0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
18. siječnja 2018.

Imati štene

Piše Ana Zibar
Kako bi pas bio dobro odgojen potrebno je sa odgojem početi još kada je pas štene. Kako bi vam odgoj prošao što lakše u nastavku vam donosim nekoliko savjeta 🙂 Kada dovedete štene doma prvo što mu trebate dopustiti je da se privikne na novo okruženje! Tek kada se pas privikne na novo okruženje tek […]

Kako bi pas bio dobro odgojen potrebno je sa odgojem početi još kada je pas štene. Kako bi vam odgoj prošao što lakše u nastavku vam donosim nekoliko savjeta 🙂

mali-pas

Kada dovedete štene doma prvo što mu trebate dopustiti je da se privikne na novo okruženje! Tek kada se pas privikne na novo okruženje tek tada možete krenuti sa odgojem. Osnova odgoja su zabrana griženja svega što mu se nađe na putu i obavljanje nužde po domu. No osim osnove postoje još neke sitnice koje je najbolje srezati odmah na početku kako kasnije ne bi imali problema.

Što prije krenite sa šetnjama! Od samog početka ne dopuštajte da vas štene vuče jer koliko god vam se na početku to činilo slatko, kada štene naraste neće vam više uopće biti slatko, a jako teško ćete to ispraviti.

Psa od prvog dana morate naučiti da hoda uz vas i to na način da uzica bude opuštena. Na takav način hodanja psa naučite tako da mu date da hoda prema naprijed tek kada uzica nije napeta, a kada zategne on mora stati i tako sve dok se ne nauči.

Morate imati na umu da je dresiranje štenca jedan težak zadatak koji traje, ali kada se usvoji usvoji se za cijeli život. Prilikom šetnje nikako psa ne premještajte s jedne strane na drugu jer će ga to samo zbuniti.

Ono što je važno da pružite malom štenetu je vrijeme za njega, što znači da ga morate pustiti da s vremena na vrijeme bude sam i da ima malo vremena za sebe jer kada su mali psići su jako slatki i svi ih stalno navlače. Naravno da štene uživa u svoj pažnji koju dobiva, ali teško će se kasnije naviknuti kada prestane biti tako, a prestat će čim više neće biti štene.

Svakako je pametno da se u početku suzdržavate od pretjerivanja s pažnjom jer će u suprotnom vaš pas kada naraste biti usamljen ili razmažen. Psa morate naučiti da bude sam kako ne bi doživljavao šok svaki puta kada ga ostavite.

Jedan od najlakših načina za odvajanje prostora za štene je ograda. Uz pomoć ograde odvojite psa kada ste sami i ostavite ga tako sat do dva kako bi se počeo navikavati na normalan dio života i kako bi ga pripremili za vrijeme samovanja kada ćete vi raditi i kada nećete biti doma. Kada se pas navikne da je to normalno i da ćete se vi uvijek vratiti neće biti stresa i cviljenja.

Ono što ga obavezno morate naučiti je da apsolutno ništa nije njegovo! Neka zna da je sve vaše koliko god vam to sada zvučalo okrutno jer pas mora biti opušten onda kada mu uzmete njegovu zdjelu ispred nosa ili pak igračku koja je pored njega. Nikako si ne smijete dopustiti da vas pas ugrize zbog dominacije i posesivnosti.

Od prvog dana štene se mora uliti da je vaša prisutnost pored njegovih stvari u potpunosti normalna i svaki puta ga nagradite kada pored njega prolazite ili kada mu nešto uzimate.

Dajte psu više hrane onda kada uzmete njegovu zdjelicu u kojoj je bilo još malo hrane, a za bilo što drugo ga nagradite maženjem ili poslasticama. Ako pak tako ne postupite pas će sigurno koristiti metode poput ugriza ili režanja.

Za odgoj štenca trebati će vam puni džepovi psećih poslastica, ali nastojte da samo tako i bude jer je to najbolji trening za psa dok god nisu uključene kazne!

Što god podučili svog psa tome će se uvijek vraćati kao stariji, posebice u trenucima u kojima ostaje frustriran i zbunjen. Zato je psa najbolje prvo naučiti da legne i sjedne. Osnova nikako ne smiju biti lajanje, vrtnja u krug i skakanje jer će u suprotnom upravo te radnje raditi pas kada se frustitra.

Štenac koji skoči na vlasnika da bi ga poljubio je apsolutno najslađe stvorenje u tom trenutku, ali od malena ga trebate učiti da ne skače po ljudima, koliko god sada bio sladak.

Čim ga na samom početku naučite da nije uredu skakati po drugim ljudima više nikada nećete imati problema s tim. Kada skoči na vas nikako ga nemojte maziti, bodriti i grliti već ga ignorirajte.

Na taj način ćete ga sigurno naučiti, a bez da ste upotrijebili kaznu. Na isti način uvedite pravila i za skakanje na kauču ili krevetu ako mu to ne mislite dozvoljavati.

Foto: alitdesign/PixaBay

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross