0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
9. ožujka 2018.

Kako djetetu pomoći da zaspi

Piše Ana Zibar
Kada dijete navrši dvije godine ono počinje razvijati svoju volju, koju provodi i u djelo. To se događa i u trenutku kada roditelji kažu da je vrijeme za spavanje. Ali kako bi roditelji uspješno svoje dijete odveli na spavanje i kako bi uspjeli prespavati u miru noć, donosim vam u nastavku nekoliko savjeta. Ono što […]

Kada dijete navrši dvije godine ono počinje razvijati svoju volju, koju provodi i u djelo. To se događa i u trenutku kada roditelji kažu da je vrijeme za spavanje. Ali kako bi roditelji uspješno svoje dijete odveli na spavanje i kako bi uspjeli prespavati u miru noć, donosim vam u nastavku nekoliko savjeta.

uspavljivanje djeteta

Ono što vi kao roditelj morate prihvatiti je da je potpuno normalna određena količina otpora koju dijete pruža prilikom odlaska na spavanje. Ako se djetetu uopće ne spava najpametnije je da odgoditi njegov odlazak na spavanje kako se ne bi i ono i vi mučili.

Za dijete odlazak na spavanje predstavlja odvajanje od roditelja i zbog toga ga dijete ne voli. Dijete u većini slučajeva nije spremno za odvajanje od roditelja zbog čega to odgađaju koliko god je moguće.

Rituali

Vrlo su važni rituali zbog kojih će djetetu odlazak u krevet postati prihvatljivim i radosnim.

Namjestite sobu, posteljinu, pidžamu, krevet i igračke u što veselije likove i boje, koje dijete poznaje i voli. Ako se dijete boji mraka obavezno mu upalite noćnu lampu i neka gori cijelu noć kako se dijete ne bi uplašilo ako se probudi usred noći.

Dječji krevet za vaše dijete treba predstavljati sigurno i toplo mjesto, a kada dijete legne u krevet najbolje bi bilo da mu pričate priču, potiho se poigrate s njim, pjevate mu ili ga mazite. Najbolje je da napravite sve kako bi dijete prihvatilo spavanje i krevet bez vas i kako bi se osjećalo ugodno.

Noćne more

U drugoj godini života djeteta počinju se javljati i noćne more zbog kojih je dijete jako uplašeno i zbog kojih se budi uplakano. Noćne se more najčešće javljaju u drugoj polovici sna, u drugom dijelu noći prije izlaska sunca.

Kada ružno sanja dijete u snu počinje plakati, a ponekad se zna i dogoditi da se ne može smiriti jer se ne može probuditi. Zbog loših snova i straha koji u njima izazivaju, mnoga se djeca boje ponovo zaspati.

Kako pomoći djetetu

Noćne more su nažalost potpuno normalne, a djetetu u takvim situacijama možete pomoći tako da:

  • umirite svoje dijete i pokušate mu pomoći da ponovo zaspi
  • objasnite mu da u snu postoje stvari koje ne postoje
  • recite mu da se ne mora bojati jer je to sve samo bio ružan san
  • cijelu noć ostavite upaljenu noćnu lampu i pored kreveta stavite njegovu omiljenu igračku koja bi ga mogla umiriti
  • kada dijete ispriča svoj san nemojte mu se smijati
  • pokažite djetetu da ga shvaćate ozbiljno i da mu možete pomoći

Osim noćnih mora znaju se javljati i noćni strahovi za vrijeme noći, a oni se pak javljaju tijekom prvih sati sna. Dijete koje ima noćne strahove se budi, plače i vrišti, gleda u jednu točku i ne prepoznaje roditelje. Takve krize najčešće traju između 15 do 20 minuta, nakon čega dijete ponovo zaspi i ujutro kada se probudi uopće se toga ne sjeća.

Noćni strahovi

Noćni strahovi zabrinjavaju svakog roditelja čije dijete ima problem s njima, ali zapravo se ne trebate brinuti jer su noćni strahovi vrsta poremećaja i uvijek prestaju nakon dvanaeste godine.

Nikako ne smijete buditi dijete u trenutku kada se jave noćni strahovi i ne smijete ga dizati, samo budite uz njega i čekajte da kriza prođe.

Kada spremate svoje dijete na spavanje, morate biti strpljivi, koliko god vi bili umorni jer za malo dijete odlazak na spavanje predstavlja muku jer spavanje za njega znači da sve staje, jer dijete ne zna da se nakon spavanja ponovo budi.

Djeca ne znaju da će nakon spavanja opet ugledati svoju mamu i igračke jer spavanje za njih predstavlja samo crnu rupu bez povratka.

Omiljena igračka 

Kako bi se ohrabrilo odlaskom u krevet dijete najčešće sa sobom uzima najdražu igračku kako bi mu bila potpora. Onaj predmet koji dijete nosi sa sobom u krevet, bilo da je to dekica, igračka ili duda zapravo predstavlja prelaznu podršku u krevet.

No taj predmet djetetu predstavlja podršku i tijekom dnevnih situacija kada mu je potrebna podrška, poput odlaska kod doktora ili u vrtić.

Često djeci spavanje predstavlja veliki problem, a ako prilikom odlaska u krevet još ne mogu pronaći svoj predmet za utjehu nastaje panika i očaj. Kako do toga ne bi došlo najbolje je da uz sebe uvijek imate duplikat, a ako ga nemate svakako ga nabavite.

Pričajte priče

Svome djetetu pričajte priče jer svako dijete voli priče, posebno onda kada ih priče zanimaju i kada mu priču priča roditelj kojeg ono jako voli.

Ako vas dijete svaku večer traži istu priču, to nije ništa čudno jer kada je djetetu nešto lijepo onda se za to veže, a na vama je da mu to ispunite.

Ponavljanje priče je za vaše dijete ritual i koliko god vama to bilo dosadno vi to trebate poštovati. Djeca su vezani za rituale isto kao i za neku igračku i zato ih nemojte mijenjati.

Kada djetetu pričate bajke nemojte mu pričati one sa strašnim likovima, a ako je u bajci i neki loš lik kojeg vaše dijete ne voli samo mu objasnite da u stvarnosti takav lik ne postoji i da ste vi uvijek tu kako bi ga zaštitili.

Foto: smengelsrud/PixaBay

 

One comment on “Kako djetetu pomoći da zaspi”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross