0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. travnja 2020.

Tikovi kod djece

Piše Ana Zibar
Tikovi se kod djece javljaju nesvjesno i iznenada te ih dijete ne može spriječiti, to su brzi i ponavljajući pokreti tijela koje dijete ne može kontrolirati. Postoje različite vrste tikova, kao što su vokalni i motorni tikovi. Vokalni tikovi kod djece se odnose na pojavu nekontroliranih zvukova, dok se motorni tikovi kod djece uglavnom pojavljuju […]

Tikovi se kod djece javljaju nesvjesno i iznenada te ih dijete ne može spriječiti, to su brzi i ponavljajući pokreti tijela koje dijete ne može kontrolirati.

Postoje različite vrste tikova, kao što su vokalni i motorni tikovi. Vokalni tikovi kod djece se odnose na pojavu nekontroliranih zvukova, dok se motorni tikovi kod djece uglavnom pojavljuju na licu, nogama, vratu ili leđima.

Možemo ih razlikovati po težini, a dijelimo ih na složene i jednostavne. Primjerice složeni tik je izvijanje određenih dijelova tijela, a jednostavan tik je treptanje očima.

Najsloženiji oblik tikova zove se Touretteov sindrom, a kod djece obuhvaća različite vokalne i motoričke te složene i jednostavne tikove.

Dječji strah

Kada se javljaju tikovi

Tikovi se obično kod djece krenu javljati između 3. i 7. godine života, a ponekad se čak mogu javiti i kod beba, zbog čega vrijeme pojavljivanja nije strogo određeno. Mogu se javiti i tikovi u pubertetu, što se veže uz stresnu situaciju ili naglu promjenu. Ista se stvar javlja kada su u pitanju i tikovi kod odraslih.

Uzroci tikova kod djece

Još uvijek nisu točno određeni specifični uzroci tikova, kao što za njih niti ne postoji određeni gen, mada se pretpostavlja kako za njih postoji genetska sklonost u nekim slučajevima.

Tikovi kod djece mogu biti uzrokovani različitim zdravstvenim čimbenicima, kao što su srodni poremećaji poput konvulzija i hiperaktivnosti, primarnih poremećaja kao što su multipli tikovi djetinjsta i Tourreteov sindom i sekundarni poremećaji kao što su mentalna retardacija i traume glave.

Emocije i stres

Tikovi se također mogu povezati s doživljavanjem negativnih emocija, ako se primjerice dijete ne zna nositi sa problemima i stresnim situacijama kao što to znaju odrasli. Dijete ne može reći što ga muči i boli već stvara obrambene mehanizme kako bi se lakše suočilo s različitim problemima koje doživljava.

Anksiozno dijete

Upravo zbog toga se javlja obrambeni mehanizam psihe pomoću kojeg dijete pokušava osloboditi se nakupljene napetosti i stresa.

Stresni događaji poput polaska u vrtić, selidbe i razvoda braka roditelja kod djece uzrokuju nakupljanje velikog broja različitih emocija, koje dijete ne zna verbalizirati i izraziti. Jedini način na koji se dijete može obraniti je stvaranje mehanizma koji će ga zaštititi. U takvim se situacijama najčešće javljaju takozvani prolazni tikovi.

To je samo jedna od mnogih teorija nastanka tikova, zato što su njihovi uzroci mnogobrojni te se kod svakog djeteta javljaju drugačiji uzroci i vrste tikova. Tikovi se češće javljaju kod dječaka nego kod djevojčica i nažalost se ne mogu spriječiti.

Vrijeme trajanja tikova

Tikovi mogu biti kronični i prolazni, a kad su u pitanju prolazni tikovi oni najčešće nestaju nakon otprilike godinu dana i više se nikad ne ponavljaju. No ako su u pitanju kronični tikovi, oni se pojavljuju svaki dan te duže od godinu dana. Dobra je vijest što se češće javljaju prolazni tikovi, koji potpuno nestaju kako dijete odrasta te ne utječu na tijek njegovog razvoja.

Kako smiriti anksiozno dijete

Ponašanje roditelja na tikove

Roditelji najčešće krivo postupaju kada se jave tikove kod djece. Ono što je najvažnije je da se djecu ne upozorava kako to ne smiju raditi jer roditelji moraju shvatiti kako su tikovi nesvjesne i nevoljne reakcije. Dijete bi ih svakako kontroliralo kad bi moglo na njih utjecati, ali to nažalost ne može.

Isto tako se roditelji znaju sramiti kada im dijete ima tikove, pa se zbog toga ispričavaju drugima i objašnjavaju im situaciju. Ali to stvarno nije potrebno zato što dijete nije ni malo krivo što mu se to događa te u toj situaciji nema mjesta za sram. Jedino što se od roditelja očekuje u ovim situacijama je potpuna podrška djetetu.

Dijagnoza i liječenje tikova

Kako bi se postavila dijagnoza potrebno je dijere pregledati. Roditeljski opisi tikova mogu pomoći liječniku kako bi točno definirao stanje djeteta.

Ako liječnik sumnja da su u pitanju neki psihički poremećaji u pozadini tikova ili su ti tikovi samo simptom neke bolesti, vjerojatno će tražiti obavljanje još nekih pregleda, kao i prolazak psihološkog testiranja kako bi se točno utvrdilo imaju li tikovi kakve povezanosti s psihičkim stanjem djeteta.

Nažalost lijek za tikove ne postoji, ali detaljna analiza može otkriti postoje li neke bolesti u pozadini koje bi se mogle izliječiti. Kod većine djece tikovi nestaju odrastanjem, osim ako se ne radi o kroničnim tikovima.

Najvažnije je djetetu pružiti podršku i razgovarati s njim o tome što ga muči. Kvalitetan razgovor neće izliječiti tikove, ali će mu pomoći da se osjeća bolje i da nauči izražavati ono što osjeća.

Kako smiriti dijete koje je ljuto

Vježbe protiv tikova

Nema konkretnog lijeka protiv tikova, ali uvijek postoji metoda za alternativno liječenje tikova. Pa se predlaže da prvo roditelji vježbaju s djecom vježbe istezanja i razgibavanja uz metafore, kao naprimjer da glume drvo šireći svoje ruke kao grane koje vjetar njiše ili da glume mačku koja se rasteže. Za vježbe upotrijebite maštu i svaki dan zadajte neke druge kako bi djetetu bilo interesantnije.

Korisne su i vježbe opuštanja ili meditativne vježbe koje se isto tako mogu provoditi razgovarajući o različitim metaforama koje dijete kasnije može i nacrtati.

Tikovi se često javljaju kao posljedica nakupljenog stresa i napetosti koji pokušavaju izaći iz organizma, pa se savjetuje roditeljima da u obzir uzmu i vježbe disanja te tehnike progresivne mišićne relaksacije.

Svakako djetetu pomozite u njegovoj borbi protiv tikova i budite mu apsolutna podrška. Potrudite se da odrasta u mirnom okruženju punom ljubavi, jer ako ništa ne može pomoći, ljubav može. Zapamtite da su ljubav i strpljenje lijek za sve.

Sretno!

Foto: TheShriverReport

7 comments on “Tikovi kod djece”

  1. Draga Ana,
    svaki tvoj članak čitam sa osmijehom na licu. I želim ti zahvaliti što uspiješ obavljati toliko poslova. Od srca ti želim čestitati na puno uloženog truda i rada. Hvala još jednom. Jako te voli djevojčica Kristina. ☺😊😙😙❤❤❤❤❤💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross