0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
19. studenoga 2017.

Prepreke na duhovnom putu

Piše Ana Zibar
Veliku mudrac po imenu Patanđalije je tvrdio kako na duhovnom putu postoji devet prepreka s kojima se duhovni aspirant svaki dan susreće na putu joge. Koje su to prepreke pročitajte u nastavku. Sumnja u djelovanje u vlastitom napretku. Ako je osoba uvjerena da u nećem ne uspjeva koliko god se trudila ta smetnja će joj […]

Veliku mudrac po imenu Patanđalije je tvrdio kako na duhovnom putu postoji devet prepreka s kojima se duhovni aspirant svaki dan susreće na putu joge. Koje su to prepreke pročitajte u nastavku.

duhovni-put

Sumnja u djelovanje u vlastitom napretku. Ako je osoba uvjerena da u nećem ne uspjeva koliko god se trudila ta smetnja će joj zaustaviti daljnji razvoj. Molitvom i mantrom se takve misli prevladavaju, kao i unutarnji porivi.7

Bolest je otežavajuća i naporna smetnja koja negativno utječe na vježbanje i onemogućuje ga. To može biti i neka uznemirujuća briga, buka ili obiteljska svađa.

Lijenost podrazumijeva dopuštanje neredovitosti u vježbanju i gubitak discipline. Kada osoba počne prihvaćati odvraćanja i razonode znači da je upala u klopku lijenosti.

Osjećaj unutarnje slabosti koja stvara brigu da li će osoba ikada dostići cilj. To znači da je osoba izgubila vjeru, a sumnja slabi snagu volje i jača negativne misli. Kroz sumnje se smanjuju izgledi i zato dokle god osoba ne osnaži iznutra treba izbjegavati osobe koje je negativno potkopavaju i kritiziraju.

Vezanost za svjetovne vezanosti kao što su loše osobine i navike koje osobu koče na duhovnom putu. Vrijeme ne čeka nikoga, a propušteno vrijeme se ne može vratiti. Ništa se ne treba napustiti ili odbaciti već živjeti svoj život s prijateljima, obitelji i partnerom, ali ne smije se zaboraviti svoj istinski cilj.

Tromost koja prevladava u osobi, zbog koje se ona osjeća praznom, nesposobnom za jasno razmišljanje, umornom i ukočenom. Ova se smetnja najčešće može prevladati promjenom načina prehrane jer hrana utječe na ravnotežu energija. Prvo je potrebno prestati jesti meso i ne dopustiti da trud na duhovnom putu bude uništen zbog pohlepe. Savjetuje se jesti satvičnu vegetarijansku hranu, svježe pripremljeno povrće i biološko povrće te kruh, voće, mlijeko, žitarice i orahe.

Nezadovoljstvo i sumnja u učinkovitost vježbi dovodi u veliku opasnost. Ako se osoba zbog nesigurnosti uvijek vraća na početak kako bi slijedila neki drugi put neće nikada postići svoj cilj. Nikako se ne smije dopusitit da na osobu utječu unutarnji ili vanjski događaji već je potrebno vjerovati u put za koji se osoba odlučila. Problemi i smetnje se uvijek pojavljuju i to je potpuno normalno.

Nemir uma kao i nesposobnost koncentracije se mogu ukrotiti nepokolebljivim vježbanjem!

Zapostavljanje discipline što znači da se počinje vježbati s povjerenjem, oduševljenjem i vjerom, a ubrzo se počinje gubiti polet i početnička gorljivost.

Patanđali daje sustavan uvod za napredovanje na duhovnom putu. Na putu postoje mnoge smetnje koje je potrebno poznavati kako se osoba ne bi nespremno susrela s njima. Te se smetnje označavaju kao bolesti, ali ne kao tjelesne infekcije već kao nezdrave osjećaje i misli.

Tjelesne se bolesti mogu lakše liječiti i tretirati od nevidljivih duševnih smetnji. Najgore je kada se takve misli smatraju ugodnima što najčešće dovodi do nesretnog završetka.

Ako osoba ne izdrži i ako prekine vježbe ovih gore navedenih devet bolesti dovodi do pada. Nikada se ne smije izgubiti odvažnost koliko god da izgleda kako nema vidljivog uspjeha. Osoba koja traga, trudi se i neprekidno vježba će sigurno dostići svoj cilj. Danas je potrebno za sve se boriti, a put do uspjeha nije lagan. Ako trud oslabi ugnježđuje se rak koji se brzo širi i napada zdrave dijelove koje uništava.

Bolest raka nije ograničena jedino na tijelo već se pojavljuje i u području misli, a takva bolest osoim na bolesnika djeluje i na sve osobe koje su u vezi s njom.

Osobe nažalost nisu ni svjesne da se udaljavaju korak po korak jedna od druge sve dok se u potpunosti ne udalje, a tada postaje prekasno.

Onom koji traži na duhovnom putu nije lako očuvati pozitivne misli i osjećaje. Svaka osoba ima vlastitu predodžbu o Bogu, ali jedino što je važno je unutarnja jasnoća osobe koja se moli, vjera i povjerenje.

Um je nemiran kada postoje neispunjeni osjećaji, želje i čežnje koji su bili prisutni isto kao negativni dojmovi koji izvana prodiru u ljudsku svijest.

Gdje godživjeli susretat ćete se sa iskušenjima i smetnjama, neki često podlegnu kao žrtve, ali s obzirom na ustrajnost ponovo nalaze put natrag. Pantađali zato priprema na prepreke na koje se treba računati i kada se susretnete s njima trebate ih ispravno procijeniti i suprostaviti im se.

Foto: Pexels.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross