0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
21. listopada 2017.

Mjesec borbe protiv raka dojke

Piše Ana Zibar
S obzirom da je 10. mjesec posvećen ranom otkrivanju raka dojke, ovaj tekst posvećujem upravo tome. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samo prošle godine od raka dojke je oboljelo 2 644 žene, a umrlo je više od 1 000 žena. Rak se najčešće otkriva kod žena iznad 50. godine, ali to nikako nije […]

S obzirom da je 10. mjesec posvećen ranom otkrivanju raka dojke, ovaj tekst posvećujem upravo tome. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo samo prošle godine od raka dojke je oboljelo 2 644 žene, a umrlo je više od 1 000 žena.

rak-dojke

Rak se najčešće otkriva kod žena iznad 50. godine, ali to nikako nije pravilo jer se sve češće dijagnosticira rak kod mladih žena u ranim dvadesetim godinama.

Zbog dobrih dijagnostičkih metoda i sve veće osviještenosti žena koje se odazivaju na preventivne preglede i usvajaju samopregled kao bitan dio dijagnostike rak se otkriva sve ranije. Upravo zbog toga rak je postao sve manje smrtonosna bolest i sve više kronična bolest s kojom se može živjeti.

Terapija karcinoma dojke je isto tako sve bolja jer je sve više pametnih lijekova s kojima se može rak držati pod kontrolom. Ako se rak otkrije u ranoj fazi može se izliječiti u gotovo 97 posto slučajeva.

Hrvatska je jako dobra što se tiče terapijskih mogućnosti jer se terapija u Hrvatskoj ne razlikuje od terapije u razvijenijim zemljama. Izrazito je dostupna Hrvatska onkologija, a karcinom se liječi kroz multidisciplinirane timove i pacijentice imaju dostupne lijekove u potpunosti. Svi ti lijekovi su ekstremno skupi, kao i mogućnost zračenja. Liječenje u Hrvatskoj se provodi po protokolima liječenja koji se provode u svijetu!

Osnovna stvar za zaštitu žene je samopregled dojke koji se mora napraviti barem jednom mjesečno. Ono što isto tako može utjecati kao prevencija je tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, prehrana i nepušenje.

Žene koje obole od raka dojke ne smiju klonuti duhom već se trebaju boriti i vjerovati kako je to samo privremena životna faza koja će proći. Svatko je sam gospodar svoje odluke zbog čega je šansa za izlječenje osoban odabir.

Europa Donna Hrvatska skuplja novac za aparat koji je namijenjen intraoperativnom zračenju koji omogućuje da žene prime jednokratnu dozu zračenja već na operacijskom stolu, nakon što se tumor odstrani. Taj postupak traje oko 20 minuta i zamjenjuje zračenje koje inače traje oko 30 minuta.

U Hrvatskoj od raka dojke oboli gotovo svaka 10-ta žena, a nabavkom ovog aparata se ženama oboljelim od raka dojke može olakšati borba.

Prednosti ove terapije su kraći oporavak i brži povratak žena u njihove obitelji. Isto tako cijena liječenja je niža i bez ponovne hospitalizacije ili poslijeoperacijskog zračenja.

Pomoći možete i vi tako da nazovete broj 060 91 91 91 i donirate 6,25 kn za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Ovaj iznos je minimalan, a nekome može spasiti život!!!

Pomoći možete i uplatom na HR6423600001501239797!

Foto preuzeto sa Pliva Zdravlje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross