0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
21. prosinca 2016.

Prvi mjesec trudnoće 1-4 tjedan

Piše Ana Zibar
Čestitam i dobrodošle u drugo stanje 🙂 Vaše tijelo je još daleko od trudničkog izgleda, ali vi se vrlo vjerojatno tako osjećate. S početkom trudnoće dolaze umor i bol u dojkama, a vaše se tijelo počinje pripremati za stvaranje djeteta i mjesece koji su pred vama. Sa svakim dolazećim mjesecom vaše tijelo će doživljavati razne promijene. Odlaskom […]

Čestitam i dobrodošle u drugo stanje 🙂 Vaše tijelo je još daleko od trudničkog izgleda, ali vi se vrlo vjerojatno tako osjećate. S početkom trudnoće dolaze umor i bol u dojkama, a vaše se tijelo počinje pripremati za stvaranje djeteta i mjesece koji su pred vama. Sa svakim dolazećim mjesecom vaše tijelo će doživljavati razne promijene.

Odlaskom na pregled kod ginekologa očekuju vas razne pretrage. Sa prvom pretragom liječnik će potvrditi vašu trudnoću, te će prvo pitanje biti prvi dan vaše zadnje menstruacije. Po prvom danu vaše zadnje menstruacije će liječnik utvrditi očekivani datum poroda. Prva pretraga na koju će vas liječnik nakon pregleda uputiti je vađenje krvi i urina.

Na sva pitanja koja vas liječnik upita, obavezno odgovarajte iskreno, te ukoliko ste ranije imali pobačaja, pa makar i spontanih ili kroničnih bolesti, obavezno ih spomenite doktoru, kako bi mogao vašu trudnoću voditi kako treba i bez greške.

Vrlo je važno i da znate s koliko kila ste ostali u drugom stanju, tj. koliko kila imate na početku trudnoće, kako bi se mogao pratiti vaš razvoj i stanje vašeg tijela kroz trudnoću.

Postoji niz rutinskih pretraga koje se obavljaju na početku trudnoće, a to su pretraga krvi, analiza urina, probir krvi, papa test, itd. Ovisno o tome što će liječnik smatrati bitnim za vas. Važno je da od samog početka stvorite dobar odnos sa svojim liječnikom i da se ne sramite ništa pitati.

U prvih mjesec dana trudnoće možete i ne morate osjetiti prve simptome, neke trudnice su jednostavno tolike sretnice, da trudnoću jedva primijete, a neke osjete tek neke simptome 🙂

Tjelesne promijene u prvih mjesec dana su umor i pospanost, mučnina i povraćanje, žuđnja prema određenoj hrani ili gađenje, izostanak menstruacije, učestalo mokrenje, žgaravica i napuhnutost i promjene na dojkama.

Emocionalne promjene u prvih mjesec dana trudnoće su strah, tjeskoba, radost, razdražljivost, plačljivost, nagle promjene raspoloženja i neuravnoteženost.

Dojke su vam sada već malo punije, a trbuh zaobljeniji 🙂 Do kraja prvog mjeseca trudnoće je beba stara tek 2 tjedna. Sićušan embrij je nalik punoglavcu, te je puno manji od zrna riže. Do kraja mjeseca embrij već ima glavicu s usnim otvorom, rudimentarni mozak i primitivno srce koje je počelo kucati. Ubrzo će se pojaviti i začeci ruku i nogu 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross