike možete utjecati na to u kakvu osobu će vaše dijete odrasti, te kako će se osjećati. U ovom tekstu posvećujem se temi pozitivnog doma, i na koji način takav dom pružiti djetetu.

vito3

Učite svoje dijete na samostalnost! U redu je da želite pomoći svome djetetu, ali ne morate zato sve stvari u kući, obavljati umjesto njega. Najbolje što još danas možete učiniti za vaše dijete je prestanete raditi sve umjesto njega! Neka dijete jede samo, pospremi za sobom, pomogne nekada, itd.

Uvijek morate biti dobar uzor, jer ste svom djetetu vi glavni i trenutno jedini uzor! Poznato je da djeca uče kroz imitaciju, pa pripazite na svoje ponašanje jer je dijete odraz vašeg ponašanja. Budite sigurni u sebe i sa osmijehom na licu, ako želite da vam dijete odraste u takvu osobu.

Ljubav. Ljubav je sve što jednom djetetu treba! Zato pazite na koji način se obraćate svome djetetu. Na koji način ćete se vi obraćati svome djetetu, na taj način će se i vaše dijete obraćati vama. Izbacite iz svoje svakodnevice deranje, agresiju i omalovažavanje, ukoliko želite da vas dijete ne ignorira i da vas sluša kada treba. Najbolji način komunikacije sa djetetom, kada nešto želite postići, je jasan i glasan, ali istovremeno topao i siguran! Samo na ovakav način će vas dijete poslušati.

Svaki dan radite nešto za svoje dijete, nešto što će njemu značiti. To ne mora biti ništa veliko, dovoljno je samo da sa tim postupkom razveselite svoje dijete.

Budite optimistični i imajte pozitivan stav svakodnevno. Samo pozitivan stav može pomoći vama i vašim bližnjima da se suočite sa teškim situacijama, kada do njih dođe. Biti optimist je puno bolje za svaku osobu, jer se optimizmom lakše svladavaju problemi, prihvaćaju porazi i više se raduje malim stvarima u životu koje ispunjavaju čovjeka. Pozitivan stav ne dolazi na žalost sam od sebe, zato ga usadite u svoje dijete od najranije dobi. Pohvale i podrška su ključne u optimizmu, zato ih dijelite svome djetetu svakodnevno.

Pokušajte izbaciti negativnost iz svog života, koliko god je to moguće! Zabranite korištenje negativnih riječi u svom domu, te ustrajte u tome, i neka se svaki ukućan pridržava tog pravila.

Kao što sam već natuknula, važno je da hvalite svoje dijete. Ali isto tako trebate imati mjeru u tome. Pravilno je hvaliti umjereno, ni premalo ni previše, kako dijete ne bi bilo ovisno o pohvalama, ili sa premalo samopouzdanja.

Svaki dan pokazujte svome djetetu koliko ga volite. Grlite dijete i govorite mu da ga volite što češće, barem jednom svaki dan.

Provodite što više vremena sa svojim djetetom. U zajedničkom vremenu zaboravite na sve drugo i islključite svu aparaturu, te se posvetite samo svome djetetu! Neka vaše dijete osjeti da vam je važno, što će uvelike utjecati na njegovo samopouzdanje.

Učite dijete da vjeruje u sebe, te ga učite da ponekad treba izgubiti, kako bi moglo pobijediti.

Trudite se svakodnevno postavljati prava pitanja djetetu, pitanja koja će ga potaknuti da razmišlja o pozitivnim stvarima u njegovom životu i o onome što ga čini sretnim.

Nikada dijete nemojte odgajati kroz kazne! Povećanje obveza, kažnjavanje djeteta i oduzimanje privilegija, samo kako bi dijete naučilo lekciju, jer je to potpuno krivo. U tim trenucima kažnjena djeca uopće nemaju grižnju savjesti, nego jedino što ih mući je da li je kazna opravdana. Ako želite dijete naučiti da nešto ne smije ili da nešto više ne ponovi, trebate to postići na drugačiji način, kroz razgovor.

Trudite se biti dobar roditelj, kako bi vaše dijete bilo sretno i kako bi sutra bilo pozitivna osoba, puna samopouzdanja i vjere u život.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

9. svibnja 2017.
10. siječnja 2018.
30. listopada 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross