0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
12. studenoga 2014.

Što kada pas ima upalu uha

Piše Ana Zibar
Kao što i ljude boli kada imaju upalu uha, tako je upala uha bolna i za pse. Ukoliko se ne liječi upala uha može rezultirati čak gubitkom sluha. Koji je pravi razlog upale uha teško je reći bez pretraga koje veterinar obavlja uzimajući uzorke tkiva iz ušnog kanala. Kada se utvrdi razlog upale uha, može […]

Kao što i ljude boli kada imaju upalu uha, tako je upala uha bolna i za pse. Ukoliko se ne liječi upala uha može rezultirati čak gubitkom sluha. Koji je pravi razlog upale uha teško je reći bez pretraga koje veterinar obavlja uzimajući uzorke tkiva iz ušnog kanala. Kada se utvrdi razlog upale uha, može se provesti pravilno liječenje bolesnog uha. Nikada nemojte ignorirati upalu uha, kako ne bi došlo do operacije!

upala uha
Upalu uha može dobiti svaki pas, bilo koje vrste. Psi poput biglova s visećim ušima ili šnauceri kojima u ušnim kanalima raste dlaka, su više skloni infekcijama zbog oblika uha i dlake koja zadržava vlagu i ušni vosak unutar ušnog kanala. Infekcije su najčešće uzrokovane pojačanim izlučivanjem ušnog voska koji dolazi kao posljedica ušnih parazita, kožnih alergija, stranog tijela u uhu ili rasta dlake. Voda, vlaga i ušni vosak koji se zadržavaju u uhu nakon kupanja su idealni uvjeti za razvoj bakterija, koje na kraju dovode do upale.
Pas koji ima upalu uha često trese glavom, češka uho, iz uha mu izlazi neugodan miris i žućkasti ili tamni sekret. Ukoliko primijetite da vam pas ima nagnutu glavu na jednu stranu, znači da se upala proširila sve do srednjeg uha. Većina upala se uspješno liječi dobrim čišćenjem uha koje je najbolje da napravi veterinar i odgovarajućim kapima protiv upale. Ukoliko je došlo do jače upale uha liječenje će zahtijevati antibiotike. Samo u ekstremnim situacijama kada upala uha postane toliko jaka, liječenje je moguće samo operacijom.

U uši psa se često znaju nastaniti i ušni šugarci (nametnici) koji se nastanjuju u vlažna i topla područja poput ušiju. Oni uzrokuju iste simptome kao i upala uha, a najbolje ćete ih prepoznati ako na izvađenom tamnom sekretu iz uha primijetite bijele točkice. Ukoliko primijetite nametnike obavezno posjetite veterinara! Ušni šugarci mogu živjeti i do dva mjeseca na tijelu psa, a nakon samo tri tjedna počinju seliti i na druge ljubimce, pa ukoliko imate i druge pse, trebali bi i njih odvesti veterinaru.

Redovito čistite i pregledavajte uši svog psa i pazite da se prilikom kupanja uši ne namoče. Ako se uši namoče, obavezno ih jako dobro pobrišite uz pomoć gaze. A kao preventivu protiv ušnih šugaraca zaštitite svog ljubimca sredstvom protiv nametnika.

Foto: ZibarPhotography

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

15. listopada 2017.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross