0,00  (0,00 kn)

Tvoja košarica

Sigurna kupnja
7. travnja 2017.

Vodene kozice njega

Piše Ana Zibar
Eh te vodene kozice, nitko ih ne voli, a ipak bolje je da se prebole što je dijete mlađe. Vodene kozice su zarazna bolest koja se javlja kod djece, ali i kod odraslih ukoliko ih nisu preboljeli. Uzročnik ove vrste zaraznih bolesti je virus, koji spada u skupinu herpes virusa i koji je jako zarazan. […]

Eh te vodene kozice, nitko ih ne voli, a ipak bolje je da se prebole što je dijete mlađe. Vodene kozice su zarazna bolest koja se javlja kod djece, ali i kod odraslih ukoliko ih nisu preboljeli. Uzročnik ove vrste zaraznih bolesti je virus, koji spada u skupinu herpes virusa i koji je jako zarazan.

Jedina dobra stvar kod zaraze vodenim kozicama je ta, da nakon što ih jednom prebolite, u vašem organizmu se stvara doživotna imunost. Ovu vrstu zaraze osoba može "pokupiti" ako je u izravnom doticaju sa zaraženom osobom.

Čak dva dana prije pojave osipa, moguće je prenijeti zarazu na drugoga, a može se prenijeti sve do 6 dana nakon izbijanja mjehurića. Opasnost vezana za ovu zarazu je prisutna sve dok se mjehurići skroz ne osuše.

Ako vaše dijete još uvijek nije preboljelo vodene kozice, savjetuje se da ga izložite osobama ili djeci koja su zaražena, kako bi što prije preboljeli ovu bolest, jer što se ranije preboli, to su manje komplikacije.

Prvi simptomi vodenih kozica su malaksalost, povraćanje, vrućica, glavobolja i lagani osip, a kasnije se počinju javljati lezije, jak svrbež, osip, vodeni mjehurići i povišena tjelesna temperatura.

Osip se najčešće javlja 5 dana nakon zaraze, a prepoznati ga možete po nekoliko manjih crvenih točkica, koje se ubrzo pretvaraju u mjehuriće ispunjene tekućinom, koji se prvo pojavljuju na trupu, pa na ekstremitetima, licu i vlasištu. Osip je moguć i u ustima.

Sa osipom dolazi i temperatura i svrbež, a zadržati se mogu i nekoliko dana. Nakon par dana mjehurići pucaju, suše se i pretvaraju u kraste, kojima treba da otpadnu i do 14 dana.

Mjehurići se pojavljuju u skupinama, najčešće na trupu, a potom se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Osip se također može pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela.

Kada se dijete razboli vodenim kozicama, treba mirovati i treba kontrolirati tjelesnu temperaturu, te obavezno održavati higijenu kože. Kako bi djetetu pomogli kod svrbeža, kupajte ga u mlakoj vodi sa nekoliko zrnaca hipermangana. Hipermangan možete kupiti u ljekarni, a nanosite ga na zahvaćena mjesta u malim količinama. Kako bi snizili povišenu temperaturu koristite paracetamol.

Ukoliko slučajno primijetite neke od ovih simptoma, obavezno se odmah uputite kod doktora:

  • krvavi mjehurići
  • preosjetljivost na svijetlo
  • osip na rožnici ili bjeloočnici
  • inficirani mjehurići i kraste
  • klonulost, malaksalost ili poremećaj svijesti
  • povraćanje
  • jako kašljanje
  • temperatura preko 40 stupnjeva

U svakom slučaju, koliko god zazirali od ove nimalo ugodne zarazne bolesti, najbolje bi bilo kada bi dijete izložili dok je još malo, jer će mu biti lakše preboljeti, a i svi ožiljci će nestati.

Foto preuzeto sa Medical News Today.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ako ste propustili

14. svibnja 2015.
7. srpnja 2014.
Fiksni tečaj konverzije €/kn: 7,53450
Copyright © 2020 Zibar Studio
lockusercartmagnifiercross