0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
27. ožujka 2017.

Četkanje djetetovih zubića

Piše Ana Zibar
Održavanje higijene usta važno je od malih nogu, a vi ste ti koji svome djetetu morate usaditi pravilne navike od najranijih dana. Važno je samo da od pranja zubića ne radite veliku stvar i da se pranje zubića uvede u normalnu svakodnevnu rutinu. Pranje zubića se preporuča od kada djetetu izbije prvi zubić, a prije […]

Održavanje higijene usta važno je od malih nogu, a vi ste ti koji svome djetetu morate usaditi pravilne navike od najranijih dana. Važno je samo da od pranja zubića ne radite veliku stvar i da se pranje zubića uvede u normalnu svakodnevnu rutinu.

Pranje zubića se preporuča od kada djetetu izbije prvi zubić, a prije nego mu izrastu svi zubići, prati zube možete i uz pomoć gaze i malo paste za zube kojom ćete premazati zubiće. Pasta za zube obavezno mora biti dječja i primjerena uzrastu djeteta.

Bilo bi poželjno i kada bi svoje zube prali u prisutnosti svog djeteta, kako bi ono na vama vidjelo kako se peru zubi i kako bi mu vi bili primjer.

Kada krenete sa prvim četkanjem djetetovih zubića, nemojte očekivati da ćete zubiće pravilno očetkati, od pravilnog četkanja je bitnije da se dijete privikne i da ne pruža otpor. Prvo četkanje najbolje je izvesti tako da dijete posjednete u krilo i da mu glavu naslonite na unutarnju stranu lakta.

Četkica kojom ćete prati djetetove zubiće treba biti mekanih vlakana, a na njoj smije biti mala količina paste. Kada se dijete nauči pljuvati pastu iz usta, tek tada možete povećati dozu paste na četkici.

Previše paste na četkici koju dijete ne zna ispljunuti nije nikako dobro, jer može izazvati mrlje na zubima, a i lagane mučnine. Nakon svakog četkanja zubića, dijete morate poticati na pljuvanje paste iz usta. Nije važno da se usta ispiru sa vodom, samo je važno da dijete učite da pljuje.

Četkanje zubića treba izgledati tako da laganim potezima pređete četkicom po zubićima, pa ponovite po nekoliko puta sa svake strane. Dva puta na dan četkajte zube, najbolje ujutro prije doručka i navečer prije spavanja, i to neka vam postane svakodnevna rutina na koju će se dijete naviknuti.

Neka četkanje zubića bude igra koju igrate bez prisiljavanja i grubosti, i neka četkanje potraje sve dok se dijete ne opusti. Pustite dijete da prouči četkicu i da samo četka svoje zube, ali nakon tog procesa vi očetkajte zube koliko možete.

Važno je da znate da je četkanje zubića proces koji može potrajati i neko dijete će bez problema četkati svoje zube, dok će drugo stvarati velike probleme. Koji god slučaj imali, oboružajte se strpljenjem i budite uporni.

Djetetu možete olakšati kroz svoj primjer i kroz razno razne priče, koje ćete mu pričati prije spavanja i u kojima ćete mu davati primjere njegovih omiljenih likova ili osoba iz stvarnog života, kako peru zube i kako to vole 🙂

Uglavnom ne očekujte da će dijete zavoljeti četkanje zubića preko noći i da će to naučiti preko noći, najčešće je to proces koji zna potrajati sve do škole.

Foto: Pexels

One comment on “Četkanje djetetovih zubića”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

28. kolovoza 2014.
17. rujna 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross