0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. lipnja 2019.

Pismo ravnatelja koje treba pročitati svaki roditelj

Piše Ana Zibar
Znate onu "Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba", možda i je tako, ali mislim da se većina djeca s tom rečenicom baš i ne bi složila, najviše zbog ocjena koje im predstavljaju najveći problem i razlog za brigu. Kako bi olakšali svojoj djeci i priuštili im da im to razdoblje života bude […]

Znate onu "Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba", možda i je tako, ali mislim da se većina djeca s tom rečenicom baš i ne bi složila, najviše zbog ocjena koje im predstavljaju najveći problem i razlog za brigu.

Kako bi olakšali svojoj djeci i priuštili im da im to razdoblje života bude što ljepše nemojte im stvarati dodatan pritisak oko ocjena, kao niti imati prevelika očekivanja zbog kojih su samo dodatno pod stresom.

Najbolji primjer

Jedan od najboljih primjera kako pritisak i očekivanja od školaraca nije dobro dao je i ravnatelj jedne škole, napisavši pismo roditeljima. To pismo aktualno je već nekoliko godina, ali nikad ga nije kasno pročitati i podsjetiti se njegovih riječi koje su toliko istinite.

Pismo ide ovako:

Dragi roditelji,

približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno.

Volio bih, međutim, kada biste razmisliti o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest, ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija.

Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete.

Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. Ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni.

Srdačno,

Vaš ravnatelj

Riječi ovog ravnatelja, prije svega velikog čovjeka, su toliko istinite! I znam da među vama koji ovo čitate ima i onih roditelja koji puno očekuju od svog djeteta "za njegovo dobro", ali nisu ocjene mjerilo. Znam da to znate i sami, jer živite ovaj život i zato vas molim da se s vremena na vrijeme podsjetite ovih riječi kako bi olakšali svom djetetu i kako bi vaše dijete na kraju odraslo u osobu o kojoj samo možete sanjati.

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross