0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
19. svibnja 2016.

Zajedničko spavanje

Piše Ana Zibar
Bebe koje spavaju same su podložnije stresu, kao i poremećajima koje uzrokuje stres. Zato one bebe koje spavaju sa svojim roditeljima imaju više dobrobiti od onih koje moraju spavati same. Mnogi naravno misle kako će se dijete razmaziti ako spava sa roditeljima, ali to nije tako! Zajedničko spavanje će jednog dana pretvoriti vašu bebu u […]

Bebe koje spavaju same su podložnije stresu, kao i poremećajima koje uzrokuje stres. Zato one bebe koje spavaju sa svojim roditeljima imaju više dobrobiti od onih koje moraju spavati same. Mnogi naravno misle kako će se dijete razmaziti ako spava sa roditeljima, ali to nije tako! Zajedničko spavanje će jednog dana pretvoriti vašu bebu u osobu puno samopouzdanja, koje joj je potrebno u životu.

beba

Ako spavate sa malom bebom morate biti jako oprezni, kao i poduzeti neke zaštitne mjere, da bi izbjegli tragedije! Zajedničko spavanje je dokazano bolje za psihičko i fizičko zdravlje djeteta!

Meni je interesantno što baš oni roditelji koji su protiv zajedničkog spavanja, svojoj djeci kupuju razno razne igračke i sprave koje pokušavaju imitirati zvukove spavanja, koje ispuštaju zvukove otkucaja srca i pjevaju uspavanke, itd. A sve to samo zato da se beba ne osjeća usamljeno... Pa čemu to, kada joj vi sami možete pružiti svoje društvo, koje joj je zapravo najpotrebnije, a i potpuno je besplatno.

Kao što sam već napisala, mnogi se roditelji boje da će zajedničko spavanje sutradan loše utjecati na njihovo dijete, kao i na njihovu samostalnost, ali to NIJE TOČNO! Djeca koja spavaju sa svojim roditeljima su samostalnija od svojih vršnjaka, imaju više samopouzdanja, manje zdravstvenih problema i bolje rezultate u školi 🙂

Ako djetetu zadovoljite njegove potrebe od najranije dobi, dijete će biti sretnije od djeteta koje je moralo biti samo. Dijete koje je samo tijekom noći je zbunjeno kada ga se tijekom dana mazi, ljubi i grli.

Ako pak bebu ostavite da se sama uspava plačući, znajte da je pod velikim stresom, a taj stres uzrokuje fizičke promijene mozga. Djeca koja odrastaju na taj način su podložnija bolestima, od kojih se teško oporavljaju, mentalnim bolestima i stresu.

Ali što reći kada su knjige sa savjetima za uspavljivanje djece prodane u milijunima primjeraka, a roditelji ih slijepo slijede. Te knjige nisu zasnovane na niti jednoj znanstvenoj tezi... U njima je najčešći savjet da dijete ostavi da plače, dok ne zaspi. O posljedicama ovih postupaka, je stvarno glupo govoriti...

Mnogi su čak roditelji ponosi što je dijete uspjelo samo spavati, uz ovu super tehniku uspavljivanja, ali niti jedan od njih na žalost nije svjestan što je zapravo napravio. Sada njihovo dijete igra po njihovim pravilima, samo zato što je iscrpljeno uzaludnim traženjima ljubavi, ali za samo nekoliko godina, to će isto dijete svoje roditelje isključiti iz svog života, a da njima neće biti jasno zašto je to tako.

Mnogi se roditelji boje spavati sa djetetom, kako si ne bi upropastili san, ali znanstveno je dokazano da roditelji koji spavaju sa svojom djecom, spavaju duže i bolje.

Najidealnija opcija je da pored kreveta imate krevetić od djeteta, koji može biti prislonjen na vaš krevet. Na ovaj će način svi spavati nesmetano, a beba će biti zadovoljena.

Osigurajte bebu za vrijeme spavanja

  • spavajte na dovoljno velikom krevetu kako bi svi lijepo stali
  • ne spavajte uz dijete ukoliko ste na težim lijekovima, pod utjecajem alkohola, na sedativima ili spavate prečvrsto
  • zagradite djetetovu stranu kreveta da ne padne
  • ne bojte se spavati sa djetetom
  • dijete mora spavati sa strane, a ne između roditelja

Ako imate viška kilograma, te ne osjetite blizinu djeteta, najbolje bi bilo da ne spavate sa djetetom. U ovom slučaju je najbolja opcija krevetić koji se može spojiti sa vašim krevetom.

Oni roditelji koji brinu oko toga kada će dijete preći u svoj krevet, ne trebaju brinuti jer će i to vrijeme doći! To će se dogoditi u onom trenutku kada se dijete počne osjećati samostalno,  a do tada je najbolje da uživate u ljubavi prema djetetu i općenito u roditeljstvu. Ova faza će brzo proći, kao i sve drugo, i jednog dana će vam faliti, zato sada uživajte u svakom trenutku 🙂

Foto: cerocoolddark20/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross