0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
28. prosinca 2018.

Crtići ili šetnja - pitanje je sad

Piše Ana Zibar
Danas sve više možemo ćuti roditelje koji govore kako ih djeca ništa ne slušaju i znate što, to je stvarno tako! Problem današnjice što se odgoja djece tiče je upravo to, da više ne slušaju, ali ne zato što ne žele već zato što djeca današnjice više ne znaju slušati. Djeci današnjice je zakržljala poslušnost […]

Danas sve više možemo ćuti roditelje koji govore kako ih djeca ništa ne slušaju i znate što, to je stvarno tako! Problem današnjice što se odgoja djece tiče je upravo to, da više ne slušaju, ali ne zato što ne žele već zato što djeca današnjice više ne znaju slušati.

Djeci današnjice je zakržljala poslušnost i mašta i upravo zbog toga više ne doživljavaju svijet po pravim vrijednostima. Ali, postoji i lijek za to, a to je da je jače ono što vide od onoga što čuju.

Vizualno doživljavanje

Treba imati na pameti da dijete samo od sebe prvo svijet doživljava vizualno, a ostalo je na roditeljima. Roditelji trebaju djetetu puno pričati i dati mu da to reproducira tako da crta jer na taj način razvija asocijativno i mentalno polje.

I upravo od toga primjerice dolazi i riječ poslušnost, jer prvo morate slušati kako bi čuli.

Izbacite TV

Iz kuće se savjetuje izbaciti igrice i TV jer je TV nažalost postao dadilja današnjice. Ako dijete više voli gledati crtiće nego ići u šetnju s roditeljima, znači da su roditelji u nečemu itekako pogriješili.

S djetetom treba živjeti prirodno, treba ga uključivati u život, slušati ga, konstantno mu se posvećivati i baviti se njime. Tek kada to radite možete biti sigurni da nema propusta i da nema razmaženosti.

Najčešći problemi

Najčešći problemi roditelja su situacije u kojima ne znaju što da rade, kao što su naprimjer kada u kuću dođu gosti, a roditelji ne mogu od djece ni progovoriti riječi ili kada se s djetetom nađu u dućanu u kojem se dijete baca po podu i vrišti da mu se nešto kupi. Ali ti problemi se ne smiju riješavati u tim trenucima!

Ako roditelji prirodno žive s djecom, ako se na vrijeme i u dovoljnoj mjeri bave s njima, ako djeca znaju koliko su im važna tih razmaženih ispada sigurno neće biti.

Kupovanje pažnje

Kada roditelji dijete naviknu da mu pažnju kupuju poklonima, što je za dijete nešto najgore, onda je i logično da će dijete u dućanu tražiti da mu se nešto kupi jer će mu to biti zamjena za pažnju i ljubav.

Roditelji trebaju shvatiti da dijete u tim trenucima ne traži to nešto, već traži pažnju! Kada roditelji djetetu poklone dovoljno pažnje i kada dijete pripreme na odlazak u dućan, takvi ispadi se neće više događati.

Puno pažnje

Znači da se djetetu na vrijeme treba objasniti da ne može uvijek sve dobiti i da roditelji nemaju uvijek dovoljno novaca, ali zato provode puno vremena u igri i pažnji što je puno vrijednije od kupovanja stvari.

Isto tako ako dijete ne dobiva dovoljno pažnje od roditelja, ono će tražiti pažnju od gostiju i tako se stvara jedan začarani krug.

Veliki i mali pokloni

Preko poklona se primjerice djetetu lijepo može objasniti značaj nekog praznika ili događaja, pa tako neka za male praznike dobiva male poklone, a za velike praznike velike poklone. Na taj mu se način posredno stavlja do znanja značaj određenog praznika.

Djetetu su roditelji najvažniji primjer, njihovo ponašanje i odnošenje prema životu, a ne ono što mu oni pričaju. Pa tako ako se djetetu govori kako mora puno učiti jer mu je to potrebno za uspjeh u životu, a paraleno s time dijete sluša roditelje kako pričaju o nekoj osobi koja je bez škole uspjela sve, što mislite kakvu mu zapravo poruku šalju?

Bez kažnjavanja

Isto tako dijete se ne smije kažnjavati, a posebno ne batinama. Bol nanešena kaznama i batinama stvara samo mržnju, a ne promjenu načina ponašanja ili željenu reakciju.

Kada se s djetetom bavite, ako mu dajete dovoljno pažnje i ljubavi, to dijete neće biti zloćesto, a vi nećete imati potrebu za kažnjavanjem i batinama. I u tim trenucima je najbolje pričati o svojim emocijama.

Poslušnost iz ljubavi

U trenucima kada je dijete poslušno, ali poslušno iz ljubavi, a ne iz straha, ono će vas prije razumijeti kada mu kažete da vas je nešto povrijedilo nego da ga udarite. Ako dijete povrijedite batinama, nanosite mu bol i ono ne može suosjećati s vama, a vi ponovo stvarate začarani krug za koji ste jedino i isključivo vi odgovorni.

Zapamtite vi ste ti koji modelirate to dijete, vi ste njegov prvi primjer! Potrudite se biti mu dobar primjer, potrudite se stvoriti sretno i veselo dijete koje će znati uživati u životu, a s kojim će i vama samima biti užitak biti, bez svađe, vike i pitanja što da radite jer ćete znati da radite dobro i da ste na pravom putu.

Foto: cdd20/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

16. ožujka 2018.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross