0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. siječnja 2019.

Prvi ginekološki pregled

Piše Ana Zibar
Često dobivam pitanja kada je najbolje otići na prvi ginekološki pregled, pa sam se posavjetovala sa svojom ginekologicom i saznala stručne odgovore na vaša pitanja. Da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom nije nužan prvi spolni odnos, što znači da je dobro da djevojka prvi puta posjeti ginekologa i prije prvog spolnog odnosa kako […]

Često dobivam pitanja kada je najbolje otići na prvi ginekološki pregled, pa sam se posavjetovala sa svojom ginekologicom i saznala stručne odgovore na vaša pitanja.

Da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom nije nužan prvi spolni odnos, što znači da je dobro da djevojka prvi puta posjeti ginekologa i prije prvog spolnog odnosa kako bi upoznala tijelo, moguća odstupanja, njegove funkcije i dobila prve informacije o omogućnostima i oblicima kontracepcije. Ove informacije nisu važne samo djevojkama već i njihovim roditeljima.

Kada obaviti prvi ginekološki pregled?

Jednostavno nema pravila kada bi se prvi puta trebao obaviti ginekološki pregled, ali postoje neki napuci kada bi to bilo poželjno.

Prva menstruacija može se pojaviti u razdoblju od devet do šesnaest godina, a većina djevojaka prvu mjesečnicu dobiva oko četrnaeste godine i tada je ajmo reći najbolje vrijeme za prvi posjet ginekologu.

Kako izgleda prvi pregled kod ginekologa?

Pregled djevojke koja nije imala spolni odnos olakšan je uvođenjem novije tehnologije u svakodnevni rad. Pregled se izvodi pomoću transabdominalne ultrazvučne sonde, pomoću koje se prislanja izravno na trbušnu stijenku i u tom trenutku se raspoznaje maternica, debljina njene sluznice te veličina i izgled oba jajnika.

Ovim pregledom se raspoznaje uredan nalaz od patološkog te se prikupljaju podatci o mogućoj patologiji ili eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstrualnog ciklusa.

Isto tako prilikom ovog pregleda pacijentica na ekranu dobiva prvu sliku o svojim spolnim organima uz razumijevanje njihovog položaja u tijelu i izgleda.

Kada potražiti ginekološku pomoć?

Ono što se nikako ne smije zanemariti je to da svaki roditelj mora prepoznati i intervenirati slušajući svoje dijete, pod time se misli na simptome na koje se djevojka može žaliti, a to su pojačani svrbež stidnice ili pojačani iscjedak iz rodnice.

Ti se simptomi nikako ne smiju zanemariti jer se obriskom predvorja rodnice i sa stidnih usana može dobiti odgovor na tegobe uz analizu urina sa urinokulturom i sedimentom.

Ako ciklus djevojke ima znatna odstupanja u trajanju, duljini i intenzitetu što znači da je kraći od 21 ili dulji od 35 dana, to se ne smije zanemariti i smatrati kako je riječ o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa, posebice ako je istovremeno prisutna pojačana dlakavost iznad pubične dlakavosti i oko nausnice.

I za kraj ako se djevojka jednom mjesečno žali na cikličke bolove u maloj zdjelici, a nema menstruacijskog krvarenja i pri tome ima uredne spolne odnose svakako se hitno mora javiti kod ginekologa.

Nadam se da sam uspjela malo pomoći, sretno i djevojke čuvajte svoje zdravlje, posebno ginekološko jer će vam jednog dana itekako trebati!

Pusa

Foto: valelopardo/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross