0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
6. studenoga 2014.

Važnost igre predškolske djece

Piše Ana Zibar
Mala se djeca vole zabavljati i provoditi vrijeme sa svojim roditeljima, zato se sa svojim djetetom treba baviti što je više moguće. U nastavku vam donosim neke od primjera aktivnosti koje možete isprobati, a koje će vašem djetetu potaknuti kreativnost i inspiraciju. Uključite svoje dijete u obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što je obavljanje kupovine, sastavljanje […]

Mala se djeca vole zabavljati i provoditi vrijeme sa svojim roditeljima, zato se sa svojim djetetom treba baviti što je više moguće. U nastavku vam donosim neke od primjera aktivnosti koje možete isprobati, a koje će vašem djetetu potaknuti kreativnost i inspiraciju.

beba čita

Uključite svoje dijete u obavljanje svakodnevnih aktivnosti, kao što je obavljanje kupovine, sastavljanje popisa namirnica, kuhanje, spremanje kuhinje, itd. Obavljanje tih aktivnosti osim što će djecu zabaviti, pružiti će im osjećaj važnosti.

Uključivanje djeteta u pripremanje ručka može biti vrlo zabavno! Neka pere salatu, postavlja tanjure ili miješa određene sastojke. Osim uključivanja djeteta u neke od navedenih sporednih aktivnosti kuhanja, možete ga uključiti i u glavne aktivnosti poput pripremanja glavnog jela. Neka peče zajedno sa vama, jer osim što ćete mu pružiti zadovoljstvo, potaknuti ćete njegov taktilni razvoj. Najbolji izbor za zajedničko kuhanje su ukrasni kolačići, koji su odlični za razvijanje kreativnosti! Kasnije ih obojite u razne boje 😉

Potičite dijete da radi lutkarske predstave, tako da koristi svoje plišane igračke ili napravite zajedno nove igračke. Igračke možete raditi od vate, čarapa, itd. Potičite svome djetetu maštu i istraživanje koristeći razne materijale i rekvizite, te tako zajedno zaplovite u svijet fantazije i mašte.

Možete i rješavati složenije zadatke, poput pisanja imena ili crtana krugova. Za tu aktivnost koristite razne vrste papira, voštane bojice ili pastele. Rezanjem i ljepljenjem razvit ćete svom djetetu samopuzdanje, ali ovu aktivnost neka uvijek obavlja samo pored vas. Imajte na umu da se ovakve umjetniče aktivnosti obavljaju u neredu, pa se pripremite na njega i nemojte šiziti oko nereda, nego uživajte u djetetovom razvijanju.

Za razvoj djetetove motorike jako je važan sport! A od sportova za razvijanje su jako dobre igre loptom, ples, šetnja, itd. Kada šetate sa svojim djetetom, puno razgovarajte i učite ga o raznim životinjama i biljkama koje vas okružuju.

Usadite djetetu ljubav prema čitanju, tako što ćete mu često čitati. Nekada možete i posjetiti knjižnicu, pa mu ponuditi da izabere knjige koje njega zanimaju. Igrajte se čitanja priča, na način da dijete vama čita. Čitanje će djetetu pomoći u razvoju slušanja i koncentracije.

Plešite i pjevajte zajedno, a možete i svirati glazbene instrumente. Ukoliko ih nemate, napravite svoje od raznog posuđa. Primjerice, tave i lonci vam mogu biti bubnjevi, boce mogu biti zvečke tako da ih do pola napunite rižom, itd.

Izbjegavajte televiziju i elektroničke uređaje, a kada ih koristite onda nastojte da dijete gleda obrazovne programe ili da igra memorijske igre i zagonetke. Takve igre i emisije će dijete potaknuti na razmišljanje i razumijevanje. Ako vaše dijete voli gledati televiziju, iskoristite to vrijeme tako da sjednete pored njega i razgovarate sa njim o tome što gleda na televiziji.

Nikada nemojte zaboraviti odvojiti dovoljno vremena na igru i na važnost slobodne igre. Pravila igre je najbolje mijenjati onda kada djetetu neka igra dosadi, a ako vam usred igre dijete postane razdražljivo napravite pauzu da se odmori, jer je najvjerojatnije umorno. Posjećujte kazališta, igrališta i muzeje, te o svemu puno razgovarajte!

Foto: Eastop, chriswatk/freeimages

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
15. srpnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross