0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
31. kolovoza 2017.

Digitalna detoksikacija

Piše Ana Zibar
U današnje vrijeme nezamislivo je živjeti bez mobitela, a gdje god da se okrenete nema osobe koja uz sebe nema pametni telefon. Istraživanja su pokazala kako je pretjerana upotreba mobitela postala zabrinjavajuća za ljudsko zdravlje i život. Utvrđeno je i da osobe koje puno koriste mobitel imaju češće problema s anksioznošću, a to se najviše […]

U današnje vrijeme nezamislivo je živjeti bez mobitela, a gdje god da se okrenete nema osobe koja uz sebe nema pametni telefon. Istraživanja su pokazala kako je pretjerana upotreba mobitela postala zabrinjavajuća za ljudsko zdravlje i život.

Utvrđeno je i da osobe koje puno koriste mobitel imaju češće problema s anksioznošću, a to se najviše može primijetiti za vrijeme slobodnog vremena kada se ne mogu opustiti jer jednostavno ne znaju što da rade.

Ovisnost o mobitelu povećava osjećaj nervoze i tjeskobe i smanjuje sposobnost koncentracije i pamećenja. Ako vas brine da li ste ovisni o mobitelu odgovor ćete znati ako si postavite neka od sljedećih pitanja.

Da li neprestano provjeravate statuse na društvenim mrežama, poruke i e mailove, da li osjećate tjeskobu i nervozu dok iščekujete poruku ili poziv te da li padate u očaj ako zaboravite ponijeti mobitel sa sobom.

Ukoliko ste na sva tri pitanja odgovorili potvrdno znači da je vašem organizmu itekako potreban detoks od mobitela.

Američki liječnik Dr. Cole napravio je detoks od mobitela na način da je na 8 tjedana isključio mobitel i prebacio se na stari analogni telefon s kojim je bio sigurniji jer nije mora paziti da će se razbiti i uništitit poput modernijih uređaja.

E mailove je provjeravao isključivo na radnom mjestu na kompjuteru i na taj način si je stvorio dodatni prostor za uživanje u drugim stvarima. Vratio se starim aktivnostima poput čitanja knjige.

U tih 8 tjedana detoksa shvatio je da se više zbližio s obitelji i poćeo je primijećivati sitne životne radosti, a sve oko njega postajalo je svakim danom sve ljepše. Isto tako je nakon 8 tjedana primijetio kako se razina stresa i tjeskobe u njegovom životu smanjila.

Svaka osoba može napraviti detoks od mobitela, a potrebno je za početak odrediti kojih 8 tjedana ćete provesti bez mobitela. Poželjno je za vrijeme detoksikacije voditi i dnevnik u koji ćete upisivati što ste sve radili i kako ste se osjećali.

Savjeti Dr. Cole su da kod kuće pametni telefon odložite na neko mjesto i uzmete ga tek kada planirate izaći van iz kuće, da pametni telefon više ne upotrebljavate za komunikaciju na društvenim mrežama, namjestite zvuk na bešumno i isključite nepotrebne aplikacije i notifikacije.

Sretno i uživajte! 🙂

Foto: stevepb/Pixabay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

7. studenoga 2018.
1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross