0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
11. travnja 2017.

Kada dijete kaže da vas mrzi

Piše Ana Zibar
Imati dijete i odgajati ga nije nimalo lako i to zna svaki roditelj. Ali što je sa onim situacijama u kojima vas dijete povrijedi? I u takvim situacijama morate biti "pametni". Kako bi na što bolji način mogli reagirati i u takvim nimalo lakim situacijama, u nastavku vam donosim par savjeta. Kako ćete odgajati dijete […]

Imati dijete i odgajati ga nije nimalo lako i to zna svaki roditelj. Ali što je sa onim situacijama u kojima vas dijete povrijedi? I u takvim situacijama morate biti "pametni". Kako bi na što bolji način mogli reagirati i u takvim nimalo lakim situacijama, u nastavku vam donosim par savjeta.

Kako ćete odgajati dijete ovisi o njegovom karakteru, kao i o njegovoj dobi. Svako dijete u svom odrastanju prolazi razne faze poput razumijevanja, poslušnosti, privrženosti, ali i onih lošijih poput inata, neposlušnosti i prkosa.

Svaka loša faza odrastanja nije laka, ali i ona će proći, a na vama je da se u njoj postavite što je bolje moguće. Jedna od tih faza je i razdoblje kada vam dijete počne govoriti da vas mrzi, zato što se osjeća jako povrijeđeno. U tim trenucima vi trebate biti odrasliji i pametniji, te popustiti svome djetetu i ne uzimati za zlo izgovorenu riječ, nego se pitati zašto vam je dijete to reklo.

Kada vam dijete kaže da vas mrzi, pokušajte biti smireni i recite djetetu da je pogriješilo, no da ga vi i dalje volite kako god se ono sad ponašalo prema vama.

Kako bi znali što točno reći djetetu u tim trenucima, donosim vam par primjera, koje sam pronašla listajući savjete najvećih stručnjaka:

  • recite djetetu da vi njega volite, ali da ste trenutno ljuti na njega
  • recite mu da vas je ta rečenica povrijedila
  • ponovite to što vam je dijete reklo i recite da vi tako ne osjećate prema njemu
  • recite da ste i vi sada ljuti na njega, ali da mu ne izgovarate zato tako ružne riječi
  • recite djetetu jasno i glasno da znate da vas ne mrzi, nego da mrzi ono što mu se trenutno ne sviđa kod vas i da je to velika razlika
  • svaki puta mu na takvu izjavu recite da vi njega volite
  • recite djetetu da vam je stvarno žao što se tako osjeća
  • ok, sada me možda mrziš, ali će te to proći
  • recite mu da vas može mrziti, ali da vas svejedno i dalje treba slušati koliko god se ne slaže sa vama

Ovo su samo neki od primjera kako možete odgovoriti svome djetetu u takvim situacijama. Naravno, vi najbolje znate kako ćete postupiti, ali imajte na pameti da se ne smijete uhvatiti u zamku i da se ne spuštate na djetetovu razinu kako ga ne bi još više povrijedili, što može ostaviti trajne posljedice na njemu. Znajte da to što vam je dijete reklo nije ono što ono stvarno misli, ali u ovoj njegovoj dobi ono ne zna drugačije, a na vama je da ga naučite kako treba.

Foto: Trinity Kubassek/Pexels.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross