0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
2. travnja 2015.

Savjeti u trudnoći

Piše Ana Zibar
Tjelesne i emocionalne promjene nisu toliko prisutne u niti jednom dijelu života žene, kao kada je trudna. Trudnoća traje 40 tjedana, a u tim tjednima su prisutna mnoga pitanja i strahovi trudnica. No, danas je trudnoća jako sigurna, te se bebe nikada nisu rađale u tolikom broju žive i zdrave, kao što je to primjer […]

Tjelesne i emocionalne promjene nisu toliko prisutne u niti jednom dijelu života žene, kao kada je trudna. Trudnoća traje 40 tjedana, a u tim tjednima su prisutna mnoga pitanja i strahovi trudnica. No, danas je trudnoća jako sigurna, te se bebe nikada nisu rađale u tolikom broju žive i zdrave, kao što je to primjer u današnje vrijeme. Zato se ne brinite bespotrebno i ne stvarajte strahove koji mogu trudnoću napraviti uznemirujućim događajem.

rizici trudnoće

Prehrana u trudnoći

Tijekom trudnoće se trebate zdravo hraniti jer beba sve hranjive sastojke dobiva direktno samo od vas, kroz krvotok. Trebate izbjegavati jako slatku i masnu hranu.

Kako bi izbjegli bolest listeriozu, koju izaziva bakterija listerija, trebate izbjegavati nekuhano i nepasterizirano mlijeko, razne namaze, svježi meki sir i salatu od svježeg kupusa, koji mogu biti zaraženi ovom bakterijom.

Bolest koja može izazvati oštećenje srca djeteta i mozga, te uzrokovati sljepoću djeteta je toksoplazmoza, koju mogu uzrokovati jelo pripremljeno od sirovog mesa, suhomesnati proizvodi, sirovo meso i neporano povrće i voće, pa bi ih najbolje bilo izbjegavati.

Za vrijeme trudnoće ne brinite o količini kalorija, nego samo pazite da je hrana kojom se hranite kvalitetna i hranjiva. Vrlo je važno da jedete različite vrste jela, jer raznoliki sastojci zadovoljavaju potrebne količine svih sastojaka koji su vam potrebni. Bilo bi dobro kada bi jeli češće, manje obroke, najbolje je da kroz dan imate 6 do 8 obroka. Na taj način ćete imati bolju probavu, te će vam se hrana bolje razgraditi.

Na tijek trudnoće mogu utjecati i navike u prehrani trudnice, pod tijekom trudnoće mislim na jutarnju mučninu, zatvor, umor i grčeve u nogama. Isto tako prehrana može utjecati na anemiju i preeklampsiju, preveliku ili premalu porođajnu težinu djeteta, kao i na prerani porođaj.

Što će trudnica pojesti ima veliki utjecaj na razvitak organa bebe, pa bi nedostatak kalorija i bjelančevina u zadnjem tromjesečju mogao omesti pravilan razvoj mozga, dok se nedostatak folne kiseline povezuje sa nekim anomalijama kralješnice. Rast bebe može zaustaviti malo hrane ili neadekvatna vrsta hrane.

Tjelesna kondicija

I u trudnoći se preporučuje održavanje tjelesne kondicije, kao i održavanje zdravlja. Opće dobro stanje će olakšati i porođaj i trudnoću. Pa bi bilo dobro kada bi prije začeća imali fizičku kondiciju. Nemojte u trudnoći odustati od uobičajene tjelovježbe, no pazite da budete umjereni. Redovitim vježbanjem u trudnoći ćete spriječiti zatvor i olakšati probavu, poboljšati disanje, elastičnost kože, cirkulaciju i mišićni tonus. Najvažnije pravilo koje trebate imati na umu za vrijeme vježbanja u trudnoći, je da NE SMIJETE VJEŽBATI DO TOČKE UMORA! Naravno liječnik vam mora potvrditi da li smijete vježbati.

Umjerene sportske aktivnosti kao što su lagano vježbanje, plivanje i hodanje su preporučljivi za vrijeme trudnoće! Vježbanjem i hodanjem ćete poboljšati probavu i cirkulaciju, dok ćete sa plivanjem povećati snagu i učvrstiti mišiće.

No ukoliko imate problema sa bilo kakvim komplikacijama u trudnoći, kao što je dijabetes u trudnoći, višestruku trudnoću, prerani porođaj, pobačaj, kardiovaskularna oboljenja ili upravo preležane infekcije, trebate biti vrlo oprezni.

Ginekologija

Od dana kada saznate da ste u drugom stanju, trebate se naručiti na pregled kod svog ginekologa, koji će od dana kada utvrdi trudnoću, obavljati preglede jednom mjesečno, sve do 28. tjedna, kada će pregledi postati češći, svaka tri tjedna, pa od 36. tjedna će pregledi biti svaka dva tjedna. Kada dođe vrijeme termina porođaja, pregledi se obavljaju jednom tjedno.

Dobivanje kilograma

Kako bi izbjegli razne komplikacije pri porodu i u trudnoći, bitno je da stalno, umjereno i postupno dobivate na težini. Komplikacije koje se mogu razviti su povišeni krvni tlak, proširene vene, mala težina novorođenčeta, šećerna bolest, preeklampsija, hemeroidi i težak i dug porođaj.

U trudnoći se potrebe za hranjivim tvarima i kalorijama skoro pa i ne povećavaju. Od 4. mjeseca je organizmu potrebno samo 200 - 300 dodatnih kalorija na dan. Nikako ne treba jesti za dvoje, a količina namirnica ne treba rasti.

Jedite što više namirnicama koje su bogate mineralima i vitaminaima, i koje su siromašne kalorijama. Jedite što više voća, cjelovitih proizvoda žitarica, mliječne proizvode, povrće, krumpir, ribu i posno meso. Na kilaži je poželjno dobiti od 10 do 15 kila.

Pušenje u trudnoći 

Ukoliko još uvijek niste prestali pušiti, sada je krajnje vrijeme jer pušenje u trudnoći može izazvati spontani pobačaj, kao i krvarenje u početku trudnoće. Djeca čije majke puše za vrijeme trudnoće, nakon porođaja imaju više smetnji sa disanjem, a češća je i iznenadna smrt novorođenčeta.

Trudnice koje puše ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebale, a manjak kisika do kojeg dolazi za vrijeme pušenja, može uzrokovati zaostatak u razvoju djeteta.

Liječenje i sprječavanje upala

Za vrijeme trudnoće se morate zaštititi od infektivnih bolesti, tako da vodite računa o higijeni. Ukloniti potencijalne izvore infekcija možete tako da ne koristite zajednički ručnik sa nikime, ne koristite zajedničku četkicu za zube, izbjegavate bolesne ljude, cijepite svoje kućne ljubimce, često perete ruke, u slučaju bolesti člana vaše obitelji često mijenjate posteljinu i ručnike koje trebate posebno prati, u slučaju osipa kod djece trebate posjetiti pedijatra, kako ne bi utjecao na vašu nerođenu bebu.

Alkohol u trudnoći 

Kako bi izbjegli rizik od nastanka prenatalnih oštećenja djeteta, trebate izbjegavati konzumaciju alkohola. Alkohol ulazi u dječji krvotok, te se tamo može zadržati čak tri puta dulje, nego u krvotoku majke. Pa kako svoje dijete ne bi izložili pijanstvu, izbjegavajte alkohol.

Super žena

Današnje suvremene žene koje imaju velika poslovna postignuća, i koje su stalno motivirane, su sklone prevelikom radu. Zapamtite sa se tijekom trudnoće trebate kvalitetno odmarati! Nikako ne dopustite da se krenete odmarati tek kada vam se jave prvi znaci umora.

Ako vam vaš ginekolog odredi mirovanje, morate ga poslušati. Duga razdoblja stajanja, kao i fizički rad mogu rezultirati preranim porođajem, kao i prijevremeno javljanje trudova, pa ih izbjegavajte!

Čišćenje doma

Prilikom čišćenja doma, posebice ribanja kupaonice, uvijek na rukama imajte gumene rukavice i prekrite nos, kako ne bi udisali štetne pare. A kada upalite mikrovalnu pećnicu nemojte stajati ispred nje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross