0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
17. kolovoza 2017.

Povišena temperatura u ljetnim mjesecima

Piše Ana Zibar
Jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti je visoka temperatura koju uzrokuju razne infekcije. Najčešće se javlja u zimskim mjesecima, ali se može javiti i ljeti kada je zapravo najgore razdoblje za povišenu temperaturu. Za vrijeme ljetnih mjeseci visoku temperaturu može izazvati pretjerano izlaganje suncu ili infekcije uzrokovane bakterijama ili virusima. Temperatura zapravo prati bolest kojoj je […]

Jedan od najčešćih uzroka zabrinutosti je visoka temperatura koju uzrokuju razne infekcije. Najčešće se javlja u zimskim mjesecima, ali se može javiti i ljeti kada je zapravo najgore razdoblje za povišenu temperaturu.

Za vrijeme ljetnih mjeseci visoku temperaturu može izazvati pretjerano izlaganje suncu ili infekcije uzrokovane bakterijama ili virusima. Temperatura zapravo prati bolest kojoj je važno pronaći uzrok i izliječiti ju, ali sve dok se ne pronađe uzrok bolesti temperatura se mora spuštati.

Temperaturu je potrebno skidati kada on prijeđe 38 stupnjeva, a sve do 38 stupnjeva treba dati tijelu da se samo bori. Ako je za vrijeme temperature vani visoka temperatura, potrebno je djetetu olakšati koliko god je moguće.

Prvi korak je dijete rashladiti, a sobna temperatura ne bi smjela biti niža od 24 stupnjeva i viša od 26 stupnjeva. Potrebno je dijete raskomotiti i ostaviti ga samo u gaćicama ili pelenama.

Nikako nemojte pokrivati dijete koje ima visoku temperaturu, a najefikasniji i najbrži način za skidanje temperature je hlađenje. Ako temperatura pređe 39 stupnjeva dijete je potrebno otuširati mlakom vodom.

Hladna voda se treba izbjegavati jer je ona vrlo neugodna na vrućoj koži, a umjesto tuširanja možete dijete hladiti uz pomoć pamučne krpice koju ste natopili mlakom vodom.

Nakon hlađenja djeteta uz pomoć mokre krpice dijete ostavite da se samo posuši, bez brisanja. Ovaj način skidanja temperature je moguće ponavljati koliko god puta je potrebno.

Ako je potrebno djetetu dati antipiretik jer je temperatura prešla 38,5 onda je najbolje birati između ibuprofena i paracetamola. Lijekove je najbolje davati u obliku čepića ili sirupa.

Ako se odlučite za skidanje temperature uz pomoć čepića potrebno je dijete staviti na bok i nježno u rektum ugurati čepić odgovarajuće doze. Nakon što se stavi čepić potrebno je guzu stisnuti na par minuta kako rastopljeni čepić ne bi slučajno iscurio van.

Doziranje antipiretika isključivo određuje ljekarnik ili liječnik. Ibuprofen i paracetamol se daju 4 puta na dan, a najbolje ih je kombinirati svaka 4 sata u slučaju da je riječ o jako visokoj temperaturi.

Svakom antipiretiku je potrebno barem 30 minuta kako bi počeo djelovati zbog čega je potrebno strpljenje, a ako temperatura nastavi rasti potrebno je dijete otuširati mlakom vodom.

Nakon konzumacije lijeka za skidanje temperature ne treba očekivati da će temperatura u potpunosti pasti, dovoljno je da padne ispod 38 stupnjeva, a čepići će imati brži učinak od sirupa.

Kada treba skidati jako visoku temperaturu koja se na spušta najbolje je kombinirati paracetamol i ibuprofen svaka četiri sata, naravno samo ako se temperatura ne spušta ispod 38 stupnjeva.

Dijete mora unositi dovoljno tekućine kada ima povišenu temperaturu, posebice za vrijeme ljetnih vrućina. Najbolje je piti blagi čaj ili rashlađenu vodu.

Ako temperatura nakon antipiretika padne ispod 38 stupnjeva te se dijete oraspoloži nije potrebno posjetiti liječnika. Liječnika isto tako nije potrebno posjetiti ako uz visoku temperaturu nema nikakvih drugih znakova bolesti.

Dijete koje ima visoku temperaturu treba rashladiti i dati mu zraka, a nikako ga ne utopljavati.

Kod pedijatra se mora što prije:

- ako je dijete pospano, ne može na noge, ponaša se naobično, potpuno je bezvoljno, jeca s vremena na vrijeme

- ako ne reagira na poziv, počinje se grčiti i ima ukočen pogled jer znači da su se javile febrilne konvulzije

- ako se radi o maloj bebi

- ako dijete neće spavati, neraspoloženo je, bolno plaće i uznemireno je

Ukoliko je dijete dobilo temperaturu, a vi ste trebali krenuti na put nikako nije preporučljivo otputovati. Temperatura je pokazatelj da nešto nije uredu stoga se ne smije kretati na put ako dijete ima povišenu temperaturu, posebice ako je temperatura viša od 38 stupnjeva.

Foto: Public Domain Pictures/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross