0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
31. ožujka 2017.

Ulaganje u dijete

Piše Ana Zibar
Kako bi dijete odraslo u sretnu osobu, važno je da mu prilikom njegovog odrastanja pružite sve ono što mu je potrebno, a najviše puno podrške i ljubavi. Odgajati dijete nije lako, te je to za svaku osobu koja je roditelj, jedan od najvećih i najtežih životnih poslova, ali se itekako isplati! Uvijek djetetu pričajte lijepo, […]

Kako bi dijete odraslo u sretnu osobu, važno je da mu prilikom njegovog odrastanja pružite sve ono što mu je potrebno, a najviše puno podrške i ljubavi. Odgajati dijete nije lako, te je to za svaku osobu koja je roditelj, jedan od najvećih i najtežih životnih poslova, ali se itekako isplati!

Uvijek djetetu pričajte lijepo, te mu svaki dan dajte do znanja koliko je lijepo i pametno! Kada god vaše dijete napravi nešto dobro, obavezno ga pohvalite. Ne štedite lijepe riječi, te ih svakodnevno izgovarajte svome djetetu. Lijepih riječi nikada ne može biti previše, i to zapamtite.

Zažmirite ponekad na nered u stanu, jer kroz nered dijete stvara maštu i postaje kreativno. Pustite dijete da se nesmetano igra i da gradi sebe i svoju kreativnost. Nered se uvijek na kraju dana može pospremiti, te ako je dijete dovoljno veliko možete ga početi učiti da posprema samo za sobom, a ako je malo, vi to napravite umjesto njega i zapamtite da treba samo opušteno.

Bilo bi dobro kada bi se dijete bavilo nekom aktivnošću koja ga ispunjava. Vi ste ti koji kroz razgovor sa djetetom trebate otkriti koja aktivnost ga privlači, te ga na to potičite. Nikada nemojte dijete tjerati da se bavi nečime što ne želi, samo potićite njegove želje i snove, i budite tu da ga ohrabrite kada posustane.

Kako bi vi kao roditelj bili ispunjeni, te kako bi svome djetetu mogli pružiti sebe u punom sjaju, važno je da ne zanemarite sami sebe i da ponekad napravite nešto za sebe i posvetite se sami sebi. Vježbajte, idite na kavu ili druženje sa prijateljima, što god vas ispunjava i što god vas može malo rasteretiti. Nakon vremena posvećenog sebi, vi ćete se osjećati bolje i biti ćete bolji roditelj, sa puno više elana, a i svakako ćete biti dobar primjer svojoj djeci, kako treba nekada i za sebe nešto napraviti.

Vraćajući se umorni sa posla, roditelji često nesvjesno griješe, te odmah nakon povratka doma, počnu gunđati svome djetetu zbog nereda ili nečeg drugog. To se tako ne radi! Kada se vratite sa posla, prvo se osmjehnite djetetu, poljubite ga i pohvalite za nešto dobro što je napravilo. Sve svoje frustracije i umor morate ostaviti ispred vrata doma i ne opterećivati svoje dijete sa time, a kamoli se iskaljivati na njemu.

Pokušajte provesti što više zajedničkog vremena sa svojim djetetom, te se što više družite, volite i smijte zajedno. Osjećaj zajedništva je nešto što je svakoj obitelji prijeko potrebno, a posebno djetetu kako bi odraslo u sretnu i samopouzdanu osobu.

Igrajte se zajedno! Spustite se na djetetovu razinu i dajte mu zadovoljstvo da uživa igrajući se s vama, a niti vama neće biti loše, jer ćete se sigurno opustiti i uživati.

Slobodno vrijeme je ono što isto tako trebate pružiti djetetu, a pod tim mislim na njegovu slobodu. Nemojte stalno hodati za djetetom i stalno mu pričati što i kako treba napraviti, nego ga pustite da neke stvari odluči i napravi samo, bez vaših direktiva.

I naravno nemojte zaboraviti na rutinu! Bez rutine dijete nije sretno, koliko god to glupo zvučalo. Rutina dijete čini sretnim i potrebna je svakom djetetu kako bi se dijete osjećalo sigurno. Rutina je možda dosadna, ali zbog rutine se dijete osjeća sigurno, jer zna što ga očekuje u svakom trenutku, a kada se na nju navikne više nema problema sa ničime, pa čak niti sa spavanjem. Zbog rutine je lakše i roditelju i djetetu.

Uživajte u svakom danu sa svojom djecom i dajte maksimum, jer će vam se itekako isplatiti 🙂 Pusa!

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

6. siječnja 2018.
23. prosinca 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross