0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
16. studenoga 2016.

Prvi sat nakon poroda

Piše Ana Zibar
Jedna od najkritičnijih faza nakon rođenja djeteta je prvi sat nakon poroda, zbog čega je svaka sekunda nakon poroda jako važna za bebu. Istraživanja su pokazala kako se vaganje, provjera, čišćenje i mjerenje bebe mogu odgoditi, dok se dodir sa majkom ne smije odgađati. Zato bi u prvom satu nakon poroda beba trebala biti priljubljena […]

Jedna od najkritičnijih faza nakon rođenja djeteta je prvi sat nakon poroda, zbog čega je svaka sekunda nakon poroda jako važna za bebu. Istraživanja su pokazala kako se vaganje, provjera, čišćenje i mjerenje bebe mogu odgoditi, dok se dodir sa majkom ne smije odgađati. Zato bi u prvom satu nakon poroda beba trebala biti priljubljena uz tijelo majke.

beba

Ono što treba napraviti čim se beba porodi, je staviti ju na majku i lagano pokriti. Na taj način će se usporiti proizvodnja adrenalina, koji ometa proizvodnju hormona koji su važni za povezanost mame i bebe, i koji su bitni za uspješno dojenje. Mama nakon poroda treba toplinu, mir i tišinu.

Prvi sat nakon poroda bi trebao biti u potpunosti neometan, te mama i beba moraju imati svoj zajednički mir. 

Rezanje pupkovine se treba odgoditi zbog intenzivnog pulsiranja krvi, koje omogućuje bebi dotok kisika preko posteljice. Na taj način bebi će se olakšati postupno prilagođavanje na disanje kroz pluća. Odgađanjem rezanja pupkovine odmah nakon poroda smanjuje se i rizik od prekomjernog gubljenja krvi kod rodilje, kao i rizik od anemije kod bebe.

Rađanjem bebe izlaze iz sterilnih uvjeta u kojima su živjele, te dolaze na svijet koji je za njih pun prijetnji. Zato je važno da beba prvi sat nakon poroda bude spojena sa majkom i da da doji njene bakterije, te da ima dodir koža na kožu, jer će se na taj način njen imunološki sustav naučiti boriti protiv bakterija.

Najbolji način za upoznavanje mame i bebe nakon poroda je dodir koža na kožu odmah nakon poroda. Mame će na ovaj način steći sigurnost, a bebe će se prije zbližiti. Hormon oksitocin je zaslužan za majčino zaštitničko ponašanje, a njegovo lučenje će potaknuti dojenje i dodir koža na kožu.

Bebe koje se odmah nakon poroda stavi na majčinu kožu, mogu uspješno disati, kao i što bolje samostalno reguliraju tjelesnu temperaturu.

Bebe koje nakon poroda odvoje od majki glasno plaču i protestiraju, a bebe koje su uz majku su mirne i polako prepoznaju majčin glas, miris i dodir.

Rano dojenje je važno zbog stvaranja privrženosti, ali i beba koja je u naručju majke može pomoći majci da brže izbaci posteljicu, što će smanjiti oblino postporođajno krvarenje. One bebe koje nisu izložene raznim lijekovima za vrijeme poroda, odmah žele doći majci na bradavicu i dojiti 🙂

Foto: Mojpe/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross