0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
30. svibnja 2020.

Radne navike=Uspjeh u životu

Piše Ana Zibar
Za postizanje uspjeha u životu vrlo su važne formirane radne navike, a ako kod djece na tome inzistirate od malih nogu, ona će kroz odrastanje formirati pravilan odnos prema radu. Samokontrola nije izgrađena u djetinjstvu i zato dijete ne može kontrolirati svoje ponašanje, a rad za dijete predstavlja nešto što mu nije drago jer se […]

Za postizanje uspjeha u životu vrlo su važne formirane radne navike, a ako kod djece na tome inzistirate od malih nogu, ona će kroz odrastanje formirati pravilan odnos prema radu.

Samokontrola nije izgrađena u djetinjstvu i zato dijete ne može kontrolirati svoje ponašanje, a rad za dijete predstavlja nešto što mu nije drago jer se dijete vodi samo onime što ga u tom trenutku zadovoljava, a rad to svakako nije.

Postavljanje pravila

I zato je na nama roditeljima da djetetu pomognemo postavljanjem jasnih pravila i pravilnim usmjeravanjem. Cilj je da dijete shvati kako postoje štetna zadovoljstva, tu se misli na sate i sate provedene pred ekranom ili prekomjerno konzumiranje slatkiša, a uz to i da shvati kako su neka trenutna nezadovoljstva korisna, poput pranja ruku, pristojnosti, učenja, redovitog pranja zuba, lijepog ponašanja za stolom, pospremanja sobe, itd.

Dijete ne može razlikovati svoje želje od sebe samog, a kada mu ne ispunite želju dijete misli da ga ne volite i da ga ne želite. Ali, bez obzira na to vi bi kao roditelj trebali biti uporni i držati se svoje riječi, pa čak i onda kada dijete napravi cijelu dramu. Za dobrobit djeteta je najvažnije roditelji budu svjesni kako su određena uskraćivanja dugoročna dobrobit za dijete.

Osobine zbog kojih dijete odrasta u jaku osobu

Pokazivanje ljubavi

S vremenom će dijete naučiti kako nešto što mu nije po volji ne znači da ga roditelji ne vole ili da ga odbacuju. Uz svako svoje ne ili neka druga pravila važno je da djetetu pokažete koliko ga volite, tako da mu nikad ne nedostaje ljubavi i zagrljaja, jer uz to će se i prije naučiti kako ne ne znači ne volim te.

Poruka koju roditelj treba poslati svom djetetu kada mu nešto ne da, ili kada mu kaže da nešto napravi što mu nije po volji, treba uvijek glasiti ovako "Zato što te volim od tebe očekujem da to napraviš".

Kako bi kod djeteta formirali radnu naviku važno je da postoji:

  • planiranje vremena za izvršavanje obaveza
  • planiranje vremena za igru
  • dosljednost
  • nepopuštanje
  • neodustajanje
  • sve započeto mora biti i dovršeno
  • definirani dugoročni i kratkoročni ciljevi

Radne navike će se izgubiti ako će se na putu izvršenja lako odustati ili ako će se planirane aktivnosti izbjegavati. Ako uočite da dijete nailazi na određene teškoće morate mu pomoći da ih prebrodi prije nego mu padne samopouzdanje i stvori se otpor prema izvršavanju obveza.

Dijete ne postaje razmaženo samo od sebe

Radne navike

Radne navike su vrlo važne jer omogućavaju postizanje boljeg uspjeha u školi te više slobodnog vremena. Kada dijete usvoji navike rad i obveze mu više neće predstavljati odbojnost i neugodnost.

Ako dijete ne izvršava svoje obveze onako kako treba, savjetuje se da ne odustajete od njega i da ga ne kritizirate, već da mu pokažete kako da napravi ono što treba, pa čak i više puta ako je to potrebno, a onda da ga ostavite da zadatak odradi samostalno do kraja.

Strpljenje

Važno je da roditelji za svaki zadatak imaju strpljenje i da zadatak ne odrade umjesto djeteta. Ono što od svog djeteta očekujete mora biti u skladu s njegovim uzrastom i njegovim mogućnostima.

U predškolskoj dobi djeca trebaju usvojiti navike obavljanja kućanskih poslova prilagođenih tom uzrastu, higijenske navike i pospremanje igračaka za sobom. U predškolkoj dobi dijete može sudjelovati u pripremi hrane, dodavanju posuđa i slaganju odjeće nakon što se skine.

Predškolsko dijete

Predškolski period idealan je za učenje djeteta da crta, sjedi mirno što duže i da vježba grafomotoriku. Kada dijete to savlada sam odlazak u školu će mu predstavljati manji stres jer mu ništa neće biti toliko novo.

Dijete obavezno pohvalite za svaki trud i NIKAD ga nemojte koriti za loše ocjene jer ćete ga tako samo demotivirati. Ne postavljajte visoke zahtjeve svojoj djeci već imajte u vidu kako je za pravilno sazrijevanje neophodna igra i odmor. Isto tako nikad ne uspoređujte svoje dijete s drugima već ga samo ohrabrujte.

Pripremite dijete za školu

Osjećaj odgovornosti

Uvijek djetetu objašnjavajte zašto je nešto važno napraviti i nemojte mu nametati obveze bez objašnjenja. Samo na takav način dijete će razvijati osjećaj odgovornosti, koji će se aktivirati svaki put kad ne želi napraviti nešto što ne želi.

Naravno nikakav efekt nećete postići time da dijete primjerice mora pisati domaću zadaću, dok vi razgovarate na telefon ili gledate televiziju jer će dijete zadatke rješavati bezvoljno, razmišljajući samo o onome što vi radite.

Prvi primjer

To ne znači da trebate sjediti pored djeteta dok ono piše zadaću, ali se trebate potruditi da u tim trenucima i vi obavljate svoje neke obveze jer ćete odmah djetetu dati primjer kako izvršavati obveze koje se moraju, mada vam baš nisu po volji.

Samo budite uporni, budite potpora i ne zahtijevajte previše. Vaše dijete će upiti ono najvažnije za njega i bit će mu lakše u budućnosti.

Foto: Alexas_Fotos/PixaBay

One comment on “Radne navike=Uspjeh u životu”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

26. ožujka 2018.
6. studenoga 2017.
10. siječnja 2018.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross