0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
13. siječnja 2018.

Što su napadaji panike

Piše Ana Zibar
Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha koji se javljaju iznenada, a koji su vrlo nelagodni i koji sa sobom nose niz psiho somatskih simptoma. Panični se napadaji manifestiraju kao tjelesne reakcije na stvarnu opasnost, mada ona u ovom slučaju ne postoji. Takvi napadaji se javljaju u situacijama kojih se osoba boji od prije […]

Napad panike je osjećaj jake uplašenosti i straha koji se javljaju iznenada, a koji su vrlo nelagodni i koji sa sobom nose niz psiho somatskih simptoma.

napadaji-panike

Panični se napadaji manifestiraju kao tjelesne reakcije na stvarnu opasnost, mada ona u ovom slučaju ne postoji.

Takvi napadaji se javljaju u situacijama kojih se osoba boji od prije i javljaju se bez nekog uzroka. Kada se javi napadaj panike razvijaju se fobije ili iracionalni strahovi o situaciji koja je dovela do napada. Takve fobije i strahovi u velikoj mjeri utječu na način života jer osobe kojima se javljaju počinju izbjegavati sva takva mjesta i situacije što otežava život.

U većini slučajeva se napadaji panike javljaju samo jednom u životu, a u nekim određenim slučajevima mogu dovesti do paničnih poremećaja.

Panični poremećaji se sastoje od ponavljanih napadaja koji se jave najmanje jednom na mjesec. Najčešće se javljaju kod žena između 30 i 50 godine i kod muškaraca između 20 i 40 godine. Žene su te koje duplo više pate od opaničnih napadaja, a najčešće im se javljaju u određenim fazama hormonalnog ciklusa, uglavnom tjedan dana prije mjesečnice, za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Karakteristike paničnog napadaja su akutna reakcija straha koja je intenzivna i koja ima brojne popratne simptome. Takva vrsta napada može i nemora imati provokativnu situaciju ili vanjski razlog.

Neki od uobičajenih simptoma su jaka uznemirenost, poremećena ravnoteža, uspuhanost uy osjećaj gušenja, podrhtavanje mišića cijelog tijela, nesvjestica ili vrtoglavica, trnci ili obamrlost, strah od smrti, preskakanje ili lupanje srca, ubrzan puls, drhtavica ili znojenje, navala topline, bolovi u prsima, slabost ili mučnina, zamućen ili poremećen vid i osjećaj gubljenja razuma.

Strah od neobjašnjenih fizičkih simptoma koji prate ovakvu vrstu napadaja je isto tako simptom paničnog napadaja. Osobe nažalost ne mogu predvidjeti kada će im se dogoditi sljedeći napadaj zbog čega su između napadaja vrlo uznemirene jer žikve u strahu od sljedeće takve situacije.

Ne moraju se doživjeti svi simptomi paničnog napadaja jer je svaki panični napadaj individualan, a mogu se javiti i neki simptomi koje nisam navela.

Mada su napadaji panike vrlo neugodni i često izazivaju strah, oni su fizički bezopasni i mogu se kontrolirati pomoću nekoliko metoda opuštanja ili pomoću lijekova.

Ukoliko se nađete u takvoj situaciji za početak je važno da ste svjesni da vam se neće dogoditi ništa strašno. Na taj ćete način ublažiti posljedice straha od paničnog napadaja koji je često glavni uzrok za panični napadaj.

Iracionalni ili stvarni strahovi se javljaju kod svake osobe, a problemi nastaju u trenutku kada ih prate simptomi koji strah pretvaraju u napadaj panike.

Zato na strah treba odvojeno promatrati reakcije i strah tijela osobe. Strah je uzrok napadaja panike, a sve reakcije koje ga prate su posljedica. Kako bi osoba uspješno prevladala napadaje potrebno je da se suoči s strahom i upozna sve simptome koji ga prate kako bi ih znala kontrolirati.

Potrebno je vizualizirati i shvatiti strah, kao i događaje koji potiču napadaje panike. Kada se prepoznaju uzroci koji dovode do napada panike, jednostavnije se i lakše kontroliraju. Kada se ne zna zbog čega se javljaju napadi panike tada ih je teže prevladati i čine se ozbiljnijima.

Svakako kada se osvjesti strah u trenu paničnog napada se može shvatiti što dovodi do njega, a pošto se radi o iracionalnom strahu lakše se nositi s njima.

Kada se prepozna uzrok paničnog napadaja na n jega se može djelovati u dva koraka. Neka osoba zamisli najgoru moguću situaciju jer su često strahovi veći od same ozbiljnosti situacije. Nikako strah nemojte zanemarivati i tjerati se da razmišljate na drugačiji način jer će u tom slučaju strah biti samo još veći. Radije vizualizirajte najgoru moguću situaciju i vidjet ćete da ona i nije tako strašna.

Suočite se sa situacijom koja izaziva paničan napad jer najgore što možete napraviti je izbjegavanje takvih mjesta i situacija. Kada se suočite sa situacijom dozvoljavate drugom strahu da prevlada nad vama i ubrzo ćete shvatiti kako za njega ne postoji stvaran razlog.

Kod kontroliranja i prepoznavanja samog straha od pomoći vam može biti psihoterapeut koji će vam pomoći da lakše prepoznate i da se lakše suočite sa strahom.

Ponekad kada osoba i zna uzrok straha panični napadaji se mogu i dalje javljati. U takvim je slučajevima potrebno naučiti kontrolirati simptome koji prate panični napad.

Napadi panike se najčešće tretiraju tehnikama opuštanja poput joge, opuštanja u prirodi i meditacije jer su upravo to najbolje tehnike za postizanje unutarnje ravnoteže koja će osobi pomoći u trenucima suočavanja s paničnim napadajima.

Tvari poput droga, kofeina i alkohola pogoršavaju napade panike zbog čega ih je potrebno izbjegavati. Tjelesna aktivnopst kao što su redovite tjelovježbe mogu pomoći smanjiti napade panike.

Ako su pak napadi panike praćeni drugim poremećajima poput zloupotreba droge, depresije ili alkoholizma, takve je poremećaje potrebno zasebno liječiti.

Kada se napadaji panike jave, potrebno je:

  • Opustiti mišiće na način da opustite i zategnete svaki skup mišića. Usredotočite se na opuštanje tijela kako bi olakšali nelagodu i umanjili tjeskobne misli.
  • Dišite polako i duboko jer upravljanje promjenama u disanju može biti ključno za smanjenje simptoma napada panike, a sporo i duboko disanje će umiriti duh i tijelo.
  • Skrenite pažnju na nešto drugo jer ćete na taj način izbjeći simptome paničnih napadaja. Pjevajte u sebi omiljenu pjesmu, pustite glasnu glazbu, riješavajte matematičke zadatke ili pogledajte humorističnu seriju.
  • Obratite se liječniku ako imate izrazito teške napadaje panike koje ne možete kontrolirati i razgovarajte s liječnikom koji će vam odrediti terapiju uz koju ćete jednostavnije i lakše kontrolirati napadaje.

Važno je znati da lijekovi koje prepisuje liječnik ublažavaju posljedice, ali ne i uzrok napadaja. Psihoterapija možda ima i najvažniju ulogu jer pomaže prebroditi panične napadaje.

Napadima panike se može upravljati uz dosljednost, strpljenje i upornost, a nakon nekog vremena se mogu prepoznati i početni simptomi nakon čega se napadaji panike mogu ovladati.

Foto: geralt/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross