0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
13. kolovoza 2018.

Razvoj djeteta od pet godina

Piše Ana Zibar
U ovom razdoblju dijete se najbrže razvija u učenju drugih vještina i motorici, a mnogi roditelji koji imaju petogodišnjake niti ne znaju što sve njihovo dijete može napraviti. Svakodnevne radnje poput umivanja ili odijevanja većina njih samostalno svlada, ali i u svladavanju sportskih aktivnosti poput skijanja, plivanja i rolanja nemaju problema. Ono što je važno […]

U ovom razdoblju dijete se najbrže razvija u učenju drugih vještina i motorici, a mnogi roditelji koji imaju petogodišnjake niti ne znaju što sve njihovo dijete može napraviti.

Svakodnevne radnje poput umivanja ili odijevanja većina njih samostalno svlada, ali i u svladavanju sportskih aktivnosti poput skijanja, plivanja i rolanja nemaju problema.

Ono što je važno je da roditelji djeci posvete vrijeme za učenje o svijetu kojim su okruženi, njegovim pravilima, običajima, zakonima i navikama.

Motorički razvoj

Petogodišnjaci imaju napredniji motorički razvoj, a povećavaju se i njihova sposobnost mišljenja zbog čega su sposobni tvoriti kompleksnije rečenice.

Djeca vole stvarati i imaju jako razvijanu maštu. Na djetetovu kreativnost osim gena utječe i okolina u kojoj dijete živi, a ako ga želite što bolje poticati i zadržati njegovu kreativnost morate mu osigurati sigurnu okolinu u kojoj će imati slobodu izražavanja.

Potrebno je da mu vi kao roditelj vjerujete i da ga podupirete u njegovim kreativnim aktivnostima. Pridružite se djetetu čitanjem priča, imenovanjem likova iz crtića i gledanjem ilustracija.

Razvoj mašte

Potičite djetetov razvoj mašte izmišljanjem priča, zagonetki, pjesmica i rima. Neka pronađe više riješenja problema i neka prihvati različitosti.

Vjerujte u djetetove sposobnosti i odgajajte ga s jasno postavljenim granicama. Kreativnost je naravno poželjna, ali je i vrlo važno da zna razmišljati konvergentno, a dijete treba proći odgovarajuću kombinaciju među njima.

Zajedničke igre

Ovo je dob kada je dijete sposobno organizirati zajedničke igre, a socijalni kontakti jačaju. Konflikti koji se pojavljuju za vrijeme igre najlakše mogu biti riješeni uz pomoć odraslih.

Što se spolova tiče značajno se pokazuje ponašanje u načinu i izboru igre i govora. U ovom razdoblju je za dijete vrlo važno društvo vršnjaka koje utječe na njegovo ponašanje.

Najinteligentnije dijete

Grupe koje se sastavljaju su sačinjene od različitih spolova, a vođe su najčešće djevojčice. Vođa u razdoblju prije škole je obično fizički najjače i najinteligentnije dijete.

Sada dijete zna bolje razlikovati maštu od stvarnosti, a bolje razumije i značenje maskiranja.

Što se straha tiče on je važan mehanizam koji dijete štiti od opasnosti, a može ga uzrokovati nepoznata situacija. U toj dobi važnu ulogu igra mašta.

Strah djeteta

Ono čega se dijete se najviše boji samoće, odvajanja od roditelja i zlih ljudi. Kada vas nema dijete se boji da će ostati samo i da se vi nećete vratiti. Mada vam se u takvim situacijama čini da trebate nešto poduzeti i da je dijete jako tužno, ono se zapravo treba naučiti da će s vremena na vrijeme biti samo.

Dijete uvijek treba znati da ćete se vratiti, a kada trebate otići to mu objasnite tako da mu kažete kamo idete i kada ćete se vratiti.

Nikako dijete ne preusmjeravajte na druge aktivnosti da ne primijeti da odlazite jer ćete na taj način samo narušiti njegovo povjerenje.

Održavanje obećanja

Ono što mu obećate toga se i držite, a ako se dijete boji samoće i mraka prije odlaska u krevet, ostavite pritvorena vrata i upalite malo svjetlo te mu obećajte da ćete biti tu.

U prvim ljubavima se utvrđuje vlastiti identitet i upoznaju međuljudksi odnosi, a ovdje veliku ulogu ima naklonost. Dijete u ovim situacijama odražava svoju ulogu u društvu i ističe identitet nego emocije.

Sada dijete ima veću kontrolu nad svojim emocijama, veće verbalne sposobnosti mu omogućavaju bolje izražavanje i socijalno je zrelije. Uz pravilan odgoj u ovom razdoblju dijete napušta fizičke ispade ljutnje, ali samo ako mu se da do znanja da takvo ponašanje nije dozvoljeno.

Planiranje aktivnosti

Sve češće i više verbalno planira aktivnosti, a roditelji ga trebaju potaknuti da objasni kako će napraviti i riješiti neki zadatak.

Sada već dijete moće zapamtiti položaj kazaljke na satu, a vi mu možete pomoći razumijeti određivanje vremena uz pomoć stare budilice ili izrađenog sata od kartona.

Naučite dijete da crtić počinje kada su kazaljke na satu u određenom položaju. Isto tako ga naučite da kazaljke na satu najavljuju večernju kupku, odlazak u krevet i vrijeme za obrok.

Digitalni sat

Ako pozna brojeve lako će očitati vrijeme s digitalnog sata što je jako dobra vježba. To pak ne znači da će pogledom na sat znati pravilno odrediti vrijeme.

Od pete do šeste godine dijete može s uspoređivanjem odrediti vremenski interval koji mu je blizu. Ne može razumijeti mjere vremena odraslih, ali razumije vremensko razdoblje potrebno za put do vrtića ili slušanje jedne pjesmice.

Otkrivanje tijela

Ovo je razdoblje kada se otkriva tijelo, a između druge i pete godine djeca otkrivaju razlike muškog i ženskog tijela, a prije škole će još puno naučiti o spolnosti.

Kada djetetu primjerice odgovarate na pitanja kako je beba došla u trbuh važno je da budete iskreni te da su vaša objašnjenja razumljiva i primjerena njegovoj dobi.

Narušavanje povjerenja

Ako mu ne kažete istinu, prije ili kasnije dijete će saznati da ste mu lagali što može narušiti njegovo povjerenje.

Dijete nije uvijek zadovoljno odgovorom, ali detaljni stručni opisi bi ga samo mogli zbuniti pa objašnjavanje prilagodite njegovom uzrastu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

29. rujna 2014.
7. lipnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross