0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
22. siječnja 2017.

Prvi izlazak sa bebom

Piše Ana Zibar
Kada je beba spremna za prvu šetnju, je najčešće pitanje koje mući mnoge novopečene majke. Sa šetnjama zapravo ne treba žuriti, ali ako je sa bebom sve u redu i ako je vani lijepo vrijeme, beba može u šetnju i prije nego prođu babinje (6 tjedana od poroda bebe). Zapravo vremenske prilike najviše određuju da […]

Kada je beba spremna za prvu šetnju, je najčešće pitanje koje mući mnoge novopečene majke. Sa šetnjama zapravo ne treba žuriti, ali ako je sa bebom sve u redu i ako je vani lijepo vrijeme, beba može u šetnju i prije nego prođu babinje (6 tjedana od poroda bebe). Zapravo vremenske prilike najviše određuju da li beba može u šetnju ili ne.

šetnja

Prvih mjesec dana nakon što mama i beba izađu iz rodilišta, su najosjetljiviji, pa se beba i mama posebno trebaju štititi od štetnih okolnih čimbenika, kao i od infekcija. Da bi mama prvenstveno mogla šetati, ona treba biti zdrava i u dobroj kondiciji. Ako je mama rodila carskim rezom, znači da će šetnja ipak neko vrijeme pričekati. Ako je pak beba morala ostati duže u bolnici, šetnje svakako trebaju malo pričekati.

Kada krenete sa šetnjama, važno je da krenete postepeno, posebice ako ste bebu rodili u zimskim i hladnijim mjesecima. Prvi dan stanite sa bebom 5 minuta kod otvorenog prozora, drugi dan deset minuta budite na balkonu, pa treći dan dvadeset minuta budite vani, i tako po redu. U zimskim mjesecima nemojte biti dugo vani sa bebom.

mi

Kako bi mogli mirno šetati, važno je da prije šetnje bebu nahranite, premotate i dobro ju obučete, u skladu sa vremenskim prilikama. Bebi ne smije biti niti prehladno, niti prevruće, a najbolje bi bilo da ju obučete slojevito. Pazite da dekica kojom prekrivate bebu, bude lagana i tanka. Ako bebi neće odgovarati vanjska temperatura, ona će biti plačljiva, a da li joj je hladno ili vruće je najbolje vidjeti po njenom nosiću.

Za zdravi razvoj bebe, važan je boravak na svježem zraku, pa je poželjno da šetate što više i to po prirodi, gdje je zrak svjež.

Kako bi vam odlazak u šetnju bio što ugodniji, važno je da si postavite neka pravila koja trebate slijediti.

bruno spava

1. Dijete mora biti premotano i sito, te nikada sa šetnjom nemojte remetiti djetetovo hranjenje ili san.

2. Na vama je da odlučite da li ćete dijete šetati u kolicima ili nosiljci.

3. Neka odjeća i prekrivač za šetnju budu od pamuka, kako bi dijete imalo dovoljno zraka.

4. Razgovarajte sa bebom za vrijeme šetnje, kako bi šetnja prošla mirno i opušteno.

5. Svaki dan malo po malo produžujte vrijeme šetanja.

6. Odredite koji dio dana vam je najbolji za šetnju.

maksimir

7. Odjenite dijete u skladu sa vanjskom temperaturom! Djetetu ne smije biti niti hladno, niti vruće, kako bi djetetu bilo ugodno. Dijete kojem je hladno je mirno, te ima hladne ruke i noge, a prsa su mu hladna na dodir, dok je dijete kojem je vruće, nemirno, te ubrzano diše.

8. Prve šetnje ne smiju biti dulje od 10 minuta.

9. Šetnja treba biti dio svakodnevnih rituala, kako bi dijete bilo zadovoljnije i kako bi mirnije spavalo.

10. Uvijek sa sobom u šetnju ponesite torbu sa osnovnim stvarima za bebu.

11. Izbjegavajte šetnje po kiši, snijegu, vjetru i magli.

Šetnja je idealna prilika za druženje sa vašom bebom, a beba će kroz šetnju svaki dan upoznavati nove osjete, te obogaćivati percepciju. Naravno ne zaboravite ponijeti fotoaparat kako bi zabilježili ove prve i posebne trenutke za vas i vašu obitelj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross