0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
29. srpnja 2019.

Pripremite dijete za školu

Piše Ana Zibar
Polazak u školu predstavlja veliki preokret u životu djeteta, ali i roditelja, pa ne čudi što osim uzbuđenja osjećate i mali strah, ali ne brinite! Zabrinutost je potpuno normalna, posebice uzimajući u obzir da se i djetetov život mijenja u potpunosti, a time i sve dotadašnje navike obitelji. I zato je period prije odlaska u … Nastavi čitati Pripremite dijete za školu

Polazak u školu predstavlja veliki preokret u životu djeteta, ali i roditelja, pa ne čudi što osim uzbuđenja osjećate i mali strah, ali ne brinite! Zabrinutost je potpuno normalna, posebice uzimajući u obzir da se i djetetov život mijenja u potpunosti, a time i sve dotadašnje navike obitelji. I zato je period prije odlaska u školu važno iskoristiti na pravi način, kako bi dijete i sebe pripremili za ono što vas očekuje.

Prije početka škole radite s djetetom na osamostaljivanju jer ako još nije svladalo vještine kao što su samostalno presvlačenje, korištenje pribora za jelo, korištenje toaleta i vezivanje žniranaca, sada je krajnje vrijeme da to i nauči. Nesnalaženje u situacijama koje zahtijevaju navedene radnje može biti uzrok neprihvaćanja škole.

Igranje s djetetom

Igrajte se s djetetom ,posebno društvene igre jer one podrazumijevaju poštovanje pravila, učenje i poštovanje redoslijeda. Nemojte mu uvijek popuštati jer je za njegovo dobro da nauči kako na pravi način prihvatiti poraz i pobjedu.

Osigurajte se da dijete zna s kime provodi vrijeme poslije škole. Ako radite cijeli dan, pobrinite se za čuvanje nakon nastave ili produženi boravak. Ako škola u koju ide nema produženog boravka svakako pronađite osobu koja će se brinuti o djetetu, a ako je dijete ne poznaje bilo bi dobro da ju upozna prije nego krene u školu.

Sigurnost djeteta

Ako ste pak dogovorili da dijete ostaje samo neko vrijeme, osigurajte neku odraslu osobu koja će moći po potrebi uskočiti kada zatreba. Maksimalno osigurajte sigurnost djeteta tako što ćete mu na vidljivo mjesto zapisati sve važne brojeve telefona i naučiti ga kome se može obratiti za pomoć, kako zaključati vrata, itd. Važno je da sve to provježbate prije početka škole.

Dijete nikada nemojte strašiti učiteljicom, obavezama ili školom jer će tako teško biti motivirano za školu i sa zadovoljstvom prihvatiti nove obveze, posebice ako mu se škola prikaže kao mjesto na kojem igra prestaje i n a kojem se očekuje samo rad. Nikada ne pokazujte svoje strahove i dileme kako mu ne bi stvorili krivu sliku o nečemu što još ne poznaje.

Pravila ponašanja

Upoznajte dijete s pravilima ponašanja u prometu i imajte u vidu njegova razvojna ograničenja, pod time se misli na nedovoljnu pažnju, mogućnost procjene brzine automobila, visinu u odnosu na automobil, nemogućnost procjene udaljenosti automobila, i sl. Budite mu uzor i u zajedničkoj šetnji se strogo pridržavajte svih pravila!

Svakodnevno izdvojite malo vremena za rad s djetetom i u tim trenucima možete isprobavati radni kutak, crtati, pregledavati radove koje je donijelo iz vrtića, razgovarati o proteklom danu, čitati, igrati se plastelinom ili bojama, itd. Takve su aktivnosti od velikog značaja za dijete te stvaraju dobre temelje za pisanje i čitanje te su zabavne.

Razgovor o školi

Razgovarajte s djetetom o školi kao o nečemu lijepom što ga očekuje. Pričajte mu o svom školovanju, učiteljici koja će postati važna osoba u njegovom životu, istaknite vrijednosti prijateljstva koja će steći, značaj stjecanja novih vještina i učenja.

Mislite i na djetetov radni kutak tako da mu odredite prostor za učenje i rad u njegovoj sobi ili nekoj zajedničkoj prostoriji koja će u određeno doba dana imati mir i ostale uvjete za neometenu izradu zadataka i učenje. Važno je da taj prostor bude definiran i da ga dijete doživljava kao svoj te da na njemu nema sadržaja koji mu mogu skretati pažnju od onoga što radi. Prostor je izrazito važan u procesu razvijanja radnih navika djeteta.

Pohvalite napredak

Naučite dijete da procjenjuje, promatra i uspoređuje. Dijete uspoređujte prije svega s njim samim tako da primjerice pronađete njegove nekadašnje crteže i usporedite ih s današnjim. Neka dijete vidi koliko je odraslo i pohvalite ga svaki puta kada primijetite da je nešto napravilo bolje nego zadnji put, kao primjerice odjenulo se bez ičije pomoći, bolje posložilo igračke, itd.

Govorite pozitivno o različitostima među djecom, kako je netko plavokos, netko bolje igra nogomet, netko je viši, netko bolje crta, itd., ali je svatko u nečemu uspješan. Važno je da dijete bude sigurno kako roditeljska ljubav i pažnja nisu tu samo ako je najuspješnije u svemu.

Govor djeteta

Obratite pažnju na govor djeteta i ako ima poteškoća nemojte čekati da se isprave same od sebe već obavezno posjetite logopeda. Dokazano je da postoji čak 40% poteškoća u svladavanju pisanja i čitanja u vezi s govorom djeteta, a te poteškoće se mogu ispraviti uz stručnu pomoć i lako ukloniti ako se na vrijeme prepoznaju.

Sretno!

Foto: rawpixel/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. lipnja 2014.
1. lipnja 2017.
12. siječnja 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross