0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
24. siječnja 2019.

Ovo vašu djecu boli

Piše Ana Zibar
Roditelji često u naletu emocija zaboravljaju koliko je njihovo dijete osjetljivo biće i koliko riječima mogu povrijediti svoje dijete i time utjecati na njegov emocionalni razvoj i rast. Znam da u većini slučajeva roditelji ne žele zvučati ljuto, ali njihove riječi djeca nažalost shvaćaju upravo tako. U nastavku vam donosim nekoliko izjava kojima možete povrijediti […]

Roditelji često u naletu emocija zaboravljaju koliko je njihovo dijete osjetljivo biće i koliko riječima mogu povrijediti svoje dijete i time utjecati na njegov emocionalni razvoj i rast.

Znam da u većini slučajeva roditelji ne žele zvučati ljuto, ali njihove riječi djeca nažalost shvaćaju upravo tako. U nastavku vam donosim nekoliko izjava kojima možete povrijediti svoje dijete i to jako, a koje možda i ne primjećujete.

Prestani plakati

Mi roditelji se vrlo često susrećemo s djetetovim suzama i u tim trenucima želimo da dijete što prije prestane plakati. Ali je li to stvarno dobro za njega ili je možda bolje pustiti dijete da iskaže svoje emocije. Definitivno krivo je da mu u trenutku kada plače kažete neka odmah prestane plakati jer mu tako govorite da ne pokazuje svoje emocije. Umjesto te loše navike radije ga upitajte zašto je uznemireno i razgovarajte o tome.

Rečenice poput onih sve radim za tebe i mene samu kao roditelja izbace iz takta! Ne podnosim roditelje koji takve riječi izgovaraju svojoj djeci! Sve radite za njih? Pa normalno je da sve radite za njih jer su to vaša djeca i to je vaša obveza! Za to NIKADA ne smijete kriviti svoje dijete, a ako to ikada i kažete svom djetetu, znajte da ste vi jedini ti koji bi se trebali sramiti.

Uspoređivanje s drugima

Uspoređivanje s drugom djecom je nešto što već i ptice na grani znaju da nije dobro i da se ne bi trebalo raditi. Možda mislite kako ćete na taj način motivirati svoje dijete, ali budite sigurni da nećete već suprotno vaše dijete se u takvim trenucima osjeća lošije! Radije svom djetetu pokažite da ga volite baš takvog kakav je!

Rečenice poput ti si zločest su nedopustive jer nitko nije zločest već mu ponašanje nije prihvatljivo, a to je velika razlika. Ako djetetu želite pokazati da nešto radi kako ne bi trebalo i kako se ne smije, onda se osvrnite samo na tu situaciju i recite mu da vam se takvo ponašanje ne sviđa, a ne da ga generalizirate i donesete zaključak da je zločesto. Nije uredu da dijete misli kako je zločesto, jer svatko griješi, pa i mi odrasli i nismo zbog toga loši ljudi.

Razočarao si me

Kad se dijete zbog svog neprimjerenog ponašanja već osjeća loše mislim da nije potrebno da mu još nabijate na nos kako vas je razočaralo. Zapamtite da možete biti razočarani na sve na ovom svijetu, ali nikako na svoje dijete. Vi ste njegova nit vodilja, osoba koja ga vodi na pravi put i zato mu objasnite gdje je pogriješilo, kako da to ispravi i izvedite ga na pravi put.

Kada dijete nešto krivo napravi, bez obzira što ste ga prije na to upozorili ne smijete mu reći da ga treba biti sram jer na taj način nećete riješiti situaciju. Dijete to može krivo shvatiti i zbog toga se loše osjećati. Radije djetetu objasnite da je pogriješilo i da mi svi nekada radimo pogreške.

Nisi dovoljno dobar

Svako dijete na ovom svijetu boli ako mu roditelj kaže kako nije dovoljno dobro. I upravo zbog takvih rečenica djeca odrastaju uz stalno prisutni osjećaj manje vrijednosti. Nemojte to dopustiti već recite svom djetetu da je dobro, a ako se potrudi može biti još bolje.

Svako dijete je odraz vaše odgoja i vas, to zapamtite! Ako vaše dijete ima viška kilograma nadam se da ste svjesni kako za to nije krivo vaše dijete i iskreno se nadam kako mu ne govorite da je ružan i debeo. Roditelji su ti koji griješe i ne pružaju djeci uravnoteženu prehranu, a neka djeca jednostavno pate od hormonalne neravnoteže zbog čega bi trebala posjetiti liječnika.

Dječaci ne plaču

Kada vaš sin plače zaboravite na rečenice koje se govore od pamtivijeka, a to su da dječaci ne plači jer je to toliko krivo... Svi dječaci kojima su se govorile takve rečenice kada odrastu ne plaču kada za tim osjete potrebu i ne pokazuju svoje emocije. Radije svoje dječake u tim trenucima utješite.

I zadnja najgora stvar koju dijete može čuti je da je bezvrijedno! Ono što svome djetetu trebate reći je da nitko nije savršen i da uvijek nešto može učiniti bolje uz puno volje i truda, samo molim vas nemojte svome djetetu govoriti da je bezvrijedno jer će se osjećati neprihvaćeno, a vjerujem da to nikako ne bi voljeli.

Zapamtite!

Ovo su neki primjeri koji zlata vrijede i zato vas molim sjetite ih se prije nego drugi put reagiratei radije odaberete odgoj s ljubavlju! Vaše dijete će vam jednog dana biti zahvalno!

Foto: Bob_Dmyt/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

23. travnja 2015.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross