0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
27. kolovoza 2018.

Održavanje travnjaka

Piše Ana Zibar
Postoji nekoliko načina uz koji vaš travnjak može zablistati i biti zelen i lijep baš kako treba i zato vam nastavku vam donosim neka od osnovnih pravila održavanja travnjaka. Ako svoj travnjak trebate posaditi iz početka najbolje je da to učinite u kasno ljeto ili ranu jesen. U to godišnje doba su temperature svježije te […]

Postoji nekoliko načina uz koji vaš travnjak može zablistati i biti zelen i lijep baš kako treba i zato vam nastavku vam donosim neka od osnovnih pravila održavanja travnjaka.

Ako svoj travnjak trebate posaditi iz početka najbolje je da to učinite u kasno ljeto ili ranu jesen. U to godišnje doba su temperature svježije te pružaju vlažno i toplo tlo, a vrijeme je izvrsno za dobar početak rasta trave.

Uvenula trava

Za početak se savjetuje da pograbljate otpad i uvenulu travu, a mjesta gdje trebate posijati travu razrahlite na dubinu od 2,5 centimetara. Ako su na tim mjestima travu uništile kemikalije, pseća mokraća ili benzin taj dio zemlje je najbolje iskopati i zasipati novu zemlju.

Na novu zemlju razgrnite 5.7,5 cm komposta za sadnju i poravnajte ga grabljama u ravnini s okolnim tlom. Dan prije sijanja trave trebate pomiješati sjeme za travu i jednaku količinu vlažnog pijeska. Vlaga iz pijeska će potaknuti klijanje trave.

Vjetrovit dan

Sjeme treba rasipati zajedno s pijeskom, kako bi se zadržalo na tlu ako slučajno bude vjetrovit dan. Sjeme se prekrije tankim slojem komposta i lagano zalije. Prilikom zaljevanja treba pripaziti da se sjeme ne ispere. Zasijano područje treba zaljevati dva do tri puta na dan i to sitnim raspršivačem i nastaviti tako sve dok sijeme ne proklija. Nakon toga je potrebno redovito zaljevati sve dok trava ne zakorijeni.

Nikada travnjak nemojte kositi u istom smjeru već izmjenjujte poprečnu košnju u jednom smjeru, pa košnju pod pravim kutom u odnosu na prijašnji smjer. Kositi se može i dijagonalno.

Košnja trave

Travnjak uvijek kosite sredinom ili u drugoj polovici prijepodneva jer se tada rosa osuši, a trava ostaje i dalje svježa. Prilikom košnje nikada ne skidajte trećinu vlati trave. Uzdržavajte visinu trave 2,5 centimetara jer je tada trava najljepša, potiče razvoj dubljeg korijena i spriječava širenje korova i mahovine.

Za dobro održavanje travnjaka pomoći će vam i oštri noževi kosilice koje je potrebno redovito oštriti metalnom turpijom.

Zalijevanje travnjaka

Travnjak redovito zalijevajte te pripazite da ga prilikom zalijevanja dobro natopite. Malo vode na travnjaku može učiniti više štete nego koristi, a natopljeni travnjak će vrlo brzo zazeleniti.

Foto: Skitterphoto/PixaBay

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

1. studenoga 2011.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross